ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Şubat 2014 Perşembe 15:34

Bakan Şimşek'ten "bisiklet yolu" çağrısı


Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bisiklet kullanımının yaygınlaşması gerektiğini belirterek, "Ben bisiklete çok önem veriyorum, Bakan olmasam belki işe bisikletle gider gelirdim" dedi.
Eurasia Moto Bike Expo Fuarı'nın açılışını yapan Şimşek, motosiklet sektörü, alternatif ulaşım araçları ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeler yaptı.
Hindistanlı motosiklet üreticisi Hero ile Türk motosiklet şirketi Asya Motor arasında gerçekleşen işbirliği törenine katılan Şimşek, Türkiye'de motosiklet kullanımının her geçen gün arttığını söyledi.
Şimşek, Asya Motor ve Hero işbirliğine ilişkin, "2002'den bu yana Türkiye'de satılan motosiklet sayısı yüzde 160 artmış, motosikletlerin şu anda toplam araç içindeki payı yüzde 15'leri aşmış durumda. Dolayısıyla bu sektörün hem geleceği parlak hem de dünyanın en iyisiyle (Hero) bir Türk firmasının ortaklık kurmuş olması bu ürünleri Türkiye'ye getiriyor olması ayrı bir memnuniyet kaynağı" dedi.
Türkiye ve Hindistan ekonomisinin gelecekte çok başarılı noktalara ulaşacağını dile getiren Bakan Şimşek, "Gelecek gelişmekte olan ülkelerindir. Hindistan ve Türkiye önümüzdeki 30-40 yıl içerisinde gelişmiş dünyayla arayı kapatmaya devam edecek. Türkiye zaten bu noktada epey mesafe katetti" dedi.
Türkiye'ye gelen yabancı yatırımcıların doğru bir karar verdiklerini aktaran Şimşek, 10 yıl önce uluslararası sermayeli firma sayısı 3 bin 200 iken bugün 37 bine ulaştığını belirtti.
Fuarın açılış kurdelasını kesen Şimşek, fuarda sergilenen motosiklet ve arazi motorlarını (ATV) inceledi, vatandaşlarla fotoğraf çektirdi. Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Şimşek, motosiklette yeni bir ÖTV indiriminin şu anda gündemlerinde olmadığını söyledi. Şimşek, önceki dönemde uygulanan vergi indirimlerini hatırlattı.
Özellikle bisikletin toplumsal hayat için önemine dikkati çeken Şimşek, yerel yönetici adaylarına bisiklet yolu yapın tavsiyesinde bulundu. Bisiklet ve bisiklet yollarının teşvik edilmesi gerektiğini anlatan Şimşek, şunları aktardı:
"Bütün şehirlerde bisiklet yollarının yapılması lazım. Hasankeyf yeniden yapılıyor ve ben girişimde bulundum, Hasakeyf'te bisiklet yolu yapıyoruz. Hem sağlıklı bir nesil açısından hem de şehirlerde yaşam kalitesi açısından bisikletleri çok önemli buluyorum. Bisikletin yaygınlaşması lazım, bana kalırsa mahalli seçimlerin arefesindeyiz, belediye başkanlarının çıkıp bisiklet yolları konusunda proje geliştirmeleri lazım, taahhütte bulunmaları lazım. Böylece inanıyorum ki özellikle çevre hassasiyeti yüksek olan kesimlerden daha yüksek oy alma ihtimalleri de var."
Türkiye'de 2013 yılında enerji ithalatına 56 milyar dolar, 2012'de 60 milyar ödendiğini hatırlatan Şimşek, "Türkiye'nin kaynağını biz dışarı aktarıyoruz. Hakikaten enerji ithalatımız hızla artıyor, fiyatlar da artıyor. Dolayısıyla enerji ithalatını da azaltmak için alternatif ulaşım araçlarına, başta metro ve toplu taşıma olmak üzere bisiklet gibi araçlara önem vermemiz lazım. Ben bisiklete çok önem veriyorum, Bakan olmasam belki işe bisikletle gider gelirdim" diye konuştu.
Şimşek, hükümetin gündeminde şu anda hiçbir alanda vergi artışı ya da indirimi bulunmadığını vurgulayarak, "Şu anda gündemimizde ne vergi artışı var, ne vergi indirimi var" dedi.
 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER