ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 21 Kasım 2014 Cuma 16:13

Bakan Işık'tan iş güvenliği uyarısı

Bakan Işıktan iş güvenliği uyarısı

Bakan Işık, İzmir gibi gelişmiş illerde yüksek teknoloji ürünü üretenleri 5. bölge teşviği uygulanması için çalışma yürüttüklerini söyledi.


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, sanayicileri üretim yaparken daha fazla kazanma hırsının işçinin can güvenliğine yönelik tehdit oluşturduğunu belirterek, "Bu sürdürülemez bir şey. Eğer üretim anlayışımız insana saygılı değilse bize de bir hayrı olmuyor. Son yaşadığımız kazalardan dolayı iş güvenliğini ihmal eden insanların ödedikleri bedel o kadar ağır ki onların ödedikleri bedelin çok daha ağırını yakınları ödedi" dedi. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İzmir'in Torbalı İlçesi'ndeki İTOB Organize Sanayi Bölgesi'nde 107 fabrikanın açılışını gerçekleştirdi. Törende konuşan İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, 107 fabrikada 4 bin kişinin çalıştığını belirterek, şöyle konuştu:

"Burayı yaparken tek metrekare tarım arazisi kullanmadık. Altyapısı pahalı. KOBİ ölçeğinde üretim yapan firmalara öncelik verdik. Doğalgaz çevrim santralimiz, arıtma tesisimiz var. Sosyal tesis ve caminin temelini attık. 320 parselin tamamı dolu. Fabrikaların sektörel dağılımı yüzde 20 makine, yüzde 18 inşaat, yüzde 15 kimya yüzde 10 gıda yüzde 10 demir çelik yüzde 10 ambalaj. Parsel fiyatları uygun para kazanma niyetimiz yok. 107 fabrika faaliyette. 4 bin kişi çalışıyor. 151 fabrika inşaat halinde. 2016 yılı sonunda yüzde 100 dolu olacak. Üç ay sonra 200'üncü fabrikayı tamamlayacağız."

Demirtaş, İTOB içine yapılacak Bilimpark'ın adına Bakan Fikri Işık'ın soyadının verileceğini belirterek, "İzmir'de uzun süre tek teknopark vardı çağ teknoloji çağı. Ortaklarımızla İzmir Bilimpark'ı kurduk. Bu binaya izniniz olursa 'Işık' adını koymak istiyoruz. Sizin soyadınız aynı zamanda teknoparka yakışan bir isim. Üretim binamıza da bereketin sembolü olan nar ismini koyacağız" dedi.

'FİNANSLA BÜYÜME ANLAYIŞI DUVARA TOSLADI'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, finansla büyüme anlayışının 2008 krizinde duvara tosladığını öne sürerek, şöyle konuştu:

"107 üretim tesisinin açılışı yapmak çok ayrı bir mutluluk veriyor. Bizim görevimiz bize hizmet vermek. Verdiğimiz hizmet lütuf değil bizim asli görevimiz. 2008 krizi dünyada üretimin değerini tüm çıplaklığı ile ortaya koydu. 1980'lerde başlayan finansla büyüme anlayışı, 2008 yılında sert bir şekilde duvara tosladı. 2008 yılına kadar üretime ağırlık veren bizim ölçeğimizde birkaç ülke Güney Kore ve Almanya krizden en çok etkilenen ülke oldu. Kriz bekleyenler yanıldı. İlk defa bir hükümet kendi çıkarmadığı bir krizle boğuşmak zorunda kaldı. O dönemki Başbakan 'bu kriz bizi teğet geçecek' dediğinde inanmayanlar, sonra hak verdi."

'İŞİMİZ SİZİ MOTİVE ETMEK'

Bakan Işık, yatırımcının önündeki engelleri kaldıracaklarını belirterek, "ABD bile global yatırımcıları 'Gelin ABD'de yatırım yapın' diye davet ediyor. Üretimin gücü yeniden fark edildi. Bundan sonra üretime dayanmayan ekonomilerin sürdürülebilir başarı ile kalkınması mümkün görünmüyor. Biz özel sektör mantığı ile hareket ediyoruz. Bu fabrikalar üretecekler bizler de sizin önünüzdeki her bir engeli kaldıracağız. Hem siz kazanacaksınız hem Türkiye kazanacak. Bizim işimiz size destek olmak motive etmek sonra maddi ve manevi desteğimizi hissettirmek" dedi.

YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİNE DAHA FAZLA TEŞVİK

Bakan Işık teknolojik ürünü desteklemek için İzmir gibi gelişmiş kentlerde bu ürünleri üretenlere 5. bölge teşviği vereceklerini açıklayıp şunları söyledi:

"İzmir sıradan bir kent değil. Önemli bir medeniyet merkezi. İzmir nitelikli üretim yapmalı. İzmir daha çok insan kaynağının niteliğini ortaya çıkaran ürünlere yoğunlaşmalı. Teşvik mekanizması üzerinde çalışma yürütüyoruz. Sıçrama yapmamız lazım. Kilogram fiyatı 1.66 dolar olan ihracatla bunu yapmamıza imkan yok. Almanya 4 dolar. Katma değeri yüksek ürünler. Yükte hafif pahada ağır ürünler satmalıyız. İzmir'in de içinde bulunduğu gelişmiş illerde yüksek teknolojili ürün üreten firmalara 5. bölge desteğin verilmesiyle ilgili çalışmayı yaptık. İnşallah bu anlayışı hayata geçirdiğimizde İzmir'in ihracat rakamları artacak. Bu noktada yoğun bir çalışmayı yürütüyoruz."

'ÜRETİM, YERLİ, YENİLİKÇİ VE YEŞİL OLMALI'

Bakan Işık, üretimin yerli, yenilikçi ve yeşil olmasını isteyerek, şöyle konuştu:
"Üretimde yerli, yenilikçi ve yeşil üretimi hayata geçirmek zorundayız. Yerli üretim için yerli kullanımı da önemseyeceğiz. Kamu alımlarını da kaldıraç olarak kullanacağız. Kamu kurumlarından istediğimiz bir ürün yerli üretiliyorsa tercihinizi ondan yapın. Yenilikçi üretimi hayatımızın her alanına yaygınlaştırmak durumundayız. Ne üretiyorsak daha iyisini daha güzelini üretmenin gayreti içinde olacağız. Üretim yaparken daha fazla kazanma hırsı işçimizin can güvenliğine yönelik bir tehdit oluşturmayacak. Daha bugün Antalya'da kazan patlaması sonucu üç kardeşimiz hayatını kaybetmiş. Allah rahmet eylesin. Bu sürdürülemez bir şey. Eğer üretim anlayışımız insana sagılı değilse bize de bir hayrı olmuyor. Son yaşadığımız kazalardan dolayı iş güvenliğini ihmal eden insanların ödedikleri bedel o kadar ağır ki onların ödedikleri bedelin çok daha ağırını yakınları ödedi. Yeşil üretimde insana ve çevreye saygılı olacağız. Havamızı, suyumuzu kirleten üretime evet demeyeceğiz. Ülkenin kalkınmasına engel koymak isteyen birtakım güç odaklarına da izin vermeyeceğiz. Bu aradaki dengeyi çok iyi sağlayacağız. Bunu yaptığımız zaman Türkiye'nin önünde kimse duramaz. Türkiye 'Amerikan mandasını mı İngiliz mandasını mı kabul etsek' denen bir dönemde Kurtuluş Savaşı'nı vermiş, bugüne gelmiş. Arge, inovasyonda iddialı olmalıyız. Yazılımla soft power'la yani yumuşak güç arasında denge kurmalıyız."
İTO Başkanı Demirtaş, Bakan Işık'a Tekeli köylülerinin dokuduğu bir kilim hediye etti.

BAKAN IŞIK CIVATA SIKTI

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İTOB Organize Sanayi Bölgesi'nde yapımı süren Bilimpark'ın inşaatını inceledi. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, AK Parti İzmir Milletvekili İlknur Denizli'nin de katıldığı incelemede, Bakan Işık'a Bilimpark hakkında bilgi verildi. Binada inovasyon, arge, yazılım fikirlerinin üretileceği, girişimcilere danışmanlık hizmetleri sunulacağı, geliştirilen ürün ve yazılımların patent ve telif sayısının arttırılmasına katkı sağlayacağı bildirildi. Bakan Işık, baret taktığı inşaatta sembolik olarak anahtarla cıvata sıktı.
 




KAYNAK:
DHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER