ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Mayıs 2013 Perşembe 13:51

Babacan: "Erken emeklilik yok"

Babacan: "Erken emeklilik yok"

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, erken emeklilik konusunda basında çıkan tartışmalara son noktayı koydu.


Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ‘Erken emeklilik yok’ diyerek, emeklilik yaşının düşürülmeyeceğini söyledi.

Ankara Marriott Otel’de ekonomi gazetecileriyle birlikte kahvaltı yapan Babacan, gündeme dair soruları cevapladı, erken emeklilik ile ilgili çıkan tartışmaları bitiren açıklama yaptı. Babacan, "Erken emeklilik yok. Burada pek çok ülke kriz ortamında emeklilik yaşını artırırken, bizim erken emeklilik yüzünden çektiğimiz bedel dururken, böyle bir şey söz konusu değil. Bugün düzenlediğiniz bir şey çocuklarınızın geleceğinden çalabilir. Emeklilik sistemimiz çok kompleks bir yapıya sahip. Dönem dönem büyük adaletsizlikleri görüyoruz ve bu adaletsizliği nasıl kapatabiliriz sorusuna cevap arıyoruz." dedi. Babacan, istisna durumlar dışında genel anlamda emeklilik yaşının düşürülmeyeceğini belirtti.

Varlık barışıyla alakalı vergi yapılandırılmasının olmadığını bildiren Babacan, "Vergi indirimimiz sadece yurt dışından bir varlık girişine var, yurtiçinden varlık girişine yok. Çünkü bunu sık sık yaptığımızda vergi uyumunda bir problem yaşıyoruz. O zaman herkes bekler ara ara servetini toplar getirir bunu çok sık yapmak doğru değil. Kriz ortamında yaptık 2009 yılında tekrar etmeyi düşünmüyoruz." ifadelerine yer verdi. Kamu binalarının fahiş fiyatlara kiralanıp devletin israf ettiğine dair tartışmalara açıklık getiren Başbakan Yardımcısı Babacan, kamu binalarını kiralarken maliyet analizi yaptıklarını dile getirdi. Babacan, "İsraf konusu önemli, kamu kuruluşlarımız her kiralama işlemleri için Başbakandan izin almak zorunda. Gelen talepleri başbakanlık incelemeye alıyor. Binaların maliyeti nedir biz oraya kendimiz yapsak kaça mal olur kiralasak ne olur gibi bir takım analizlerden sonra başbakanlık kimi zaman izin veriyor kimi zaman vermiyor. Ama şunu rahatlıkla söyleyebilirim izin vermediğimiz daha fazla." diye konuştu. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) konusunda kendisinin ve eşinin daha önce BES yaptıracağını söylediğini anımsatan Ali Babacan, daha sonra bir çok sigorta şirketinden teklif aldığını ve zor bir durama düştüğünü kaydetti. Bakan Babacan, "BES’e geçip geçmediğim konusunda bir açıklama yapmamaya karar verdim. Çünkü bir çok şirket kendisiyle bir anlaşma yapmam konusunda taleple geldi. Şimdi BES yaptırdım deyince hangi şirketin yaptığı merak ediliyor ve hoş olmuyor." açıklamasında bulundu.

MEMURLARA ROTASYON GELİYOR

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde hizmet sorununun yaşandığını kaydeden Ali Babacan, "Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerimize hizmet ulaşmasıyla alakalı bir çalışmamız var. Genelde orada çalışan memurlarımız şunu yapıyor. Doğu Anadolu'da uzun süre kalmak istemiyorlar ilk fırsatta başka illere gidiyorlar. Bunu önlemek adına farklı bir model üzerinde çalışıyoruz." dedi. Babacan konuşmasında Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğunu ancak yeni anayasanın olmaması halinde Türkiye ekonomisinin çok bir şey kaybetmeyeceğini vurguladı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER