ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 12 Aralık 2014 Cuma 15:59

Avrupa'da çarklar dönmeye devam etti

Avrupada çarklar dönmeye devam etti

Avro bölgesi ve Avrupa Birliği'nde (AB) sanayi üretimi bu yılın ekim ayında bir önceki aya göre beklentilerin hafif altında yüzde 0,1 arttı.



Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) açıkladığı verilere göre, 18 üyeli Avro bölgesinde mevsimsellikten arındırılmış sanayi üretimi ekimde bir önceki aya kıyasla yüzde 0,1 yükseldi. Söz konusu oran 28 üyeli AB'de de yüzde 0,1 olarak ölçüldü. Eylül ayında sanayi üretimi Avro bölgesinde yüzde 0,5 ve AB'de yüzde 0,6 artmıştı.

Yıllık bazda ise sanayi üretimi Avro bölgesinde yüzde 0,7, AB'de yüzde 0,8 artış kaydetti. Böylece Avro bölgesinde sanayi üretimindeki artış aylık yüzde 0,2'lik beklentinin hafif altında, yıllık ise yüzde 0,7'lik beklentinin paralelinde gerçekleşti.

Avro bölgesinde ve AB'de aylık sanayi üretimi artışına, dayanıksız tüketim malları, dayanıklı tüketim malları ve ara malı üretimleri olumlu katkı sağlarken, sermaye malı ve enerji üretimi geriledi.

AB ülkeleri içinde sanayi üretiminde aylık bazda en fazla artış yüzde 9 ile İrlanda'da, en fazla azalış ise yüzde 2,7 ile Macaristan'da ölçüldü.

 İrlanda'da sanayi üretimi yıllık yüzde 38 arttı

Avro bölgesinde ve AB'de sanayi üretiminin yıllık artışına en fazla olumlu etkiyi sermaye malı ve dayanıksız tüketim malları üretimi yaparken, her iki bölgede de enerji üretimi azaldı.

Yıllık bazda AB üyesi ülkeler içinde sanayi üretiminin en fazla arttığı ülke yüzde 38,8 ile İrlanda olurken, en fazla azalış ise yüzde 3 ile Danimarka ve İtalya'da kaydedildi.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER