ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 05 Kasım 2014 Çarşamba 11:16

Avro güç kaybedebilir

Avro güç kaybedebilir

HSBC Küresel FX Araştırma Başkanı ve Stratejisti David Bloom, Avro Bölgesi'nde yaşanan zayıflamanın, Avrupa Merkez Bankası'nı önlem almaya zorlayabileceğini belirtti.


HSBC Küresel FX Araştırma Başkanı ve Stratejisti David Bloom, Avro Bölgesi'ndeki zayıflamanın Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) parasal genişleme politikalarına doğru gidiş zorunluluğunu daha da artırabileceğini öne sürerek, "Dolardaki rallinin raydan çıkmasını beklemiyoruz, ancak ECB'nin parasal genişleme rotasının tersine gitmesi durumunda avronun dolar karşısında daha da ciddi zayıflamasını bekleyebiliriz" dedi.

 Bloom, finansal piyasaların küresel ekonomik büyüme beklentilerine ilişkin tedirgin olduğunu belirterek, bu durumun da varlık sınıflarında dikkate değer bir volatilite yarattığını ifade etti. Doların, ülkelerdeki faiz oranı ve büyüme dağılımına yanıt verdiğini vurgulayan Bloom, küresel büyümedeki yavaşlamanın ABD'nin dışında yoğunlaşmasından dolayı, dolar üzerindeki yukarı yönlü baskının arttığına işaret etti.

Bloom, ABD ve diğer büyük ekonomilerin performansı arasındaki belirgin farkın, doların performansının yanı sıra ülkelerin faiz oranı beklentilerine de yansımaya başladığını kaydederek, "Döviz piyasası için küresel ekonomide gözlenen yavaşlama, bu yavaşlamanın ülkelerdeki dağılımının nasıl olacağından daha az önemli. Bu noktada hangi ülkelerde ekonomik aktivite verilerinin beklentiler doğrultusunda açıklanacağı da bizim tahminlerimiz açısından kilit nokta oldu" diye konuştu.

Döviz hareketleri için krtik önemi var

HSBC tarafından hesaplanan ve önemli makro verilerin beklentilerin altında kalma veya üzerine çıkma durumunu ölçen Ekonomik Aktivite Sürpriz Endeksi'nin, yılın ikinci yarısından bu yana Avro Bölgesi, Japonya ve İngiltere için düşüş kaydederken, ABD için yükseliş gösterdiğini anımsatan Bloom, bu durumun da ekonomik performansta politika ve faiz beklentilerinin yanında döviz hareketleri tahminlerinde kritik önem taşıdığını dile getirdi.

Bloom, küresel büyümedeki zayıflığın doları daha fazla kuvvetlendireceği öngörüsünde bulunarak, şunları söyledi:

" 'Dolardaki ralli gerçekten küresel büyümeyi yavaşlatır mı?' sorusunun yanıtını aradığımızda, Avro Bölgesi başta olmak üzere, yurt dışı kaynaklı zayıflıklar olduğunu düşünürsek, bu imkansız gözüküyor. Avronun dolar karşısında yıl başında gördüğü zirveden düşüşü, sterlin ve Japon yeninde değer kaybıyla kıyaslandığında hala ılımlı olmasına karşın, bana göre bu durum avronun daha fazla düşeceğine, doların ise daha fazla yükseleceğine işaret ediyor. Küresel ekonomik aktivitedeki yavaşlama, özellikle Avro Bölgesi'ndeki zayıflamayla daha da şiddetlenecek gibi görünüyor. Bu durum ABD'de ilk faiz artırımının, piyasalarda beklendiği gibi 2015'in sonlarına ertelenebileceği anlamına gelebilir. Ayrıca, ECB'nin en nihayetinde ABD, İngiltere ve Japonya'da görülen parasal genişleme politikalarına doğru gidiş zorunluluğunu daha da artırabilir. Biz, dolardaki rallinin raydan çıkmasını beklemiyoruz, ancak ECB'nin parasal genişleme rotasının tersine gitmesi durumunda avronun dolar karşısında daha da ciddi zayıflamasını bekleyebiliriz."

 "Avro/dolar 1,22-1,24 destek seviyesini test edebilir"

Nordea Markets Makro Stratejist ve FX Başanalisti Aurelija Augulyte ise Fed'in parasal genişlemeyi sonlandırmasının, şaşırtıcı bir şekilde hisse senedi fiyatlarındaki düşüşü beraberinde getirmediğini belirterek, "Bu da hisse senedi piyasalarında merkez bankaları politikalarının değil, makro verilerin öncü olduğunu gösteriyor" dedi.

Augulyte, BoJ'un geçen hafta yıllık tahvil alım miktarını artırdığını anımsatarak, bunun Japon Yeni'nin zayıf konumunu gelecek yıl da korumasına katkı sağlayacağı için Yen açısından iyi bir haber olduğunu, buna karşın diğer ekonomiler için yeterince hızlı bir artış yapılmamasından dolayı iyi bir haber niteliği taşımadığını savundu.

Hisse senedi piyasalarının son düzeltmeye rağmen direndiğini kaydeden Augulyte, "Fed, dünyanın rezerv para biriminden sorumlu ve rüzgara karşı durmaya çalışıyor. ABD güçlendiği zaman, tam tersi bir şekilde ABD faiz oranları gevşeyecek ve küresel olarak ABD'nin para politikaları nötr hissedilecek. Piyasa beklentilerinin tamamına bakıldığında, verilere ilişkin kötümserlik var. Eğer bu beklentilerin aksi gerçekleşmez ve küresel büyüme varlık gösterememeye devam ederse avro/dolar 1,22-1,24 destek seviyesini test eder. Bu seviyenin altına inerse de piyasadaki birçok tahminden daha hızlı bir şekilde düşerek 1,10-1,12 seviyesini görür" değerlendirmelerini yaptı.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER