ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 31 Aralık 2013 Salı 15:19

Asgari ücret zammı belli oldu

Asgari ücret zammı belli oldu

Çalışma Bakanı Faruk Çelik yeni asgari ücreti açıkladı. Asgari ücret zammı yeni yılda 5+6.


Asgari ücrete ilk 6 ayı için yüzde 5, ikinci 6 ay için yüzde 6 zam yapılacak. Buna göre ilk altı ayda asgari ücret net 846 TL.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2014'te uygulanacak asgari ücrete ilk altı ay için yüzde 5, ikinci altı ay için de yüzde 6 zam yapıldığını açıkladı. Çelik: ''Asgari ücret yılın ilk 6 ayı için yüzde 5, ikinci ay içinse yüzde 6 artırılmıştır." dedi.

Buna göre asgari ücret net olarak ilk altı ay için 846, ikinci altı ay için de 891 TL oldu. Uygulamada 16 yaş sınırı da kaldırıldı.

Aralık ayında başlayan Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantıları, yılın son gününde sona erdi. Bugün son kez bir araya gelen kamu, işveren ve işçi tarafları, gelecek yıl geçerli olacak asgari ücreti belirledi. Çalışma Bakanlığı'nda kameralar karşısına geçen Bakan Çelik, alınan kararları açıkladı. Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü belirten Çelik, bu süre içerisinde 5 kez bir araya geldiklerini ve değerlendirmeler yaptıklarını söyledi.

Bugün gelinen noktada alınan kararları paylaşacağını aktaran Çelik, asgari ücretin dünyanın pek çok ülkesinde uygulandığını ve işçilere daha az ücret verilmesini yasaklayan önemli bir sosyal politika aracı olduğunu kaydetti. 11 yıl içerisinde asgari ücrette reel olarak yüzde 72’lik bir artış sağladıklarını hatırlatan Çelik, nominan olarak ise yüzde 336’lık bir artış sağlandıklarını bildirdi.

Asgari ücret tespit komisyonu bu yıl aldığı bazı tavsiye kararları olduğunu aktaran Çelik, hükümet olarak bu çalışmalara hemen başlayacaklarını söyledi. Çelik, buna göre, asgari ücrette 16 yaş altı ve üstü sınırı uygulamasına son verdiklerini belirterek, bundan sonra tek asgari ücret uygulamasını geçildiğini kaydetti. Ayrıca asgari geçim indirimi uygulamasını çalışanların lehine genişlettiklerini ve 4 çocuktan 3 çocuğa indirdiklerini belirten Çelik, 3 çocuğu olandan vergi alınmayacağı müjdesini verdi. 16 yaşla ilgili düzenlemenin ikincil mevzuatta yapılacak bir düzenleme olduğunu ve önümüzdeki hafta gerçekleştireceklerini ifade eden Çelik, vergi düzenlemesinin ise yasal düzenleme gerektirdiğini ve en yakın zamanda parlamentoya getireceklerini bildirdi.

"2014 YILINDA TOPLAM ARTIŞ YÜZDE 11"

Bakan Çelik, 2014 yılında geçerli olacak asgari ücreti de açıkladı. Kararın oy birliği ile alındığını vurgulayan Çelik, “2014 yılının ilk altı ayında yüzde 5’lik ücret artışı net olarak 846 TL, brüt olarak bin 71 TL’yı çıkmasını konusunda karar alınmış bulunmaktayız. İkinci altı ay için ise yüzde 6’lık bir artış; net olarak 891 TL, brüt olarak bin 134 TL bekar bir işçi için artış öngörülmüştür. 2014 yılındaki toplam artış yüzde 11 düzeyine ulaşmıştır.” şeklinde konuştu.

BAKAN ÇELİK: 11 AB ÜLKESİNİ GERİDE BIRAKTIK

Asgari ücretin satın alma paritesi açısından 11 AB ülkesini geriye bırakacak düzeye ulaştığını dile getiren Bakan Çelik ise milli gelire göre de en önde olunduğunu ifade etti. Asgari ücretin bir sosyal koruma ücreti olduğunu yineleyen Çelik, bunun altında bir ücretin teklif edilmemesi anlamını taşıdığını belirterek, şunları söyledi:

"Bundan dolayı asgari ücretten beyan her gün daha da düşmektedir. Yüzde 47’lerde olan asgari ücretten beyan şuanda yüzde 32’lere inmiş bulunmaktadır. Bunun daha da aşağılara ineceği inancı içerisindeyiz. Her dönem enflasyon üzerinde artış gerçekleştirdik. Tarafların bundan memnun olmamalarını saygı ile karşılıyoruz. Ülkenin ekonomik şartları, rekabet gücünü, daha çok işlerinin kapısının açık olması noktasında daha bütünlük içerisinde ele alınması zaruridir. Şartlarımızı işverenlerimizle birlikte daha da zorladık 4.5+5 olan yaklaşımı yüzde 6’lar düzeyine taşımış olduk. Tüm çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum."

İŞVERENDEN 16 YAŞA MUHALEFET ŞERHİ

İşveren adına konuşan TİSK temsilcisi Metin Demir, zam oranının ülke için hayırlı olmasını diledi. Asgari ücretle ilgili olarak düşündükleri oranların üzerine çıkıldığını kaydeden Demir, 2014 yılı enflasyonu oranın yüzde 5,3 oranında öngörüldüğünü belirterek, getirilen zam oranının bunun iki katına tekabül ettiğini dile getirdi. Bu oran için şartlarını zorladıklarının altını çizen Demir, 16 yaş konusunda ise işverenler olarak muhalefet şerhi koyduklarını ifade etti.

"BU RAKAMLAR BEKLENTİMİZİ KARŞILAMIYOR"

İşçi adına konuşan Türk-İş temsilcisi Nazmi Irgat ise açıklanan oranların beklentilerini karşılamadığını kaydetti. Asgari ücretin alım gücünün en fazla düştüğü dönemin bu dönem olduğunu savunan Irgat, en azından TÜİK rakamlarının esas alınmasını beklediklerini, buna göre rakamın en azından bin 205 TL olmasını gerektiğini belirtti. Kendilerini aldatılmış hissettiklerini söyleyen Irgat, işveren tarafının işsizliği tehdit olarak kullandığına işaret etti. 16 yaş konusunda da hükümete teşekkür eden Irgat, vergi indirimi konusunda asgari ücretlinin tamamının vergiden muaf tutulmasını beklediklerini söyledi.

İlk 6 ayı için yüzde 5, ikinci 6 ay için yüzde 6 zam yapılacak. Buna göre ilk altı ayda asgari ücret net 846 TL
KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER