ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 05 Kasım 2014 Çarşamba 14:14

Artık IMF memurları tarafından...

Artık IMF memurları tarafından...

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye eskisi gibi şu adımı atarsam 'başkaları ne der' diye birilerinin gözünün içine bakan bir ülke değildir. Artık IMF memurları tarafından yönetilen bir ülke değiliz." dedi.


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "2002 yılına kadar Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırım 14 milyar dolar. Şu anda bu rakam 150 milyar dolara ulaştı. Bu yatırımın yüzde 70'i Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden geliyor. Artık yazacakları felaket senaryosu kalmadı, hayallerini zorluyorlar. Ama emin olun Türkiye yoluna devam edecek" dedi.

Zeybekci, Kilis Organize Sanayi Bölgesinde üretime başlayan bir triko fabrikasının açılışında, kente bugün yeni bir tohumun toprağa düştüğünü ve yeni bir iş kolunun hayata geçtiğini söyledi. Kilis'in, moda ve tekstil kenti olma yolunda ilk adımı attığını ifade eden Zeybekci, Türkiye'de kalkınma, istihdam ve sanayide müthiş gelişmeler yaşandığına dikkati çekti.

Türkiye'de, 2013'ten 2014 Ağustos sonuna kadar 1 milyon 200 bin kişinin iş sahibi olduğunu anımsatan Zeybekci, "2009'dan 2014 Ağustosu'na kadar ise 6,5 milyon vatandaşımızı iş sahibi oldu. Aynı dönemde AB ülkelerinde 5 milyonun üzerinde toplam istihdamda aşağıya gitti. Ülkemiz ise bu konuda artış sağlayarak 1 numara oldu" diye konuştu.

Zeybekci, Türkiye'nin, krizin bütün dünyayı kasıp kavurduğu dönemde 12 yıldan beri ortalama her yıl üst üste yüzde 5,1 büyüdüğünü dile getirdi.

"Türkiye başka bir yere gidiyor"

Türkiye'nin 19 çeyrekten beri ortalama 5,8 büyüdüğünü aktaran Zeybekci, şöyle konuştu:

"Ülkemiz, Orta Vadeli Program'daki bütün hedeflerine ulaştı. İhracatta istediğimiz hedefi belki biraz yakalayamayacağız gibi duruyoruz ama en önemli göstergelerden biri ihracatın ithalatı karşılama oranında geçtiğimiz ekim sonu itibariyle yüzde 68'lik seviyeye geldi. Hizmet, turizm ve yurt dışı müteahhitlik gelirlerimize baktığımızda Türkiye çok başka bir yere gidiyor. Dünyadaki finans kuruluşları, IMF ve Dünya Bankası, 'Türkiye bu hedefi tuttursun, biz ayakta alkışlayacağız' dedi. Türkiye ilk defa krizler hariç ihracatını artırarak ithalatını düşürmeyi başardı. İnşallah Türkiye cari açıkta yüzde 6,4 hedefini çok daha aşarak yüzde 5,6 seviyesine 2014 yıl sonu itibariyle düşürecek."

Zeybekci, Türkiye'nin cari açığını önceki yıla oranla bu yıl yüzde 35 oranında aşağıya çekti.

Ortaya çıkan rakamların, "Türkiye'nin namerde muhtaç olmaması" anlamına geldiğini vurgulayan Zeybekci, cari açığın yüzde 5 seviyesinin altına inmesini halinde ise artık hiçbir şeyden kaygı duyulmayacağını kaydetti.

Türkiye ile ilgili felaket senaryolarını ortaya koyulduğunu savunan Zeybekci, "Çünkü Türkiye fazla olmaya başladı. Ülkemiz 2013 Mayıs ayında AB ortalamasının çok daha altında bir faiz oranına geldi. Reel anlamda sıfır ama yüzde 4,6 faiz oranlarına geldi. IMF'ye 50 yıllık borçlarını kapattı. 2 nükleer santralin inşaatına başladı. 1. tüp geçidini bitirdi, 2'ncisine de başladı. Türkiye, dünyanın en uzun köprüsünü Marmara Denizi'ne yapmaya başladı. Bugün dünyada kültür coğrafyası dediğimiz ecdadımızın bize emanet ettiği bölgelere yaptığımız yardımlarla, milli gelirine oranla dünyada bir numaralı bağışçı ve yardımcı ülke haline geldik" ifadelerini kullandı.

Ülkenin artık çok farklı boyuta geçmeye başladığını dile getiren Zeybekçi, Türkiye'nin edilgen bir ekonomiden etken bir ekonomiye geçmeye başladığına dikkati çekti.

Zeybekçi, Türkiye'nin, enerji temini, tüketim alışkanlıklarını başkalarının belirlediği ve kontrol ettiği bir dünyada, "ben de varım" demeye başladığını aktardı.

Enerji kaynaklarını kardeş ülkelerle garanti altına almak istediklerini ifade eden Zeybekci, "Türkiye bu coğrafyada artık markalarıyla dağıtım ağlarına sahip çıkmaya başladı. Onun için Türkiye fazla olmaya başladı" diye konuştu.

"Artık IMF memurları tarafından yönetilen bir ülke değiliz"

Türkiye ile ilgili hazırlanan felaket senaryolarının uygulamaya konulmak istendiğini ancak demokrasinin galip geldiğine değinen Zeybekci, şöyle devam etti:

"10 Ağustos'ta bu millet birinci turda ilk defa cumhurbaşkanı yani baş hizmetkarını seçti. Buna rağmen kredi 11 Ağustos günü saat 9.30'da yapılan Fitch açıklamasına bakın; 'siyasi istikrarsızlık devam ediyor. Hükümetin kombinasyonuna bakmak lazım.' Hızını alamadı dedi ki '2015 seçimlerini de görmek lazım.' Onlara soruyoruz, '30 Mart seçimlerinde AK Parti seçimleri kaybetseydi siyasi istikrar mı gelecekti veya 10 Ağustos'ta cumhurbaşkanı birinci turda seçilemeseydi istikrar mı gelecekti.' Sen siyasi derecelendirme kuruluşu musun yoksa ekonomi derecelendirme kurumu musun. Tabi alışmışlar. Türkiye eski Türkiye değil. Türkiye eskisi gibi şu adımı atarsam 'başkaları ne der' diye birilerinin gözünün içine bakan bir ülke değildir. Artık IMF memurları tarafından yönetilen bir ülke değiliz."

Zeybekci, Türkiye'nin 1980'deki dış ticaret hacminin 5 milyar dolar bile olmadığına işaret etti.

Türkiye'nin toplam dış ticaret hacminin 480 milyar dolar olduğunu anımsatan Zeybekci, "Türkiye artık ekonomik ortaklık zeminine oturmayan, ekonomik menfaatlerin zirveye çıktığı ilişkilerin sağlanmadığı hiçbir ortaklık ve ilişkiyi gelecekte sürdürebilir görmüyor" şeklinde konuştu.

 "Bu ülkede asla ve asla kriz çıkmaz ve çıkmayacak"

Türkiye'nin 2014 sonundaki bütçe açığının 1,2 seviyesine ineceğını belirten Zeybekci, şunları kaydetti:

"Türkiye 1 yıldan beri 28 AB üyesinin 25'inden daha iyi bir şekilde borçlarının milli gelire oranına sahip. Kim isterse istesin bu ülkede asla ve asla kriz çıkmaz ve çıkmayacak. Çünkü artık bu milletin adamları ve hizmetkarları var. 2002 yılına kadar Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı yatırım 14 milyar dolar. Şu anda bu rakam 150 milyar dolara ulaştı. Bu yatırımın yüzde 70'i AB ülkelerinden geliyor. Artık yazacakları felaket senaryosu kalmadı, hayallerini zorluyorlar. Ama emin olun Türkiye yoluna devam edecek. Önümüzdeki dönemde bütün ümit ve beklentilerimizde pozitif yolumuza devam edeceğiz."

Zeybekci, açılışın ardından fabrikada incelemelerde bulundu.

Açılışa, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile diğer ilgililer katıldı.



 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER