ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Eylül 2013 Cuma 16:26

Antep fıstığında stokçuluğun engellenebilmesi desteğe bağlı


Rekolte olarak bu yıl az olan Antep fıstığının stoklayarak fiyatları artırmaya çalışıldığını belirten Gaziantep Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, "Antep fısıtığının fiyatının artmasının temel sebebinin kayıtsız olarak yapılan ürün stokçuluğudur." dedi.

    Antep fıstığının destek altına alınması gerektiğini açıklayan Tiryakioğlu, "Kronik hale gelen bu stokçuluğun ve arz-talep dengesinin bilinerek bozulmasının önüne geçmenin en önemli çözümü, Antep fıstığında çiftçilerin ürettikleri ürünlerin kayıt altına alınabilmesi için, Antep fıstığının çiftçiler bazında devlet tarafından desteklenmesi yani Antep fıstığının destek altına alınması ile mümkündür. Bu şekilde destekleme altına alınacak olan Antep fıstığı, çiftçiler tarafından satılırken hangi aracıda ne kadar ürün olduğu bilinecek ve kayıtsız ürün alım-satımının da önüne geçilecektir. Böylelikle, kayıt altına alınacak olan Antep fıstığının, ticaretin sonraki aşamalarında doğacak katma değerden devletimizde kazanacaktır." şeklinde kanuştu.


    Antep fıstığının ihracat yaptığı ve ihracat potansiyeli olan ürünler arasında yer aldığına değinen Tiryakioğlu, şu bilgileri verdi: "Bölgenin de temel gelir kaynaklarındandır. Uzun süredir, Antep fıstığının gerek iç piyasalarda ve gerekse dış pazarlarda değerinin ve kullanımının artırılarak endüstriyel bir ürün haline getirilmesi için büyük emekler sarf edilmektedir. Bu bağlamda da gerek tatlı, gerek çikolata ve gerekse pastacılık gibi ürünlerin içinde Antep fıstığı temel ürün olarak kullanılmaya başlanmış ve yeni bir sanayi kolu ortaya çıkartılmıştır. Ancak, Antep fıstığında son dönemlerde çok yüksek fiyat artışı hem üreticileri hem de tüketicileri rahatsız etmeye başlamıştır. Özellikle Antep fıstığına bağımlı olarak üretim yapan farklı gıda sektörleri de üretimlerini durdurma noktasına gelmiştir. Bununla birlikte, artan fiyatlar sebebi ile tüketiciler de Antep fıstığı ve içinde Antep fıstığı bulunan ürünleri tüketmemeye başlamıştır. Bu spekülatif durum, kısa vade de arz-talep dengesini, orta vade de sanayiyi ve bağımlı sektörleri, uzun vade de tüm gıda sektörünü ve Antep fıstığını negatif yönde etkileyecektir. Sanayi bu dar boğazı ya bu tür ürünlerin üretimini durdurarak ya da yurtdışından Antep fıstığı ithalatının serbest bırakılmasını isteyecektir."

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER