ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Ekim 2014 Cumartesi 12:45

Antep fıstığında don ve kuraklık

Antep fıstığında don ve kuraklık

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antep fıstığında yaşanan don ve kuraklığın üretimi etkilediğini söyledi.


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antep fıstığında yaşanan don ve kuraklığın üretimi etkilediğini söyledi. Bayraktar, “Mart ayı sonunda meydana gelen don afeti ve devamında yaşadığımız bölgesel kuraklık Antep fıstığı üretimini vurdu. Rekoltede düşüş bekliyoruz.” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada Antep fıstığında geçen yıl 88 bin 600 ton olan üretimin bu yıl birinci tahmin verilerine göre 95 bin tonu bulacağı tahmini yapılsa da üretimin geçen yılın rekolte rakamının altında kalacağının görüldüğünü, bunun bir sonucu olarak fiyatların da arttığını belirtti. Tarım ürünlerinin kayıt altına alınmasının çok önemli olduğunun altını çizen Bayraktar, şu bilgileri verdi.

“Fiyat artışından üreticimiz yararlanamıyor. Borçlu olan üreticimiz ürünü ucuz fiyattan elden çıkarmak zorunda kalıyor. Fırsatçılara, stokçulara, aracılara gün doğuyor. Yetiştirdiği üründen para kazanması gereken üreticimiz, maalesef hak ettiğini geliri elde edemiyor. Tüketici ise daha pahalı ürün yemek zorunda kalıyor. Antep fıstığında yaşanan bu durum sadece bu ürüne has bir olgu değil. Üreticimiz, depolama süresi uzun olan fındık, Antep fıstığı, ceviz, badem, kestane gibi tüm sert kabuklu meyvelerle, kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi kurutulmuş meyvelerde bu sorunu yaşıyor.”
 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER