ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Kasım 2013 Salı 02:34

Anlaşma Türkiye'ye yaradı

Anlaşma Türkiyeye yaradı

Batılı ülkelerin İran’la anlaşmasından en kazançlı çıkacak ülkelerden birinin Türkiye olması nedeniyle BİST yüzde 1.18 yükselirken, dolar 2 liranın altını gördü.


Petrol fiyatının düşmesine neden olan anlaşmanın Türkiye’ye üç önemli katkısı var. Sınırda savaş senaryosunu kaldıran anlaşmanın, hem cari açığı hem de ticareti olumlu etkilemesi bekleniyor.
Hafta sonu İran ile Batılı ülkeler arasında Tahran’ın nükleer programının sınırlandırılması konusunda anlaşma sağlanması, piyasalarda da büyük yankı buldu. Borsalar yükseldi, petrol fiyatları 2.5 dolar, altın fiyatları da 14 dolar düştü. Asya’dan başlayan borsalardaki yükseliş dalgası Avrupa’ya kadar ulaşırken Türkiye piyasaları anlaşmadan en olumlu etkilenenlerin başında geldi. Borsa İstanbul yüzde 1.18 artarak 76.531 puana yükselirken, dolar kasım başından bu yana ilk kez 2 liranın altına geriledi. İran ve altı büyük ülkenin, Cenevre’de tarihi bir anlaşmaya vararak, İran’ın nükleer faaliyetlerini kısıtlamasına karşılık maruz kaldığı yaptırımlardan başlangıç aşamasında kısmi muafiyet alması konusunda uzlaşmasının Türkiye’ye başlıca üç konuda önemli kazanım sağlayacağı belirtiliyor.

Üç önemli etken

Özellikle Türkiye sınırında gelişmiş ülkelerle İran arasında olası büyük savaş senaryolarının son bulduğunu kaydeden uzmanlar, küresel piyasalarda petrol fiyatlarının düşmesine neden olan anlaşmanın Türkiye’nin cari açık soruna da destek olacağını belirtiyor. Üçüncü olarak ise Türkiye’nin başta ihracat olmak üzere bölgedeki ticaretini olumlu etkilemesi bekleniyor.

TL pozitif ayrıştı

Halk Yatırım Stratejisti Işık Ökte, anlaşma sonrasında gelişmekte olan hisse senetleri piyasaları arasında BİST’in, para birimleri arasında da Türk Lirası’nın pozitif ayrıştığını kaydetti. Anlaşmanın TL varlıklara para girişlerini destekleyeceğini ifade eden Ökte “İran anlaşmasının pozitif etkisinin, kısa vadede endeksi 78.400 seviyesine taşıyabileceğini düşünüyorum. 79.800-80.400 ise kısa vadede satış yeri olarak değerlendirilebilir” dedi. Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı, anlaşmanın ABD’deki Şükran Günü’nün hemen öncesine denk gelmesiyle piyasalarda daha da pozitif bir etki yaşandığını belirterek “BİST endeksi bu coşkuyla 79.500-80.500 bandına kadar ulaşabilir. 6 Aralık’ta ABD’de tarım dışı istihdam verilerinin çok güçlü gelmemesi durumunda ise 85-85 bin seviyelerine ulaşmak da mümkün” diye konuştu.

Külçe altın ihracatı önemli oranda artar

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, İran ile müzakerelerde yaşanan olumlu gelişmelerin sektörleri için çok önemli sonuçlar doğurucağını belirtti. Güner, düzenlemeler hayata geçirildiği takdirde, Türkiye’nin İran’a gerçekleştirdiği külçe altın ihracatında önemli oranda artış yakanabileceğini söyledi.

Petrolde 100 dolar test edilebilir

Anlaşmanın ardından Brent petrol fiyatları da 111 dolardan 109 dolara kadar geriledi. Uluslararası Enerji Kurumu Başekonomisti Fatih Birol, önümüzdeki yıllarda fiyatların 50-60 dolar seviyelerine düşmesi olasılığını dışlamadığını, ancak bunun sürdürülebilir olmayacağını vurguladı. Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan ise ambargonun tamamen kaldırılacağı beklentisiyle petrol fiyatlarının 100 doları test edebileceğini kaydetti. Ekinci Economics Consulting (EEC) Kurucusu ve Ekonomisti Şevin Ekinci de Brent petrol fiyatlarına ilişkin olarak 15 gün-1 ay içerisinde 106 dolar seviyesine kadar gerileyebileceği tahmininde bulundu.

En çok BİST kazandırdı

Borsa Değ (\%)

BİST 1.18
Japonya 1.51
Hindistan 1.17
Almanya 0.83
Güney Kore 0.52
Çin 0.53
Fransa 0.38
Nasdaq* 0.36
İngiltere 0.28
S&P 500* 0.15
Hong Kong 0.14
Dow Jones* 0.12
İspanya 0.07
İtalya 0.02
* Açılış itibariyle

Çağlayan: Kârlı çıkacağız

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İran’ın nükleer programı konusunda varılan anlaşmanın 6 aylık geçici bir anlaşma olduğunu hatırlatarak, “Ama bu işin kesin anlaşmaya dönme ihtimali oldukça yüksek” dedi. Çağlayan, geçmişinde en fazla İran’a karşı dış ticaret fazlası veren Türkiye’nin bu durumdan en kârlı şekilde çıkacağını vurguladı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ise imzalanan anlaşmanın bölgeyi rahatlatacağını söyledi. Yıldırım, Türkiye’nin hep mağdurun yanında yer aldığını kaydederek “İran’ın, bizim tarihsel komşumuz, mağduriyet yaşamaması için elimizden gelen gayreti gösterdik. Bundan sonraki durumu izleyip göreceğiz” dedi.

 

Kaynak: STAR

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER