ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 09 Aralık 2014 Salı 10:09

Altında gelgit dalgası

Altında gelgit dalgası

Altın, dünyanın en büyük altın destekli ETF'sindeki varlıkların yeniden düşmeye başlamasının ardından geri çekildi


Altın, dünyanın en büyük altın destekli exchange traded fonu (ETF) SPDR Gold Trust'taki altın varlıklarının yeniden düşmeye başlaması ile birlikte, son bir haftanın en hızlı yükselişini göstermesinin ardından geri çekildi. Gümüş ve platin değer kaybetti.

Spot altın yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,199.39 dolara kadar düşmesinin ardından, Singapur saati ile 11:54'te 1,201.63 dolara geldi. Metal dün yüzde 0.9 ile, 1 Aralık'tan bu yana en hızlı günlük yükselişini gerçekleştirdi.

Altın bu yıl, Fed borçlanma maliyetlerini artırmaya yaklaşırken, Avrupa, Japonya ve Çin'in büyümeyi desteklemek için teşvikleri artırması ile birlikte, fazla değişmedi. SPDR'daki altın varlıkları, geçen hafta yüzde 0.5 ile Ağustos'tan bu yana en hızlı haftalık artışını gerçekleştirdikten sonra, dün 28 Kasım'dan bu yana ilk kez geriledi.

Şanghay'da Huatai Great Wall Futures Co. analisti Huang Wei, "Dolardaki rallinin durması, altına kısa vadede bir miktaar nefes aldırdı, ancak fiyatlar orta vadede, ABD'de faizlerina rtırılacağı beklentisi ile kırılgan kalmaya devam ediyor," dedi ve Altın hisse senetlerinin düşmeye devam etmesinden faydalanabilir, ancak yatırımcılara rallilerde satmalarını tavsiye ediyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, dün yüzde 0.4 yükseldikten sonra, bugün yüzde 0.6 kazanarak ons başına 1,202.10 dolara çıktı. Hükümnet verilerinin gösterdiği üzere, para yöneticileri, altında yükseliş beklentisi ile açtıkları pozisyon (uzun pozisyon) sayısını üst üste üçüncü hafta artırdı ve Temmuz'dan bu yana en uzun süreli haftalık çıkış serisini gerçekleştirdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi dün, Fed'in gelecek hafta sekiz yılın ardından ilk kez yapacağı faiz artırımının zamanlamasını tartışacağı toplantı öncesi, 2009 yılından bu yana en yüksek seviyesinden gevşerken, ABD hisse senetleri, petrolün New York ve Londra'da beş yılın en düşük seviyelerine inmesinin ardından, rekor seviyeden düştü.

Spot gümüş, dün yüzde 0.5 yükseldikten sonra, bugün yüzde 0.2 düşerek ons başına 16.3307 dolara indi. Spot platin, dünkü yüzde 0.9'luk yükselişinin ardından yüzde 0.2 değer kaybederek ons başına 1,231.13 dolara inerken, palladyum fazla değişmeyerek ons başına 801 dolarda kaldı.
 

(Bloomberg HT)

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER