ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Şubat 2014 Perşembe 14:18

Altın fiyatı fırladı

Altın fiyatı fırladı

Altın fiyatı iki günlük düşüşün ardından yönünü tekrar yukarı çevirdi.


Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı iki günlük düşüşün ardından bugün tekrar yükselişe geçerek 1.315 dolar seviyesinde dengelendi.

Dün akşam açıklanan Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantı tutanaklarında FOMC üyelerinin mevcut durumda yüzde 6,5 seviyesinde bulunan işsizlik eşiğinin değiştirilmesini tartıştıkları, birkaç FOMC üyesinin faiz artırımının erkene alınması gerektiği ifadeleri dikkati çekerken tahvil alım programında 10 milyar dolarlık azaltımın devam etmesinin düşünüldüğü belirtildi.

FOMC tutanakları sonrası altın bir miktar değer kaybederken Çin HSBC İmalat PMI verisinin şubat ayında son 7 ayın en düşük seviyesine gerilemesi üzerine Asya seansında da satışlar hızlandı.

Analistler, bugün ABD'de TÜFE, imalat sanayi PMI ve haftalık işsizlik maaşı başvurularının altın fiyatlarının yönü üzerinde etkili olacağını, teknik açıdan altının ons fiyatının 1.325 dolar direncinin altında kalmaya devam etmesi durumunda 1305 - 1300 dolar bandına kadar bir gevşeme görülebileceğini kaydediyor.
Özellikle ABD TÜFE verisine bağlı yaşanabilecek yükselişlerde altının ons fiyatının 1.325 dolar direncini kırması durumunda 1.338 dolar seviyesinin hedeflenebileceğini vurgulayan analistler, altının ons fiyatının 1.300 doların üzerinde kalması durumunda iyimser havanın devam edeceğini, bu seviyenin altına gerilemelerde ise satış baskısının kademeli olarak artabileceğini dile getiriyor.

"PiYASA iLK ETAPTA 1.350 DOLAR DiRENCiNi TEST EDECEK" 

Noor Capital Market Uluslararası Piyasalar Uzmanı Ahmet Uluhan, konuya ilişkin değerlendirmesinde, 2014 yılına olumsuz makro gelişmelerin etkisinde giren piyasaların yatırımcıların güvenilir liman özelliği ile altına yönelmesine neden olduğunu söyledi.
Bu durumun Çin ve diğer ekonomilerde talep patlamasına, yatırım fonlarının da (ETF) son dört ayın zirvesine çıkmasına neden olduğunu aktaran Uluhan, son dönemde ABD verilerinin de düşük kalması ile 1.250-1.230 dolar aralığından başlattığı atakla altının yukarı trendini güçlendirdiğini belirtti.
Uluhan, altının ons fiyatının, teknik açıdan 1.330 seviyelerindeki zorlanmayla bir kez daha kısa düzeltme yaparak 1.308 dolar destek kademesine doğru geri çekilse de genel görünümdeki yukarı potansiyelini halen korumakta olduğunu kaydederek, şunları ifade etti:
"Son ataklar ve düzeltme sonrası altın, gelen karmaşık verilerin de etkisiyle bir süre dar bantta yatay seyrini sürdürecektir ancak yakın desteklerinden başlatacağı yeni atak dalgası ile altının önümüzdeki dönemde yukarı yönlü trendini devam ettireceğini düşünüyoruz. Piyasa ilk etapta 1.350 dolar direncini test edecek ve bu kademenin aşılması ile tırmanışını 1.400 dolar seviyesi üzerine doğru sürdürecektir. Bu hareketin mart ayı içerisinde gerçekleşeceği kanaatindeyiz. Bu süreç ve daha ileri dönemde altın yatırımcısının yine ABD ve Çin verileri ile makro ekonomik gelişmelerin piyasalar üzerindeki olumsuzluklarına odaklanmaları, kısa ve uzun vade pozisyonlarını da bu gelişmeler doğrultusunda şekillendirmelerini önemle tavsiye ederiz."
 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER