ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Kasım 2014 Perşembe 17:08

Altın alsak mı almasak mı?

Altın alsak mı almasak mı?

Altın almak isteyen ya da satmak isteyenler altındaki hızlı düşüşüle ne yapacağını şaşırdı.


Altının ons fiyatındaki iki haftadır süren düşüş eğilimi, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçen hafta tahvil alımlarını sona erdirmesinin ardından Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) sürpriz bir şekilde teşvikleri artırması kararlarıyla hızlandı.

Fed ve BoJ kararları küresel borsalarda hızlı yükselişleri tetiklerken, dolara talebin artmasına ve emtia fiyatlarında düşüşe neden oldu. Bu gelişmelerle aşağı yönlü sert hareketini bugün de sürdüren altının ons fiyatı, yüzde 2'nin üzerinde kayıpla son 4,5 yılın en düşük seviyesi olan 1.137,90 doları gördü. Fiyatlardaki bu düşüş, bir haftalık süreçte altın yatırımcısına yaklaşık yüzde 6 zarar ettirdi.

Analistler, dolardaki güçlü seyrin devam etmesi durumunda altının ons fiyatında 1.140 ve 1.100 dolar seviyelerinin görülebileceğini belirtiyor.

Altının gram fiyatı ise bugün yaklaşık bir yılın en düşük seviyesi olan 81,84 liraya kadar geriledikten sonra kapanışa yakın 82,50 liradan işlem görüyor.

Analistler, dolar/TL'nin gelişen ülke para birimlerine paralel olarak yükselmesinin altının gram fiyatındaki düşüşü sınırladığına dikkati çekiyor. Teknik açıdan altının gram fiyatında 83 liranın altında kalındığı sürece 79,40 lira seviyesinin gündeme gelebileceğini aktaran analistler, yükselişlerde ise 85,30 liranın direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

"ALTININ ONS FIYATINDA 1.000 DOLARIN ALTI MÜMKÜN"

AA muhabirine konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Stratejik Düşünce Enstitüsü Ekonomi Danışmanı Dr. Levent Yılmaz, altın fiyatlarında uzun vadeli sürece bakıldığında ons fiyatının 1.000 doların altına gelmesinin mümkün olduğunu söyledi. Altının çıkartma maliyeti konusunda resmi bir verinin bulunmadığını ve maliyet üzerinden değerlendirme yapılmasının doğru olmadığını dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"Hangi şirket maliyeti açıklar ki? Şirketler karlılığını açığa çıkartmak istemediği için maliyetlerini söylemez. 'Altın fiyatı 1.000 doların altına iner mi, bu mümkün mü?' sorusuna cevabım; 'mümkün' olacaktır. Yaptığım çalışmada altının ons fiyatı 1978 yılındaki petrol şokunun ardından 250-400 dolar civarında bir banda oturmuş ve 2004 yılına kadar bu bantta genellikle 400 dolara yakın seyretmişti. 2004 yılında yapılan ilk ETF (Exchange Traded Funds - Borsa Yatırım Fonları) işlemine kadar yatay seyreden altın fiyatları gelişen ETF işlemleriyle 1.900 dolara kadar yükseldi.

Bu bir balondu ve 400-500 dolardan satın alan yatırımcıların kar satışlarıyla bu balon söndü. Şu anda altının fiyatını belirleyen fiziki talep değil, ETF'lerdeki çıkışlar. Bugün en büyük altın fonunda 4 ton çıkış yaşandı. 2004 yılında onsu 400 dolara satılan altının maliyeti ne kadardı? 2014 yılında altının onsu 1.100 dolar. 10 yıllık sürede maliyet 4 katına mı çıktı? Rusya-Ukrayna arasındaki gerilimler, Ortadoğu'daki durum ve jeopolitik riskler nedeniyle altın fiyatının artması beklenirdi ama artmadı. Demek ki altın güvenli liman olma özelliğini kaybetmiş durumda."

Yılmaz, dolardaki hızlı yükseliş ve petroldeki düşüşün altının uzun vadede düşüş trendinde olduğuna işaret ettiğini belirterek, İsviçre'de 30 Kasım'da tamamlanacak "altın rezervlerini ülkede tutma" referandumunun da izlenmesi gerektiğini vurguladı.

"DÜŞÜŞ DEVAM EDERSE 1.100 DOLAR TEST EDILEBILIR"

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise altın ons fiyatının önemli destek noktası olan 1.180 doları kırdıktan sonra sert satış baskısı altında kaldığına dikkati çekti. Altın bu hafta her ne kadar 1.170 dolar seviyelerinin üzerinde tutunmaya çalışsa da yine satış baskısı altında kaldığını hatırlatan Karabulut, "Bunda temel etkenler ise 1 milyar dolar değerinde fon çıkışının olması ve dolar endeksinin 86,5 seviyesinin üzerinde tutunması gösterilebilir. Altının ons fiyatında yukarıda 1.147 ve 1.160 seviyeleri önemliyken, altının 1.147 seviyesinin altında kalmaya devam etmesi halinde 1.133 ve 1.100 seviyesi test edilebilir" değerlendirmesini de paylaştı. 

KAYNAK:
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER