Almanya bugünden itibaren G7 zirvesinin başkanlığını devraldı. 2015 yılı sonuna kadar en gelişmiş yedi sanayi ekonominin maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının oturumlarına Almanya Merkez Bankası Başkanı Jens Weidmann ile Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeble başkanlık edecek.
Açıklamada, küresel ekonominin geliştirilmesi ve sürdürülebilir büyümenin elde edilmesi için sağlam kamu maliyesi ve daha az borcun olmasının şart olduğu ifade edildi. Bu hedefi yakalamak için daha fazla yatırım ve özellikle yapısal reformların gerçekleşmesinin önemli olduğuna işaret edildi. Ayrıca mali piyasa düzenlemelerindeki boşlukların kapatılması, özellikle gelecekte finansal kriz olasılığını azaltma adına gölge bankaların icraatlarının izlenmesi gerektiği de vurgulananlar arasında yer aldı. Herkesin kamu bütçelerine adil pay katkısını sağlaması için vergi konularında daha sıkı uluslararası işbirliği olması gerektiği de belirtildi.
Gündemi belirleme ve düzenlemede önemli olan G7 zirvesi çerçevesinde maliye bakanları ve merkez bankası başkanları yılda birkaç kez toplanıyor. Avrupa Merkez Bankası, IMF, Dünya Bankası, Finansal İstikrar Kurlu Başkanı ve Avrupa Birliği’nden de birer temsilcinin katıldığı toplantının bu sene 9 Ekim Washington’da düzenlenmesi bekleniyor. Bunun dışında mali bakanları ve merkez bankası başkanlarının yanı sıra uluslararası uzmanların da katıldığı görüşmelerin Dresden ve Frankfurt’ta düzenlenmesi planlanıyor. 2008 yılında gruba Rusya’nın da dahil edilmesiyle G8 grubu oluşmuştu.
2014 yılının başında başkanlığın Rusya tarafından kabul edilmiş, ve 4-5 Haziran tarihlerinde Soçi’de G8 zirvesinin gerçekleşmesi planlanmıştı. Ancak Rusya Ukrayna’nın toprak bütünlüğü ve egemenlik ihmali gerekçesiyle G7 ülke başkanları 24 Mart 2014 yılında G8 zirvesine katılımlarını askıya aldı. Bunun ardından G7 ülke liderleri zirvenin eski formatına dönüştürerek 4-5 Haziran’da çalışmaları Brüksel’de devam ettirdi.