ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Kasım 2014 Salı 16:13

Akaryakıt fiyatları için yeni metodoloji

Akaryakıt fiyatları için yeni metodoloji

EPDK), akaryakıt fiyatları için yeni metodoloji belirledi. Böylece fiyatların daha öngörülür olacağı ifade edildi.


Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, kurulun 2009 ve 2014’te iki defa tavan fiyat uyguladığını vurguladı. Yılmaz, sonrasında sektör dernekleri ve şirketlerden tavan fiyatın öngörülemediği, metodolojinin şeffaf olmadığı, yatırımın güçleştiği şikayetleri geldiğini anlattı.

Yılmaz, “EPDK’ya gelen bu görüşler sonrasında dün yaptığımız toplantıda kurumumuzca 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nun 10. maddesinde belirtilen hususlara göre akaryakıt fiyatlarının nasıl takip edileceği ile ilgili olarak akaryakıt fiyatlarının takibine dair kurul kararı alınmıştır.” dedi. Yılmaz, söz konusu karar ile tavan fiyat belirlemesi yapılmayacağını bildirdi. Amaçlarını şirketlerin geleceğe dair öngörü yapabilmelerini teminen metodolojiyi şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmak olarak ilan etti.

EPDK Başkanı Yılmaz, “Alınan bu kararla fiyat takip metodolojisi ile ilgili belirsizlikler ortadan kalktı; bundan böyle dağıtım şirketleri, artık akaryakıt fiyatlarının belirlenmesinde nasıl bir hesap yapılması gerektiğini daha net biliyorlar.” dedi.

Yeni metodoloji Resmi Gazete’de yayınlandıktan itibaren yürürlüğe girecek.

EPDK’dan karar ile ilgili yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Ülkemizde 1998 - 2004 döneminde akaryakıt fiyatları devlet tarafından belirlenmekteydi. Bu Kararın geçerli olduğu en son tarih 31 Aralık 2004’te dağıtıcı+bayi payı motorin için 10,5 UScent/litre, K. Benzin 95 Oktan için 12,5 UScent/litre olarak uygulanmıştı. Bu dönemde söz konusu marjlara yaklaşık 1 UScent/lt nakliye masrafı da eklenmekteydi. Bu marjların o anki TL karşılığı ise motorin için 15 Kuruş/Litre, K. Benzin 95 Oktan için 18 Kuruş/Litre olarak gerçekleşmiştir.

5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu ile birlikte, 1 Ocak 2005’ten itibaren fiyatlar serbest piyasada dağıtım şirketleri tarafından belirlenmeye başlandı. Ancak, serbestleşme sonrasında piyasada aşırı yüksek fiyat uygulamasıyla karşılaşma ihtimaline karşın; Kanunda fiyatın nasıl belirleyeceğine dair kriter getirilmiş ve fiyat belirlemesinde en yakın serbest piyasalardaki fiyat oluşumu referans gösterilmiştir. Söz konusu Kanunda ayrıca, fiyatların rekabetçi şartlarda oluşmadığı, yani belirtilen kritere uyulmadığı durumda ise EPDK’ya tavan fiyat belirleme görevi verilmiştir.

Kanunun Kurula verdiği görev çerçevesinde ülkemizdeki akaryakıt fiyat oluşumu 2005 yılından bu yana EPDK tarafından takip edilmekte ve öngörülen kriterlerin ihlali durumunda önce şirketlere uyarı yapılmakta, gerekli düzeltmenin yapılmaması halinde tavan fiyat belirlenmektedir. Bu durumun oluşmasının temel gerekçesi ise ülkemizde petrol piyasasında yaşanan rekabet eksikliği ve yapısal sorunlardır. Bu sebeple, vergisiz akaryakıt fiyatları zaman zaman AB ortalamasının üzerinde seyretmektedir. Söz konusu marjların artması ise piyasa yapısını daha da bozmaktaydı, bu çerçevede Kurul dün yaptığı toplantıda, akaryakıt fiyatlarına yönelik yeni metodolojiyi belirledi.”


 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER