ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Eylül 2014 Pazartesi 16:57

Ağustos ayı ihracat rakamları

Ağustos ayı ihracat rakamları

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Denizli merkezli firmaların Ağustos ayındaki ihracatı yüzde 16’lık artış ile 274 milyon dolar olarak gerçekleşti.


 
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili ve Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) Başkanı Süleyman Kocasert, ağustos ayında DENİB tarafından kayda alınan ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16'lık artış oranı ile 11 milyar dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi. 

Kocasert, Ağustos ayı ihracat rakamlarına ilişkin gazetecilere yaptığı değerlendirmede, Ocak-Ağustos döneminde Türkiye'nin yüzde 5.3’lük artış ile 104.6 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

 Denizli'nin ihracatını en fazla artıran il olduğunu ifade eden Kocasert, Ağustos ayında DENİB tarafından kayda alınan ihracatın, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17’lik artış oranı ile 186 milyon dolar olarak gerçekleştiğini vurguladı.

Kocasert, Ocak-Ağustos döneminde ise DENİB tarafından yüzde 14 oranında artış ile 1 milyar 544 milyon dolarlık ihracat kayda alındığına işaret ederek şöyle devam etti:

"Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Denizli Merkezli firmaların Ağustos ayındaki ihracatı yüzde 16’lık artış ile 274 milyon dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Ağustos döneminde TİM verilerine göre Denizli’nin ihracatı 2 milyar 165 milyon dolar olarak gerçekleşti ve buda yüzde 10 oranında yükselişe karşılık geliyor. Bu performans ile Denizli, Ağustos ayında en fazla ihracat gerçekleştiren 10 il arasında, Ankara ile birlikte en yüksek ihracat artışını yakalayan kent oldu."

Irak’ta yaşanan olumsuz gelişmelerin, bu ülkeyle ticari ilişkilerde de belirgin düşüşlere neden olduğunu dile getiren Kocasert, temmuz ayında Türkiye'nin Irak’a ihracatının yüzde 46 oranında, Ağustos ayına ise kaybın yüzde 26’ya gerilediğini belirtti. Kocasert, yaşanan olumsuz gelişmelerin ardından Kerkük yolu ve mümkün olan diğer güzergah üzerinden gerçekleştirilen ihracatta bir iyileşme olduğunu gözlemlediklerini kaydetti.

ABD’nin 2015’in ilk çeyreğinden itibaren, hatta belki de daha önce kademeli olarak faiz artırımı yapmasının beklendiğini ve bununda küresel piyasalardaki likidite bolluğunun azalması anlamına gelerek yeni durumlara hazırlıklı olmak gerektiğine vurgu yapan Kocasert, "Kredi derecelendirme kuruluşlarından peş peşe Türkiye'ye ilişkin beklentilerde olumlu haberler geliyor. Standart Poors Türkiye’nin 2014 yılı büyüme beklentisini yüzde 2,4’ten yüzde 2,9’a yükseltti. Fitch ise yüzde 2,5’lik tahminini yüzde 2,7 olarak güncelledi. Bu gelişmelerin yaşanmasında ihracatın sergilediği performans önemli rol oynuyor" dedi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER