ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Nisan 2013 Çarşamba 23:06

AB ülkelerine süt ihracatının başlaması Trakyalı üreticiyi sevindirdi

AB ülkelerine süt ihracatının başlaması Trakyalı üreticiyi sevindirdi


Avrupa Birliği (AB) ülkelerine süt ve süt ürünleri ihracatının önünün açılması üreticiyi memnun etti. 13 yıl önce alınan bir kararla Türkiye'nin AB'ye hayvancılık sistemi, hijyen ve hijyen standartlarının yeterli olmaması nedeniyle süt ve süt ürünlerine ihracat yasağı konulmuştu.

Birliğin Tüketici Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün, resmi internet sitesinde Türkiye'deki firmaların artık AB ülkelerine süt ve süt ürünü satabilecek standartta olduğunu kabul etti.

İhracatın önündeki engelin kaldırıldığının ilan edilmesiyle birlikte karar bugün itibariyle yürürlüğe girmiş olacak.
AB'nin aldığı karar hayvancılık, süt ve süt ürünleri açısından önemli bir konuma sahip olan Edirne'deki üreticiler tarafından sevinçle karşılandı.

Edirne Merkez İlçe Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, kararı 'çok önemli bir gelişme' olarak değerlendirdi.
Türkiye'de hayvancılığın bittiğini söyleyenlerin ülkenin hayvancılığının nereye geldiğini görmesi gerektiğini anlatan Suiçmez, Trakya'da AB, standardının üzerinde bir üretim yapıldığını ifade etti.

Suiçmez, "Özellikle son 5–6 yıl içerisinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı teşviklerle üreticimiz daha modern ve profesyonelce yatırım yapıyor. Ben çok sevindirici bir gelişme olarak buluyorum. Tabii ki, bunu bütün genel sütte değil, ari işletmelerin sütüne ihraç yolunun açılması hem iç piyasada arz talep dengesini oluşturacak hem de ürünlerimizin AB ülkelerine ve onlardan daha öte ülkelere ulaşmasını sağlayacak." dedi.

AB ülkelerine ihraç yolunun açılmasını piyasadaki arz talep dengesini kurması açısından memnuniyetle karşıladıklarını belirten İsmail Taşkın, "Türkiye'de hükümetin hayvancılığa verdiği destek sayesinde son 5 yıl içerisinde çok ilerlemiş durumda. Süt kalitesi ve üretimi açısından önemli bir konuma geldik. AB ülkelerine yapılacak ihracattan memnunuz. Ürünlerimizi AB ülkelerindeki market raflarında görmek heyecan verici. Süt ihracatı fiyat ve kalite anlamında daha iyi hayvancılık yapma anlamında sürülerin daha çok artması açısından önemlidir. İnsanlar para kazandıkça daha çok hayvan bakacaktır. Avrupa'daki gurbetçilerimiz bizim markaları seçeceğinden eminiz." açıklamasını yaptı.
 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER