ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Kasım 2016 Perşembe 12:00

60 bin yeni personel alınacak

60 bin yeni personel alınacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu: (3) "Kamuda 2017 yılında 60 bin yeni kişi istihdam edilecek. Bunlar ağırlıklı olarak Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları ile Emniyet Genel Müdürlüğünde olacak" "Her yıl 1 milyon 400 bin1 milyon 500 bin insana istihdam alanı oluşturmak gibi bir görevimiz, sorumluluğumuz var. Bunun için neye ihtiyaç var? İstikrarlı büyümeye ihtiyaç var. Dikkat ederseniz son 3,54 yıldır bütün oyunlar Türkiye'nin istikrarını bozmak üzeredir"


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "Kamuda 2017 yılında 60 bin yeni kişi istihdam edilecek. Bunlar ağırlıklı olarak Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları ile Emniyet Genel Müdürlüğünde olacak." dedi.

Bakan Müezzinoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunup soruları yanıtladı.

"Kamunun işsizler için en büyük iş kapısı olarak görüldüğü hatırlatılarak 2017 yılında kamuda ne kadar istihdamın öngörüldüğü ve işsizlikle ilgili değerlendirmelerinin" sorulması üzerine Müezzinoğlu, Türkiye'nin dinamik bir ülke olduğunu ve her bir yaşta 1 milyon 250 bin gencinin bulunduğunu söyledi.

Müezzinoğlu, "6 milyonun üzerinde 5 yaşlık dilimde bir genç kitle var. Bu müthiş bir potansiyel, müthiş bir zenginlik, müthiş bir dinamizm. Şimdi bunları önemli olan üretime, istihdama, hem kendileri için hem toplum için katkı sağlayacak alanlar oluşturmamız lazım. Baraja devamlı bu 1 milyon 250 bin geliyor. İstihdam için baraja gelen bu 1 milyon 250 binle sınırlı mı? Hayır değil. Türk toplumunun bir de son dönemde yani AK Parti'nin son on yılında istihdama katılmak isteyen stoklarda ciddi bir kadın istihdam potansiyeli var. Daha önce bunlar büyük oranda ev hanımıydı ve istihdama girmekte mesafeliydi, talip değildi. Burada da ciddi düzeyde stoklardan gelen talep var." değerlendirmesinde bulundu.

Her yıl 1 milyon 400 bin-1 milyon 500 bin insana istihdam alanı oluşturmak gibi bir görev ve sorumlulukları olduğunu aktaran Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun için neye ihtiyaç var? İstikrarlı büyümeye ihtiyaç var. Dikkat ederseniz son 3,5-4 yıldır bütün oyunlar Türkiye'nin istikrarını bozmak üzeredir, kurulmuştur. Gezi olayları odur, 17 Aralık odur, FETÖ odur, geçen yıl başlayan terör örgütünün yeniden terör eylemleri başlatması... Burada tek bir amaç var, 'İstikrarı bozayım, peşinden ekonomik istikrar bozulacaktır, ekonomik istikrar bozulursa zaten ben Türkiye'yle istediğim gibi oynayabilirim'. AK Parti'nin ve milletin müsaade etmediği nedir? Siyasi istikrarın bozulmasına milletimiz 'Ben müsaade etmem' dedi, 17 Aralık'ta biraz o tehdidi, tereddüdü gördü, 1 Kasım'da düzeltti."

Siyasi istikrarın sorumlularına düşen görevin, ekonomik istikrarı güçlü bir şekilde devam ettirmek olduğunu dile getiren Müezzinoğlu, "Bu neyi getirecek? Büyümeyi. Türkiye ortalama yüzde 5'in üzerindeki bir büyümeyi beşlik ve onluk dilimlerde başaramaz ise işsizlik oranı ve ekonomideki beklentiler, 80 milyonun beklentilerinde isteseniz de istemeseniz de zorluklar ve sıkıntılar çıkacaktır." dedi.

Müezzinoğlu, Rusya krizi, terör faaliyetleri ve 15 Temmuz hadisesinin yaşandığını anımsatarak, "Bu üç hadiseyi bir yılda yaşamış bir ülke, esasında yan tarafta hangi ülkeye teşmil ederseniz edin, o ülkelerin hiçbiri bugün ayakta kalamaz ama bütün bunlara rağmen 3,2 büyümeyi başarabilen bir ülke, önümüzdeki yıl 4,4 hedefini koyabilen bir ülke." diye konuştu.

Mehmet Müezzinoğlu, öncelikle ana sorunun görülmesi gerektiğini ve bunun daha çok ekonomik istikrar, daha güçlü bir büyüme, güvenli ortamda yatırım yapması, hükümetin girişimcinin yanında olması ve istihdam alanı oluşturma olduğunu söyledi.

Tüm bunlar sağlandıkça yeni sorun olarak bu defa da istihdam edilenlerin daha rahat ve güvenceli iş isteklerinin ortaya çıktığını ifade eden Müezzinoğlu, "İktidar olarak da biz diyoruz ki daha çok çalışma, daha çok üretme, daha çok büyüme, varsa sıkıntıları daha çok paylaşma... Çünkü niye? 2023'te gayrisafi milli hasılasının kişi başı bütçesinin 2 trilyon dolar bir Türkiye hedefliyoruz. O zaman siyasetçiler, yöneticiler olarak biz 'daha güvenli bir bakanlık, daha güvenli bir milletvekilliği' diyemeyiz. Daha çok çalışan, daha çok koşturan, daha çok toplumu geleceğe katkı sağlayan dinamiklerini teşvik eden bir yapıyı oluşturmamız lazım." dedi.

- "Daha iyi büyümenin mücadelesini başarmamız lazım"

Müezzinoğlu, iş için gelenlerin "Ne olur Sayın Bakanım devlette olsun" şeklinde ifadelerinin bulunduğunu anlatarak, "Çalışacak olana, üretecek olana 'devlette olsun' demenin, cümlenin ihtiyacı nedir? 'Ben ekmek götürmek istiyorum, birikimim var ve üreteceğim ve burada iş var', eyvallah, hemen başla. Yok, devlette olsun, garanti olsun, güvencesi olsun. Şimdi bu bizi zorluyor tabii ama bunu da yine toplumla paylaşarak götüreceğiz. Ekonomik istikrarı, siyasi istikrarı millet sağlıyor, veriyor bize. Ekonomik istikrarı siyasi sorumlular olarak, biz hükümet olarak yürütmemiz lazım, ekonomik istikrar peşinden büyümeyi getirecektir ki getiriyor ama daha iyi büyümenin mücadelesini başarmamız lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım ve ekonomiyle ilgili bakanların dünyayı taradıklarını, yatırımla ilgili ne varsa Türkiye'ye getirmek için uğraştığını anlatan Müezzinoğlu, "Turkuaz Kartı, yasal olarak bakanlığımıza verildi, Türkiye'ye gerek beyin olarak, akıl teri olarak gerekse maddi imkanlar olarak, yatırım olarak farklılıklar üretecek kim varsa onlara Turkuaz Kartı vererek ayrıcalıklı statülerle Türkiye'nin büyümesine, ekonomisine ve gelişmesine katkı sağlayacak her türlü imkanı hazırlıyoruz, oluşturmaya çalışıyoruz." dedi.

Bakanlık görevinin ilk haftası işsizlik oranının 0,7 oranında arttığını dile getiren Müezzinoğlu, şunları kaydetti:

"Birden 10,7'ye geldi işsizlik oranı, geçen yıl aynı döneme göre biz ne yapmışıza baktığımızda 285 bin kişiye yeni istihdam oluşturmuşuz aynı dönemde. Şimdi geçen yılın aynı dönemine göre 285 bin kişiye yeni istihdam alanı oluşturduğumda rakamların ne olmasını beklersiniz, 0,7, 0,9 düşmesini beklersiniz ama dediğim gibi istihdama o kadar yoğun bir katılım ve talep var ki düşmüyor, yerinde tutamıyoruz ve yukarı doğru gidiyor. O nedenle mutlaka ekonomik istikrar, daha çok yatırım, daha çok istihdam alanı, katma değer üreten alanlarda ve stratejik alanlarda büyüyen bir Türkiye'yi inşallah başaracağız. Millet arkamızda olduğu sürece hiç tereddüdümüz yok, bunlar başarılacaktır."

Bakan Müezzinoğlu, "Kamuda 2017 yılında 60 bin yeni kişi istihdam edilecek. Bunlar ağırlıklı olarak Milli Eğitim ve Sağlık bakanlıkları ile Emniyet Genel Müdürlüğünde olacak." dedi.

(Sürecek)

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER