ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Aralık 2014 Pazartesi 14:22

"5. Boğaziçi Zirvesi" 10 Aralık'ta başlıyor

"5. Boğaziçi Zirvesi" 10 Aralıkta başlıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "5. Boğaziçi Zirvesi Türkiye'nin dış ticaret liderliğini pekiştirecek çözümleyici ve etkin politikalara öncülük etmek açısından büyük önem taşıyor" dedi.


Uluslararası İşbirliği Platformu'nun (UİP), TİM'in ev sahipliğinde düzenlediği ve 10-11-12 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek "5. Boğaziçi Zirvesi"nin detayları, TİM Başkanı Büyükekşi, UİP Organizasyon Komitesi Başkanı Cengiz Özgencil ile UİP İcra Kurulu Başkanı Kerem Alkin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıyla duyuruldu.

Onursal açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yapması beklenen zirvenin ana teması, "Yarının değişen senaryoları: Zorlukları Anlamak ve Diyaloglar gerçekleştirmek" olarak belirlendi.

 5 kıtadan geniş katılım bekleniyor

TİM Başkanı Büyükekşi, toplantıda yaptığı konuşmada, organizasyona ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Bu yılki zirvede yine, yerli ve yabancı pek çok üst düzey misafiri ağırlayacağız. Suudi Arabistan Prensi Muhammed El Faysal Al Suud, Başbakan Yardımcımız Ali Babacan, Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanımız Lütfi Elvan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Taner Yıldız, Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek başta olmak üzere çok sayıda değerli isim zirvede olacak.

Programa İngiltere'den Namibya'ya, Fas'a, Yemen'e, Hırvatistan'dan Uganda'ya, Suudi Arabistan'a, ABD'den İran'a, Umman'a, Katar'a Avustralya'dan Lübnan'a, Bahreyn'e farklı ülkelerden bakanlar, büyükelçiler ve başkanlar katılacak. BM, Dünya Bankası, OECD, AB, GOIC, Mağrib İşverenler Birliği gibi pek çok uluslararası kuruluşların başkan ve temsilcileri de bizlerle birlikte olacak."

Büyükekşi, zirvede Ortadoğu, Avrupa ve Kuzey Afrika ekonomilerinin değişim ve dönüşümleri, küresel ticaretin yeni dinamikleri, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve enerji politikaları gibi pek çok konu başlıklarının genel tema bakış açısıyla ele alınacağını vurguladı. Zirvedeki fikir fırtınasının ve çıktılarının Türkiye'ye ve dünyaya faydalı olması temennisinde bulunan Büyükekşi, Türkiye'nin dış ticaret rakamlarına da değindi.

 "Türkiye artık dış ticarette önemli bir lider"

Büyükekşi, "İthalattaki düşüşe rağmen, jeopolitik avantajlarımızın bölgesel gerginliklerin gölgesinde kalmasına rağmen, önemli ihraç pazarlarındaki tüm sorunlara rağmen dış ticaret hacmimizi artırmayı başardık. Bu performans, Türkiye'nin artık dış ticarette tartışılmaz bir lider konumunda olduğunu kanıtlar nitelikte. Dolayısıyla 5. Boğaziçi Zirvesi de bu liderliği pekiştirecek çözümleyici ve etkin politikalara öncülük etmek açısından büyük önem taşıyor" diye konuştu.

Büyükekşi, konuşmasının ardından petrol fiyatlarındaki düşüşe yönelik bir soruyu şöyle cevapladı:

"Bu durumun bize hem olumlu hem olumsuz etkisi var. Fiyatların düşmesi cari açığımızın azalmasına yardımcı olur. Bu trend devam ederse 2015 yılında hem enflasyon hem cari açığa olumlu katkı sağlar. Öte yandan gerek Rusya gerekse Körfez ülkelerine ihracatta önemli yerlere geldik. Ülkelerin gelirlerinin düşmesi, ekonomilerinin kötüleşmesi bize olumsuz yansıyabilir."

UİP Organizasyon Komitesi Başkanı Cengiz Özgencil de zirveyi, Türkiye ile öncelikle komşu ülkeler ve dünyadaki diğer ülkelerle sağlam, uzun soluklu iş birliği süreçlerinin oluşturulabileceği bir platform olarak dizayn ettiklerini kaydetti.

Bu arada, "5. Boğaziçi Zirvesi" kapsamında yarın gala yemeği de düzenlenecek.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER