ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Aralık 2012 Cumartesi 12:30

40 yıllık zeytin ağaçlarını taşıdı


Petkim, yaklaşık 40 yıldır arazisinde bulunan, bakım ve budamaları kendileri tarafından yapılan zeytin ağaçlarını, zarar görmemeleri için Yenişakran’da 2007 yılında tesis edilen Petkim Zeytinliği’ne taşıdı. STAR Rafinerisi montaj sahası ve Petkim Limanı geri besleme sahasında kalan yaklaşık 300 ağacın taşıma işlemi için aralık ayında başlayan hasat dönemi beklendi. Menemen Orman İşletme Şefliği ekiplerince yapılan taşımanın bütün masrafları ise SOCAR Türkiye tarafından karşılandı.

Zeytin ağaçlarının taşıma işlemlerinin başlatılması için Aliağa Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nden heyet raporu alındı. Önce zeytinler hasat edilerek, ağaçlar budanmaya hazır hale getirildi. Menemen Orman İşletme Şefliği denetiminde tecrübeli ekipler tarafından budanan ağaçlar, çelik sapanlara bağlanarak yerlerinden çıkarılıp kamyonlara yüklendi. Bu işlemler yapılırken eşzamanlı olarak Yenişakran’daki Petkim Zeytinliği'nde kepçelerle ağaçların dikileceği çukurlar açtı. Çukurlar arasında ağaçların yaşlarına uygun mesafeler bırakılarak, yeniden toprakla buluşmaları sağlandı.

Konu hakkında açıklama yapan Petkim Genel Müdürü Sadettin Korkut, üretim süreçlerinde çevre duyarlılığını bir maliyet unsuru olarak görmediklerini söyledi. Petkim Limanı ve STAR Rafinerisi sahasındaki zeytin ağaçlarının 40 yılı aşkın süredir bakım ve hasat işlemlerinin şirket tarafından yapıldığını belirterek, “Çocuklarımız gibi büyüttüğümüz zeytin ağaçlarımızın kesilmesine gönlümüz razı olamazdı. Taşıma işlemini başlatmak hasat dönemini beklememiz iş planlarımızda bazı aksamalara neden olmasına rağmen bölgedeki hafriyat çalışmalarına ilişkin planlarımızı revize ettik.” dedi. 

KAYNAK:
CİHAN
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER