ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 08 Mart 2017 Çarşamba 14:14

4. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi

4. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi

4. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi Başkan Yardımcısı Çubukçu: "Nükleer santral projeleri için yüksek güvenlik ve kalite yönetimine sahip olmak, olmazsa olmaz ön koşuldur"


4. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi Başkan Yardımcısı Nilay Çubukçu, nükleer santral projesinde yer almak isteyen firmaların yerlilik dışında başka özelliklere de sahip olması gerektiğini belirterek, "Nükleer santral projeleri için yüksek güvenlik ve kalite yönetimine sahip olmak, olmazsa olmaz ön koşuldur." dedi.

Çubukçu, Nükleer Mühendisler Derneğince düzenlenen 4. Uluslararası Nükleer Santraller Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, proje yatırımcılarının, nükleer enerji sektöründe devlete eğitim ve koordinasyon konusunda destek vererek, deneyimlerini aktarması gerektiğini söyledi.

Çubukçu, nükleer santral projelerinde yer almak isteyen Türk firmaların Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının "online firma envanter sistemine" kayıt olmaları gerektiğini belirtti.

Yerli şirketlerin, bağlı bulundukları ticaret ve sanayi odalarıyla yakın iletişimde bulunmalarının projelerin ihtiyaçlarını anlamada önemli olduğunu vurgulan Çubukçu, "Hiçbir firma sadece yerli olduğu için bir nükleer santral projesinde yer alamaz. Nükleer santral projeleri için yüksek güvenlik ve kalite yönetimine sahip olmak, olmazsa olmaz ön koşuldur. Bu konuda firmalar yalnız olmadıklarını da bilmeliler. Yerlileştirmeyi artırmak için birçok mekanizma var." diye konuştu.

- Çin'in 22 nükleer reaktörü yolda

Çin Ulusal Devlet Nükleer Teknoloji Şirketi (SNPTC) Kıdemli Başkan Yardımcısı Wang Fengxue, Çin'in nükleer enerji gelişiminin 1970'lerde başladığını, şu an ise nükleerde kurulu gücün 33,6 gigavata ulaştığını belirterek, ülkedeki 35 nükleer güç ünitesine ek olarak 22 nükleer reaktörün inşaatının da devam ettiğini söyledi.

Wang, Çin'in nükleer alandaki 40 yıllık gelişiminin ardından büyük bir nükleer enerji sanayi zincirine kavuştuğunu söyledi.

Ülkede nükleer enerji alanında yerlileşmeye önem verildiğini kaydeden Wang, 3. nesil AP1000 modeli nükleer reaktör için yüzde 55, CAP1400 modeli için ise tüm önemli cihazların yüzde 85'ten fazlasının yerel şirketler tarafından üretilip, geliştirildiğini aktardı.

Mitsubishi Heavy Industries (MHI) Sinop Nükleer Enerji Şirketi Başkanı Makato Kanda da nükleer projelerin yapılmasının bütün ülkelerde zorlu bir süreç olduğunu ifade ederek, Sinop Nükleer Santral Projesi için fizibilite ve finansmanla ilgili çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Kanda, nükleer santrallerin enerji sektörüne önemli ekonomik fayda sağladığını belirterek, "Nükleer santraller sanayi altyapılarının iyileştirilmesi için birçok katkı sunacak. Zorlukların üstünden gelebilmek için iş birliği temel bir öneme sahip." diye konuştu.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER