ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Eylül 2014 Pazartesi 15:18

4 bin otomobil limanda mahsur kaldı

4 bin otomobil limanda mahsur kaldı

4 bin otomobil, 4,5 aydır İskenderun, Mersin ve Taşucu limanlarında bekletiliyor.


 

Suriyeli ithalatçıların muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde satılmak üzere Güney Kore'den satın alıp, gemilerle getirdiği ikinci el 4 bin otomobil, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu giriş- çıkış yasağı sebebiyle  4,5 aydır İskenderun, Mersin ve Taşucu limanlarında bekletiliyor.

İthalatçılar, yasak sebebiyle zararlarının 15 milyon doları geçtiğini belirtti.

Limanlarda bekletilen arabaların Türkiye'deki işlemlerini yürüten Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ndeki Fatih Çimen, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın 26 Aralık 2013'te aldığı karar sebebiyle , Güney Kore'den gemilere yüklenen ve bir aylık yolculuğun peşinden önceki Mayıs ayında Türkiye'ye gelen araçların Suriye'ye geçişine izin verilmediğini belirtip, zor durumda kaldıklarını belirtti.

Otomobillerin durdurma ve iadesi bulunmadığı ifade eden Çimen, "2'nci el araçlar bir aylık yolculuktan akabinde Türkiye'ye geldi. Limanlarda yer olmadığı için Ürdün ve Malta'ya gönderilmektde olan araçlar tekrardan Türkiye'ye getirildi. 2014 senesi Mayıs ayından beri da Türkiye'de limanlarda bekliyor. Kararın verildiği tarihten bir gün önce yola çıkan söz konusu otomobilleri son defa Suriye'ye geçişinin sağlanmasını istiyoruz" diye belirtti .

KAYNAK:
DHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER