ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Ağustos 2014 Pazartesi 16:46

"30 günlük kıdem aynen korunacak"

"30 günlük kıdem aynen korunacak"

Genel kurulda konuşan Bakan Çelik, Koop-İş Sendikası’nın 50. yılını kutladı. Çalışma hayatıyla ilgili birçok düzenleme gerçekleştirdiklerini anlatan Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu ile sosyal yaşamda kamu ile özel arasındaki eşitsizliği giderdiklerini söyledi.


Koop-İş Sendikası 18. Olağan Genel Kurulu Büyük Ankara Anadolu Otel’de yapıldı. Genel kurula Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, CHP Genel Başkanı Yardımcısı Yakup Akkaya, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Koop-İş Genel Başkanı Eyüp Alemdar, siyasi parti ve yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, konfederasyona bağlı sendikaların yöneticileri, yurtdışından delegasyonlar ile çok sayıda davetli katıldı.

Genel kurulda konuşan Bakan Çelik, Koop-İş Sendikası’nın 50. yılını kutladı. Çalışma hayatıyla ilgili birçok düzenleme gerçekleştirdiklerini anlatan Çelik, Sosyal Güvenlik Reformu ile sosyal yaşamda kamu ile özel arasındaki eşitsizliği giderdiklerini söyledi.

"MEZARDA EMEKLİLİK" ELEŞTİRİLERİNE CEVAP

Çelik, yapılan reformlarla Türkiye’de emeklilik yaşının 49 olduğunu ve dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulamanın bulunmadığını ifade etti. Muhalefet tarafından yapılan "Mezarda emeklilik" eleştirilerine cevap veren Çelik, "49 yaş emekliliğe ’mezarda emeklilik’ diyorsanız. Çıkın bunu millete anlatın. Çıkın bunu bilim çevrelerine anlatın. Şu anda Türkiye’de bahsettiğiniz çevreler 49 yaşında emekli oluyor. Dünyanın neresinde böyle bir şey var. Türkiye’yi seviyorsanız bu anlayışı savunamazsınız" şeklinde konuştu.

"TAŞERONLAŞMA KONTROL EDİLEMEZ HALE GELDİ"

Bakan Çelik, taşeron sistemiyle ilgili olarak, hizmet alımının dünyanın her yerinde olduğuna işaret etti. Hizmet alımının 1936 yılından bu yana mevzuatta yer aldığını hatırlatan Çelik, "Taşeronlaşma son dönemlerde son derece yaygın, kontrol edilemez hale geldi" diye konuştu.

"30 GÜNLÜK KIDEM AYNEN KORUNACAK"

İşçinin kıdem tazminatı konusunda bir problem yaşamaması noktasında sendikalara çağrıda bulunduklarını hatırlatan Çelik, "Yanlış yoldasınız. Türk-İş, Disk, Hak-İş ve işveren sendika olarak söylüyorum" diye konuştu.

Çelik, kıdem tazminatı konusunda uzlaşı sağlayamadıklarına dikkat çekerek, "Sayın Başbakanımız da ’uzlaşı sağlamadan bu konuyu masaya indirmeyin’ diyor" dedi. İşçinin 30 günlük kıdeminin aynen korunacağını açıklayan Bakan Çelik, "Ancak o tartışmaya bir türlü gelinemiyor ki. Hiçbir sorun yok. Ama üzülüyorum. Gebze’de kapanan fabrikadan 630 işçi geliyor önümde duruyor. ’Sayın Bakanım tazminatlarımız ne olacak, fabrika kapandı’ diyor. Ben bundan sonra sendikalara göndereceğim, ’Sendikalar size aidatlardan ödesin’ diyeceğim" ifadelerini kullandı.

"IKEA’DA YETKİYİ ELE ALACAĞIZ"

Alemdar, yabancı sermayeli kuruluşların Türkiye’de yatırım yaptıklarını ancak sendikayı iş yerlerine sokmadıklarına dikkat çekti. Tüm baskılara rağmen örgütlenme çalışmalarına hız verdiklerine işaret eden Alemdar, "En kısa sürede IKEA başta olmak üzere diğer marketlerde örgütlenmemizi tamamlayacağız, yetkiyi alacağız. Biz sendikal nedenle işten atılan işçilerle ilgili bu soruna kalıcı ve kökten bir çare bulmanızı istiyoruz. Kıdem tazminatı kalksın. İşçi kiralama gelsin. Taşeron sistemi yaygınlaşsın" ifadelerini kullandı.



 

KAYNAK:
İHA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER