ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Haziran 2014 Cuma 10:46

224 milyon dolarlık proje üstlenildi!

224 milyon dolarlık proje üstlenildi!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk müteahhitlerinin Kamerun'da bugüne kadar 224 milyon dolarlık proje üstlendiklerini belirtti.


Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türk müteahhitlerinin Kamerun'da bugüne kadar 224 milyon dolarlık proje üstlendiklerini belirterek, "Bu alanda Kamerun ile çok daha fazla iş yapabileceğimize inanıyorum" dedi.

Zeybekci, Kamerun Başbakanlık Genel Sekreteri ve Başbakan Yardımcısı Louis-Paul Motaze ve Kamerun Ticaret Bakanı Luc Magloire Mbarga Atangana ile görüştü.
Türkiye ile Kamerun arasındaki ilişkilerin özellikle son 10 yıllık dönemde geliştiğine dikkati çeken Zeybekci, bu çerçevede dış ticaret hacminin de arttığını ifade etti.

Türk müteahhitlerinin Kamerun'da bir çok proje gerçekleştirdiğini belirten Zeybekci, "Türkiye, müteahhitlik hizmetlerinde dünyada Çin'den sonra ikinci sırada yer alıyor. Başarılı müteahhitlerimiz Kamerun'da bugüne kadar 224 milyon dolarlık proje üstlendiler. Bu alanda Kamerun ile çok daha fazla iş yapabileceğimize, altyapı, ulaştırma, çevre ve konut gibi projeleri gerçekleştirmede çok daha farklı formüller önerebileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Kamerun'un önemli bir konuma sahip olduğunu ve gelecekle ilgili önemli potansiyelleri barındırdığını anlatan Zeybekci, iki ülkenin çeşitli alanlarda işbirliği yapabileceğine işaret etti. Bu çerçevede iki ülke arasında bir serbest ticaret anlaşması yapılabileceğini belirten Zeybekci, 2012'de imzalanan Yatırımların Karşılıklı Korunması ve Teşviki Anlaşması'nın da onaylanması için sürecin hızlandırılması gerektiğini söyledi.

- "Musul'daki saldırıyı kınıyoruz"

Kamerun Başbakanlık Genel Sekreteri ve Başbakan Yardımcısı Louis-Paul Motaze de Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu'na düzenlenen baskını şiddete kınadıklarını belirterek, "Ümit ediyorum ki bu olay kötü bir sonuç alınmadan en iyi şekilde sonlanacaktır" dedi.

Kamerun'un 2006-2007 yıllarına kadar borç içinde olan bir ülke olduğunu ifade eden Motaze, IMF, Dünya Bankası ve diğer yardımlardan sağlanan kaynaklarla bu borçların daha düşük seviyelere indirildiğini söyledi.
Bazı sektörlerde Türkiye ile işbirliği yapmak istediklerini ifade eden Motaze, "Tarım bizim için çok önemli bir sektör. Bunun dışında tüm altyapı faaliyetleri, yollar, toplu konutlar ve bunlar gibi diğer alanlarda Türkiye'nin Know-How'ından istifade edebileceğimizi düşünüyoruz. Kamerun'un genç nüfusu olmasına rağmen işsizlik sorunu var. Yeterince tarım mahsulümüz var ama işlenmesi gerekiyor. Bu alanda da Türkiye'den yararlanabileceğimizi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER