ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 03 Aralık 2014 Çarşamba 14:25

2023 için Meksika

2023 için Meksika

Dış Ekonomik İlişkileri Kurulu (DEİK) Türkiye-Meksika İş Konseyi Başkanı Albert Saydam, "Türkiye, 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalamak istiyorsa bu yol Meksika'dan geçiyor" dedi.


DEİK Türkiye-Amerika İş Konseyleri tarafından düzenlenen Pasifik İttifakı Konferansı'nda Meksika, Kolombiya, Şili ve Peru ile iş yapma imkanları ele alındı.

Saydam, konferansta yaptığı konuşmada, Meksika hükümetinin reform yaklaşımıyla inşaat ve enerji konularında Türkiye için çok ciddi bir pazar olduğunun altını çizdi. Türkiye'nin 2023 yılı için 500 milyar dolarlık ihracat hedefine dikkati çeken Saydam, "Türkiye, 2023'te 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalamak istiyorsa bu yol Meksika'dan geçiyor. Meksika'ya 10 milyar dolarlık ihracat yapamazsak toplamda 500 milyar dolar ihracat da yapamayız. Onun için şu anda 200-300 milyon dolarlarda olan ihracat rakamımızı en kısa zamanda milyarla telaffuz edilecek tutarlara çıkarmamız lazım" diye konuştu.

Saydam, Meksika'nın, saat ücretleri ve işçilik maliyetleri açısından Brezilya'dan, iş güvenliği ve çalışanların sadakati açısından Rusya'dan, kaynaklara ulaşmak açısından Hindistan'dan daha avantajlı durumda bulunduğunu da ifade etti.

Konferansın moderatörlüğünü yapan Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kerem Alkin de Pasifik Okyanusu'na kıyısı bulunan Şili, Kolombiya, Meksika ve Peru'nun oluşturduğu Pasifik İttifakı'nın, Latin Amerika'nın en önemli ekonomik ortaklık platformlarından birisi olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Alkin, "Pasifik İttifakı 214 milyon nüfusa sahip ve bu nüfusun ileride ciddi miktarda artacağına, Türkiye için çok önemli bir güç unsuru olacağına ve Türkiye'ye çok büyük fırsatlar vereceğine şahit olacağız" öngörüsünü paylaştı. Pasifik İttifakıyla Türkiye arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesinin her iki tarafa da çok önemli faydalar sağlayacağını vurgulayan Alkin, şunları kaydetti:

"Türkiye, şu anda gözlemci ülke sıfatıyla Pasifik İttifakı'nın içerisinde önemli sayıda ülkeyle birlikte yer alıyor. Latin Amerika'yla ilişkilerimizi tahmin etmediğimiz kadar ihmal etmiş bir ekonomiyiz. Çoktan başlamasını umut ettiğimiz ilişkilerimizi güçlendirmemizde sonsuz yarar var. Şili şu anda ABD'nin gizli yükselen değeri, Kolombiya bambaşka fırsatlara işaret ediyor, Meksika özellikle Kuzey Amerika Ülkeleri Serbest Ticaret Anlaşması (NAFTA) ile çok önemli işler yapmaya başladı."



- "Meksika'ya gelen yatırımcılar hem NAFTA'ya hem de Pasifik İttifakı'na geliyor olacak"



ProMexico Türkiye Temsilcisi Jorge Cruz Abascal, son dönemde gerçekleştirilen reformlarla Meksika'nın daha rekabetçi bir yapıya kavuşacağını aktararak, Pasifik İttifakı'yla söz konusu dört ülkenin bir araya geleceğini ve ekonomik kapsamda birlik haline geleceğini anlattı. Meksika ekonomisinin uygulanmaya devam eden reformlarla çok daha hızlı büyüyeceğini savunan Abascal, "Meksika'ya gelen yatırımcılar hem NAFTA'ya hem de Pasifik İttifakı'na geliyor olacaklar" dedi.

Yıldırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım da Kolombiya'nın ileride kendileri için ikinci bir Türkiye olacağını söyleyerek, "Yurt dışında yatırım yapmayı seven bir Türk yatırımcı olarak, Kolombiya'yı ilk gördüğümde 'işte çok rahat büyümeyi başarabileceğim bir ülke' diye düşündüm. Çünkü kültürü, insanları ve yemekleri gibi birçok şey Türkiye'ye çok benziyor. Bunu görüp iyi bir iletişim ağı kurduktan sonra Kolombiya'da büyümek istedik" ifadelerini kullandı.

Yıldırım, Kolombiya'da madencilik, enerji, lojistik ve ziraat alanlarında yatırım fırsatları gördüklerine işaret ederek, ülkenin gerçek yatırımcılara kucak açtığını ve yatırımcıları desteklediğini dile getirdi.

Arçelik Uluslararası Satış Müdürü Alp Arbatlı ise Şili'de 10 senedir ürünlerini sattıklarını belirterek, "Ürünlerimiz ülkede beğeniyle karşılanıyor. Yerel markalarla iş birliği içindeyiz ve Güney Amerika'ya ticarette ilk sıralarda değerlendirdiğimiz ülke Şili" şeklinde konuştu.

Arbatlı, Şili'de ekonomik ve siyasi istikrarın sağlandığını ve adil bir rekabet ortamı bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Konferansta, Peru Dış Ticaret Ve Turizm Bakanlığı Ticaret Temsilcisi Fernando Albareda, İspanyol IDOM firması İş Geliştirme Müdürü Borja Cordoba, ProColombia Türkiye Temsilcisi Marcela Monroy ve Şili Ticaret Ofisi (ProChile) Türkiye Temsilcisi Gülşan Atalay da konuşmacı olarak yer aldı.

 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER