ÖNE ÇIKANLAR :
EKONOMİTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Aralık 2014 Pazartesi 12:48

10 kehanet

10 kehanet

Saxo Bank'ın 2015 yılında yaşanacak ekonomik gelişmeler hakkında ortaya attığı öngörüler duyanları şaşırttı.


Saxo Bank, 2015 için Nostradamus'u aratmayacak kehanetlerde bulundu. Bankaya göre 2015'te Rusya iflas edecek, Japonya'da enflasyon yüzde 5 olacak.

Petrolün 80 doların altına ineceğini bir yıl önceden öngören tek banka olan Danimarkalı Saxo Bank, 2015'in en çılgın tahminlerini yayımladı. Saxo Bank'a göre 10 önemli gelişme, 2015'te piyasaları sarsacak. Bankanın Başekonomisti Steen Jakobsen'in 2015 için yorumu ise şöyle: "Zor bir yıl olacak. Enflasyon son yılların en düşük seviyesinde. Bunu faizler ve enerji de izledi. Volatilitedeki eksiklik ve yatırımcının yanlış bir şekilde piyasalara oluşturduğu güven 2015'te hayal kırıklığı yaşatacak. 2014'ün Ekim ayında ilk sinyalleri aldık. Bu şekilde devam ederse lunaparktaki hızlı trene binmiş gibi olacağız."

1-Rusya iflas edecek

Petrol fiyatlarındaki düşüş ve finansal ambargolar Rusya ve büyük şirketlerindeki baskıyı artıracak. Ülke temerrüde düşecek. 1998'dekine benzer bir süreç yaşanacağı belirtilirken, ülkenin geleceği de Ukrayna'daki diplomatik çözüme bağlı olacak.

2-Volkanik patlama Avrupa tarımını vuracak

1783'teki Laki volkanındaki patlamada olduğu gibi İzlanda'nın aktif volkanı Bardarbunga 2015'te patlayacak ve Avrupa tarımını vuracak. Üretim durunca buğday fiyatı ikiye katlanacak.

3-Kakao ton başına 5 bin dolar

Çikolata talebi ve arzdaki sıkıntılar nedeniyle kakao fiyatları artacak. Kakao'nun tonu 5 bin dolar seviyesini görecek.

4-Şirket tahvillerinin getirisi ikiye katlanacak

Avrupa'daki zayıf ekonomik koşullar bonolardan çıkışı beraberinde getirecek. Şirket tahvilerinde getiri iki katına çıkacak.

5-İngiltere'de konut krizi çıkacak

İngiltere'de konut piyasasından çıkışın artacağı ve kriz çıkması öngörülüyor. 2015'te konut piyasasında yüzde 25'lik bir düşüş tahmin ediliyor.

6-Japonya'da enflasyon yüzde 5 olacak

Japonya 'nın para basmayla başlayan ekonomiyi canlandırma programı, paranın kontrolünün kaybedilmesiyle sonuçlanacak ve enflasyon yüzde 5'lere tırmanacak.

7-Çin, yuan'ı yüzde 20 devalüe edecek

Deflasyon baskısı altında olan Çin, kredi balonundaki düşüşle birlikte para birimi yuan'da devalüasyon yapacağı tahmin ediliyor. Çin yüzde 20'lik devalüasyona gidecek.

8-Draghi ECB'yi bırakacak

Almanlar ın Avrupa Merkez Bankası'ndaki varlıklarının artırılması için mevcut Başkan Mario Draghi görevinden ayrılacak. Yerine Almanya Merkez Bankası'ndan Jens Weidmann gelecek.

9-Hackerlar e-ticareti vuracak

2015'te e-ticaret alanında en büyük oyunculara karşı hacker saldırıları artacak. Bulut ve web üzerinden agresif saldırılar yapılacak. Amazon.com'un gelirlerinde yüzde 50 düşüş olacak.

10-İngiltere AB'den çıkacak

İngiltere'deki Bağımsızlık Partisi 7 Mayıs 2015'teki seçimlerde yüzde 25 oy alacak ve referandum yaparak 2017'de İngiltere'yi AB'den çıkaracak.  
 

(Sabah)

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER