ÖNE ÇIKANLAR :
EĞİTİMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 22 Mayıs 2014 Perşembe 15:20

Son dönem Türk tarihini bilmiyoruz

Son dönem Türk tarihini bilmiyoruz

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, toplum olarak son dönem Türk tarihinin bilinmediğini söyledi.


Trakya Üniversitesi’nde düzenlenen “Son Halife Abdülmecid Sempozyumu”nun açılışında konuşan Hülagü, eskiden yeniye doğru ama özellikle son dönem Türk tarihi üzerinde yoğunlaştıklarını anlattı Hülagü, kurum olarak Türk tarihinin bir bütün olduğuna inandıklarını kaydetti. Türk tarihinin doğrusu-yanlışı, iyisi-kötüsüyle bir bütün olduğunu düşündüklerini anlatan Hülagü, “Dolasıyla herhangi bir ayırım yapmadan hemen her alanda incelemeye çalışıyoruz. Bu sempozyumda görüldüğü üzere biraz son dönem Türk tarihine ağırlık vermiş durumdayız.” dedi.

Son dönem tarihini ve Abdülmecid dönemini ele almasının gerekçesini anlatan Prof. Dr. Mehmet Metin Hülagü, “Türkiye’deki tarihçiler maalesef belli alanlara yoğunlaşmış, belli alanlara çalışıyor durumdalar. Özellikle siyasi tarih çalışıyor bizim tarihçilerimiz. Türkiye’de bir kültür tarihi, çalışan tarihçilerin sayısı bir elin parmağını geçmez. Uzakdoğu tarihi, Afrika üzerine çalışan, Balkan tarihi üzerine çalışan uzmanlarımızın sayısı maalesef çok sınırlı olduğunu görüyoruz. Çünkü belli alanlara yoğunlaşmışız, hep siyasi tarih çalışıyoruz. Bugünü anlayabilmek için özellikle yakın tarihi biraz incelemek ve araştırmak gerekiyor.” diye konuştu.

Bugünkü siyasi kargaşaların kökeninin 1800’lü yıllarda olduğunu dile getiren Hülagü, şöyle dedi: “Bugünkü sıkıntılarımızın kökeni anlayabilmek, nedenlerini doğru teşhis edebilmek için biraz geriye gitmek gerektiğini düşünüyorum. Maalesef toplum olarak son dönem Türk tarihini bilmiyoruz. Bu döneme tek taraflı baktığımızı görüyorum. Bunun da örneği olarak Abdülmecid Efendi'yi söyleyebilirim. Türk toplumu, siyasileri, eğitimcileri Abdülmecid Efendi'yi ne kadar tanıyor?”

Abdülmecid’in, ülkesini seven, onun için mücadele eden, milli mücadeleyi desteklediğini, Anadolu’yla irtibat halinde olduğu, hatta Anadolu’ya geçmek için hazırlık yaptığını bildiğini anlatan Hülagü, bunun belgeleri olduğunu açıkladı. Abdülmecid’in bu durumunu kaç kişinin bildiğini soran TTK Başkanı, “Dolasıyla o anlamda diyorum ki son dönem Türk tarihini tek gözle inceliyoruz. Kabul etsek de etmesek de son dönem Türk tarihi bizim tarihimizdir. Bunu kabul etmek zorundayız. Ondan dersler çıkartmak zorundayız. Tek gözle, tek taraflı yapılacak incelemelerle, ortaya konulacak teşhislerin yanlış olacağı aşikardır.” diye ifade etti.

Osmanlı tarihi açısından son dönemin bir kaos dönemi olduğunu ifade eden Hülagü, “Kaos, Abdülaziz’le başlar. Ve onun oğlu Abdülmecid’le bu dönem sona erer. Böyle ilginç bir durum da var. Osmanlı hanedanı sınır dışı ediliyor. Bir döneme son veriliyor. Abdülmecid’in sınır dışı edilmesiyle de bu kabuk değiştirme dönemi sona eriyor.” dedi.

Abdülmecid’i anlamak için hilafet tarihini doğru anlamak gerektiğini vurgulayan TTK Başkan Hülagü, bu sempozyumun Abdülmecid’i doğru anlamak için yararlı olacağını dile getirdi.






 

KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER