ÖNE ÇIKANLAR :
EĞİTİMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 02 Şubat 2014 Pazar 08:33

Kılıç: Eğer ihlal varsa yargılama yeniden yapılır

Kılıç: Eğer ihlal varsa yargılama yeniden yapılır

Yeniden yargılama, ÖYM, HSYK yapısında değişiklik gibi konularla ilgili Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Strasburg’da NTV’nin sorularını cevapladı.


Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, "Eğer biri hakkı ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuşsa ve ihlal edilen bu hak yargılanmanın yenilenmesini gerektiriyor ise, bu konuda hiç kuşku yok ki yargılama yeniden yapılacaktır" dedi.

TEK ŞART: HAK İHLALİ

Akşam'ın haberine göre, Kılıç programda son günlerde gündemden düşmeyen yeniden yargılama tartışmalarını değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç, “Eğer biri hakkı ihlal edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuşsa ve ihlal edilen bu hak yargılanmanın yenilenmesini gerektiriyor ise, bu konuda hiç kuşku yok ki yargılama yeniden yapılacaktır” dedi.

Kılıç, Türkiye’de Anayasa Mahkemesi’nin bir temyiz mahkemesi gibi anlaşılmasının yanlış bir algı olduğunu söyledi. Kılıç, "Bence bu fevkalade yanlış ancak onun dışında bir hak ihlali söz konusuysa bu Anayasa Mahkemesinin görev alanına giriyor. Hakkın ihlalini gerektiren bir durum söz konusu ise o takdirde tabii ki bir yeniden yargılama söz konusu olabilecektir. Ancak yeniden yargılama suretiyle giderilmeyecek bir ihlal söz konusu ise, bu hepinizin bildiği tazminat vermek yoluyla, tazminat hükmetmek yoluyla da bu ihlalin giderilmesine çalışılıyor” diye konuştu.

DÜZENLEME AYM'YE GELEBİLİR

Avrupa’daki yetkililerin HSYK düzenlemesi ile ilgili endişelerini dile getirdiklerini hatırlatan Kılıç, “Biz bu konularda hiç konuşmayan kurumlardan birisiyiz. Zira bu tartışılan konunun Anayasa Mahkemesi’nin önüne gelme ihtimali oldukça yüksek. Hem Avrupa Konseyi Genel Sekreteri hem de Venedik Komisyonu başkanımız bu konudaki kaygı ve endişelerini dile getirdiler. Parlamentolarda hukuka aykırı anayasaya aykırı birtakım düzenlemeler her zaman yapılabilir, olur. Bu bazen isteyerek oluyor, bazen istemeyerek oluyor. Ancak önemli olan oradan çıkan metinlerin nasıl olduğu değil, önemli olan eğer hukuka aykırı anayasaya aykırı bir düzenleme söz konusuysa bunun nasıl ortadan kaldırılacağıdır.” Kılıç özel yetkili mahkemelirin kaldırılmasının ise Meclis’in takdiri olduğunu belirtti.  

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER