ÖNE ÇIKANLAR :
EĞİTİMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 11 Mart 2013 Pazartesi 21:10

İtalya ile Hindistan arasında asker sorunu


İtalya, 2012 yılının Şubat ayında Hintli balıkçıları korsan zannederek vuran ve bu sebeple Hindistan'da yargılanan ve şartlı izinle bir süredir İtalya'da bulunan 2 askerin, Hindistan'a geri dönmeyeceğini açıkladı.

İtalya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 24-25 Şubat'ta oy kullanmak ve Mart ayı sonunda kutlanacak Paskalya Bayramı'nı ülkelerinde geçirmek için şartlı izinle İtalya'da bulunan 2 deniz piyadesi; Massimiliano Latorre ve Salvatore Gironea'nın Hindistan'a dönmeyecekleri bildirildi. Açıklamada, Hint Hükümeti'nin İtalya'nın Yeni Delhi Büyükelçisi aracılığıyla İtalya'nın kararı hakkında bilgilendirildiği ifade edildi.

Hindistan'ın uluslararası kuralları ihlal etmekte olduğunu İtalya'nın hep vurguladığı belirtilen açıklamada, "Hindistan, özellikle de devlet organlarına bağlı çalışanların yabancı yargı dokunulmazlığı olduğu hususunu ihlal etmektedir" denildi. İtalya Savunma Bakanı Giampaolo Di Paola da Dışişleri Bakanlığı'nın almış olduğu karara katıldığını dile getirdi.

İtalyan haber ajansı ANSA'da yer alan haberde, Birleşmiş Milletler'de çalışan ismi açıklanmayan bir Hintli yetkilinin "Yapılacak her türlü yorum erken olacaktır ancak, askerlerin Hindistan'da, Hindistan yasalarına göre yargılanmaları gerekiyor" sözlerine yer verildi.

Hindistan daha önce askerlerin Noel Bayramı'nda aileleriyle birlikte olması için şartlı izin vermişti. Noel'i ülkelerinde geçiren askerler, yıl başından sonra yargılama için Hindistan'a geri dönmüştü.

Geçen yıl Şubat ayında meydana gelen olayda, Hint Okyanusu'nda nakliyat yapan bir İtalyan kargo gemisini bölgedeki korsan faaliyetlerine karşı korumakla görevli iki İtalyan askeri, iki balıkçının ölümünden sorumlu tutuluyor. Askerler ise balıkçıları korsan sandıklarını ifade etmişlerdi. Olay, İtalya ile Hindistan arasındaki ilişkileri zaman zaman gerilmesine sebep olurken, İtalya, olayın uluslararası sularda meydana geldiğini savunuyor, Hindistan ise saldırının Hint karasularında olduğunu iddia ediyor.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER