ÖNE ÇIKANLAR :
EĞİTİMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Eylül 2014 Cumartesi 11:22

Eğitim için 15 bin 300 kilometre yol geldiler

Eğitim için 15 bin 300 kilometre yol geldiler

Birçok vatandaşın ismini dahi duymadığı Güney Büyük Okyanus'taki ada ülkesi Vanuatu'dan gelen iki öğrenci, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın sağladığı bursla Türkiye'de yüksek lisans eğitimi alacak.


Birçok vatandaşın ismini dahi duymadığı Güney Büyük Okyanus'taki ada ülkesi Vanuatu'dan gelen iki öğrenci, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın sağladığı bursla Türkiye'de yüksek lisans eğitimi alacak.

Vanuatu Cumhuriyeti İstanbul Fahri Konsolosu Mehmet Atar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'den 15 bin 300 kilometre uzaklıkta, 12 bin 200 kilometrekare yüzölçümüne sahip 83 adadan oluşan Vanuatu'nun, en önemli geçim kaynağının tarım ve turizm olduğunun anlattı.

Atar, Pasifik'te en kolay ticaret yapılabilen ülkelerden biri olarak tanınan Vanuatu'nun, "İnsanların ortalama ömür beklentisini, hayattan memnuniyetini ve kişi başına düşen ekolojik ayak izini" gözönüne alarak hesaplanan bir indekse göre, 2006-2010'da "Dünyanın en mutlu insanlarının yaşadığı yer" olarak seçildiğini belirtti.

Vanuatu-Türkiye ilişkilerinin 1996'da gerçekleşen Habitat toplantısında başladığını kaydeden Atar, "Vanuatu, Türkiye'nin Pasifik'teki dostudur. Bu dostluğun ve güçlü ilişkilerin sonucu olarak, Türkiye'den turistik amaçla gidecek Türk vatandaşlarına 2013'ün aralık ayında vize muafiyeti getirmiştir. İnsanların fiili olarak gidip gelmeleri de daha çok bu tarihten sonra başlamıştır. Birçok turist grubunun Vanuatu'ya gittiğini biliyoruz. Yakın gelecekte ise sadece turizm değil, başka alanlarda da Türkiye-Vanuatu ilişkilerinin gelişeceğini öngörüyoruz" diye konuştu.

- Vanatulu öğrenciler Türkiye'ye gelmeye başladı

Mehmet Atar, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akrabalar Topluluğu Başkanlığı sayesinde Vanuatulu öğrencilerin Türkiye'de eğitim almaya başladığını aktardı.

Bu kapsamda Bryan Tete'nni Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi'nde Gazetecilik, Maureen Paul'ün ise Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde İktisat bölümünde yüksek lisans eğitimi almak üzere Türkiye'ye geldiğini belirten Atar, öğrencilerin gelişi hakkında şu bilgileri verdi:

"Burs programı kapsamında Vanuatu'ya da 3 kişilik kontenjan ayrıldı. Öğrencilerin seçimi sürecinde epey ilgi oldu. 20 öğrenci arasından 3 öğrenci seçildi. Ege Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde okuması beklenen öğrenci, coğrafi uzaklık nedeniyle bu hakkından vazgeçti. Biz de yetersiz motivasyonla eğitime başlamaması için ısrarcı olmadık. Bugüne kadarki tüm eğitimlerini Vanuatu'da alan bu öğrenciler, Türkiye'deki yurtlarda ücretsiz kalacak ve belli bir miktarda burs alacak. Bütün bunların yanında bizler de kardeşleri ve aile yakınları gibi her zaman yanlarında olacağız."

- İki ülke ilişkileri

Türkiye-Vanuatu ilişkilerinin, sadece turizmle sınırlı kalmayacağı öngörüsünde bulunan Atar, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin Pasifik ada ülkeleri kapsamında bir büyükelçilik açma projesi var. Türkiye ada ülkelerine çok fazla önem veriyor. 2 ülkeyi yakınlaştırmak için çalışmalarımız devam ediyor. Tabii ki bu çalışmalar zaman alacak. Madencilik alanında da önemli gelişmelerin yaşanacağını düşünüyorum. Çünkü, Vanuatu kıta sınırında olan bir ülke. Zengin maden yataklarının, okyanus altında olduğu ve Vanuatu'nun 450 bin kilometrekarelik kara suları olduğu düşünülürse bu alan önemli bir çalışma alanı olacak."

- Vanuatu neresidir?

Avustralya'nın bin 750 kilometre kuzey doğusunda yer alan Vanuatu "bir yeryüzü cenneti" ve "fırsatlar ülkesi" olarak tanımlanıyor. Toplam karasal yüz ölçümü 12 bin 200 kilometrekare olan Vanuatu, karasularıyla 450 bin kilometrekarelik bir yüzey alanına sahip.

Yaklaşık 280 bin nüfuslu ülkeye THY'nin yakın zamanda doğrudan uçuş başlatması gündemde. Türkiye'den buraya ulaşmanın şimdilik en kolay yolu ise Avustralya üzerinden aktarmalı olarak gitmek. Melbourne, Sidney ve Brisbane'dan Vanuatu'nun başkenti Port Vila'ya Vanuatu Havayolları'nın sürekli uçuşları bulunuyor.

Eski adı Yeni Hebridler olan Vanuatu, 1980'de Büyük Britanya'dan koparak bağımsızlığını ilan etti. Ülkede, 1980 öncesinde 74 yıl Fransa ile Birleşik Krallığın ortak yönetimi hakim olduğu için İngilizce ve Fransızca konuşuluyor. Başkan ve 40 üyeli meclis, 5 yılda bir halk tarafından seçiliyor.

Vanuatu, Malampa, Penama, Sanma, Shefa, Tafea, Torba olmak üzere 6 idari bölgeye ayrılıyor.

 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER