ÖNE ÇIKANLAR :
EĞİTİMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 19 Ocak 2014 Pazar 08:30

Dersane Taslağı Başbakan'a sunuldu

Dersane Taslağı Başbakana sunuldu

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın başkanlığında hazırlanan dershane taslağında sona gelindi.


Özel okula dönüşen dersanelere, öğrenci başına 3-4 bin lira ödeneceğini belirten Milli Eğitim Bakanı Avcı, mezun olan öğrencilerin sınavlara hazırlanmak için okullardaki ve halk eğitim merkezlerindeki kurslardan ücretsiz faydalanacağını söyledi.

‘BAŞBAKAN İSTEDİ ANAOKULUNU DA TEŞVİK KAPSAMINA ALDIK’

Star gazetesinden Tuğba Ceyhan'ın haberine göre, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, dershaneleri dönüştürme süreci ve gündemdeki olaylara dair değerlendirmeler yaptı. Dershane taslağının hazır olduğunu ve Başbakan’a sunulduğunu belirten Avcı, Başbakan’ın isteği üzerine anaokullarını da 1, 5, 9. sınıflarda uygulanacak teşvik sistemine dâhil ettiklerini ifade etti. Avcı, teşviklerle 3-4 bin TL’ye özel okula gitme fırsatı oluşacağını bildirdi. Avcı’nın açıklamaları şöyle;

Sadece dersane meselesi değil

“Bu konunun sadece bir dershane meselesi olup olmadığı konusunda baştan beri şüphelerim vardı. Artık herkes gibi bunun bir dershane meselesi olmadığını düşünüyorum. Dershanelerle ilgili tasarı tasarruf olmasaydı bile bugün yaşadıklarımızı yaşıyor olacaktık. Bence bu konuda 30 Mart seçimleri daha ayırt edici olacak. 30 Mart seçimleriyle bu tartışmalar gerçek karşılığını bulur.”

Arsa envanteri çıkarılıyor

“Dershanelerin aslında hepsi mümkün olsa özel okula dönüşmek istiyor. Şu andaki envanter çalışmamızın sonuçlarına göre, en fazla 5’te biri dönüşüme müsait. Hayır, bize karışmayın biz aynen böyle devam etmek istiyoruz diyen dershaneler de var. Ancak, 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ndan dershane tanımını çıkartıyoruz. Böylece yasada, okul, etüt eğitim merkezi ve çeşitli kurslar tanımları var. Sen bunlardan bir tanesine dönüşmek durumundasın. Çünkü orada artık dershane diye bir kategori yok.”

“Maliye Bakanlığı ile birlikte elimizdeki arsaların envanterini çıkarıyoruz. Bakanlığımıza bağlı ülkenin dört bir tarafında arsalarımız var. Bir de başka kuruluşlara ya da tüzel kişilere ait, imar planı yapılırken eğitim alanı olarak belirlenmiş arsalar var. Ve bunlarla ilgili de bizim çok ciddi birikmiş sorunlarımız var. Şimdi bu vesileyle bunların da envanterini çıkarıp hem kendimize ait hem de özel şahıslara ait eğitim alanlarını bu düzenleme içerisinde değerlendirilmesini sağlayabileceğimizi düşünüyoruz. Bu sayede dönüşecek olanlara arsa tahsisi gerçekleştireceğiz. Bunun dışında eğitim alanında yatırım yapacak kişilere kredi kolaylıkları öngörüyoruz.”

Çok cazip bir şey olacak

Özel okullar kontenjan boşluğundan şikâyet ediyorlar. Muhtemelen biz diyeceğiz ki onlara, sen öğrencilerini al teşvikle de öğrenci al. Kapıda elinde 3 bin lira teşvikle bekleyen öğrencilerimiz var. Bunları sana yönlendireceğiz. Yani bazı okullara öğrenciler 3 bin liraya da girme şansı bulabilecek. Anadolu’daki bazı özel okullar için 3-4 bin TL okul ücreti olduğu için bu çok cazip bir şey.

Mezunlar mağdur edilmeyecek

Mezunlar takviye için herhangi bir mağduriyet yaşamayacak. Ücretsiz etüt eğitim merkezlerinden ve halk eğitim merkezlerinden yararlanabilecekler. Okullarda kurslar açılabilecek. Açık liselere dönüşebilecek olanlar da hafta sonu sadece mezunlara yönelik olarak kurs açabilirler.”

Anaokulu öğrencisine destek

Nabi Avcı “Dershaneden dönüşecek özel okula gidecek öğrencilere değil, tüm özel okullara yeni başlayacak olan ilkokul 1’e, ortaokul 1’e ve lise 1’e başlayacak olan öğrenciler için okulun türüne göre, kademesine göre, o öğrencinin devlete maliyeti kadar ödeme yapılacak. Bizim şuanda zaten daha sınırlı ölçekte organize sanayi bölgelerinde kurulan endüstri teknik meslek liselerinde uyguladığımız bir formül. Bu liselerde bölümüne göre öğrenci başına 3 bin-5 bin arası ödeme yapıyoruz ve bu model çok güzel işliyor. Yaptığımız çalışmada özel okulların ilkokul 1, ortaokul 1, lise 1 öğrencilerine teşvik vardı, Sayın Başbakan ‘a taslağı sunduğumuzda anaokullarındaki öğrencilere de belli bir ölçüde destek vermemiz gerektiğini söyledi. Onu da böylece çalışmamıza dâhil ettik.”

KURSLAR ÜCRETSİZ OLACAK

Mezun olanların devam edebileceği kursların ücretsiz olacağını belirten Nabi Avcı “Bütün devlet okullarında özel okullarındaki kurslar da halk eğitim merkezlerindeki kurslar da ücretsiz olacak” dedi. 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER