ÖNE ÇIKANLAR :
EĞİTİMTÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 30 Ocak 2014 Perşembe 13:05

Bakan özel okulda okuyanlara müjdeyi verdi

Bakan özel okulda okuyanlara müjdeyi verdi

Ders kitapları özel okullarda da ücretsiz oluyor...


Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, önümüzdeki yıldan itibaren özel okullarda okuyan öğrencilerin ders kitaplarının da devlet tarafından ücretsiz olarak dağıtılacağnı açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Teori, Uygulama ve Değerlendirmeleriyle Farklı Eğitim ve Öğretim Model, Yöntem, Yaklaşımları" konularının tartışılacağı Türkiye Özel Okullar Birliği 13. Geleneksel Eğitim Sempozyumu'na katıldı.

Avcı, 2002-2003 eğitim öğretim yılında özel okullarda okuyan öğrenci sayısının 223 binken, bugün bu rakamın 662 bine ulaştığını, yüzde 196 oranında artış yaşandığını belirterek, son 10 yılda eğitim alanında yapılan atılımlarla özel okullardaki öğrenci sayısında önemli artış gerçekleştiğini dile getirdi.

Genel öğrenci sayılarında özel okulda bulunan öğrencilerin oranının yüzde 4 civarında olduğunu bildiren Avcı, Avrupa'da ise bu oranın yüzde 15 civarında bulunduğunu söyledi.

İleriki yıllarda Türkiye'nin de bu seviyeye ulaşması temennisinde bulunan Avcı, "Özel sektörün eğitim yatırımlarında daha fazla yer alması, özel okulların kendine özgü eğitim ortamlarından daha fazla öğrencimizin istifade edebilmesi için son yıllarda bakanlığımız değişik dönemlerde girişimlerde bulunmuştur. Bu girişimler, üzülerek söylüyorum ki değişik sebeplerle bakanlığın hedeflediği anlamda gerçekleşememiştir" diye konuştu.

Özel okulların desteklenmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini ifade eden Avcı, gerek eğitim camiasının gerekse sivil toplum örgütlerinin görüşlerini alarak hangi alanlarda ne tür iyileştirmeler yapılacağı konusunda üzerlerine düşeni yapmaya çalıştıklarını kaydetti.

Özel okul açacakların en önemli sorunları arsa, çalışanların sigorta primleri ve bazı kanun maddelerinde değişiklik talepleri olduğunu, bunları da değerlendirdiklerine işaret eden Avcı, özel okullarda öğrenci sayısının artmasının eğitimde kalite ve rekabeti, devletin fiziki yapılar için yaptığı harcamaları azaltacağını belirtti.

Resmi okullarda 19 öğrenci için bir öğretmen görev yaparken, özel okullarda 8 öğrenci için bir öğretmenin görev yaptığını kaydeden Avcı, özel okullara yatırım yapılarak ülke genelinde önemli istihdam sağlandığını vurguladı.

ÖZEL OKUL ÖĞRENCİLERİNE MÜJDE

Avcı, dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi çalışmaları kapsamında kurum kontenjanlarını dolduramayan mevcut özel okulların söz konusu süreçten olumsuz etkilenmemeleri için de özen gösterdiklerinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Özel okullardaki ders kitaplarının devlet tarafından verilmesi konusunda da çalışma yaptık. Özel okullarda okuyan öğrencilerimizin ders kitaplarının temininde veliler veya okullar tarafından ücret ödenmesine rağmen her yıl sorunlar yaşanmakta olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren özel okullarda okuyan öğrencilerin de ders kitapları devlet tarafından ücretsiz verilecek. Böylece özel okul öğrencilerinin her yıl yaşadıkları kitap sorunlarına son verdiğimizi müjdelemek istiyorum."

Organize sanayi bölgelerinde açılan meslek liselerinde öğretim gören öğrencilerin alanlarına göre eğitim almaları açısından yürütülen destek çalışmasının başarıyla yürütüldüğüne değinen Avcı, desteklerin daha da artacağını kaydetti.

Bakan Avcı, eğitimcilerin, sorunlarının tartışıldığı bir ortamda "eğitim alanında çok sık değişiklikler yapıldığı" yönünde tartışmaların dile getirildiğini ifade etti. Eğitimin "yapboz tahtasına" dönüştürüldüğüne dair bir yargının hakim olduğunu belirten Avcı, şöyle konuştu:

"Bu konuda eğitimcilere haksızlık yapılıyor. Eğitim teknolojisi hızlı bir gelişme kaydediyor. Eğitim teknolojisinde her şey değişiyor. Bakanlar değişiyor ama bürokratlar, Mehmet bey orada oturuyor. Nimet hanım zamanından beri. Bu eğitimde istikrara verdiğimiz önemin göstergesi. Teknolojide değişim kaçınılmaz. Dolayısıyla eğitim bir anlamda yazboz tahtasıdır. Öyle olmasaydı buralara gelemezdik. Yanlışları düzeltme noktasında katkılarınız için teşekkür ediyoruz."

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER