ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 29 Kasım 2016 Salı 15:48

"Yunanistan'a 4. kurtarma paketini düşünmüyoruz"

"Yunanistana 4. kurtarma paketini düşünmüyoruz"

Avrupa Komisyonunun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Moscovici: "Dördüncü bir kurtarma paketini düşünmüyoruz. Şu an üçüncüdeyiz. Bu programın başarıya ulaşmasını istiyoruz ve üç program bence yeterli. Bunu tamamen ihtimal dışında tutamam ama bu kesinlikle istediğimiz bir şey değil"


Avrupa Komisyonunun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Pierre Moscovici, Yunanistan'ın bir kurtarma paketi programına daha başlaması ihtimaline ilişkin, "Bunu tamamen ihtimal dışında tutamam ama kesinlikle istediğimiz bir şey değil." dedi.

Yunanistan'ın başkenti Atina'ya düzenlediği ziyaret kapsamında bir basın toplantısı düzenleyen Moscovici, Yunanistan'ın ekonomik olarak doğru yolda ilerlediğini söyledi.

Moscovici, bu yıl içinde Atina'ya ikinci kez geldiğini anımsatarak, "Çünkü, Yunanistan'ın serüveninde önemli bir ana yaklaşıyoruz." diye konuştu.

Üçüncü kurtarma paketinin birinci gözden geçirme sürecinin başarıyla tamamlandığına işaret eden Moscovici, "Şimdi, ikincisi de ilerliyor ve iyi bir şekilde ilerliyor. Tabi ki yapılacak daha iş var. Çözmemiz gereken bazı nazik meseleler var. Avrupa Birliği'nde ve Avro Bölgesinde bir Yunanistan için tamamıyla iyimserim." ifadelerini kullandı.

Moscovici, Yunanistan'ın konuşulacağı 5 Aralık'taki Eurogroup öncesi taraflara uzlaşma çağrısında bulunarak, "Avrupa kurumları ve IMF arasında hiçbir şekilde ayrılık olamaz, olmamalı. Bu teknik seviyede anlaşma sadece gerekli değil, aynı zamanda gerçekleştirilebilir ve bu Yunanistan'ın çıkarınadır." şeklinde konuştu.

Kreditörler arasında bazı fikir ayrılıkları olsa da bölünme yaşanamayacağını öne süren Moscovici, "Bazı fikir ayrılıkları olabilir ama sonunda tüm kurumları birlikte olmasını istersiniz. Bu çok açık bir şekilde Uluslararası Para Fonunu da (IMF) içeriyor. Biz, IMF'yi aramızda görmek istiyoruz. IMF'nin varlığı bir sigorta bizim için." değerlendirmesinde bulundu.

Yunanistan hükümetinin talep ettiği borç hafifletme kararlarına ilişkin ise Moscovici, şunları söyledi:

"Yunanistan hükümeti sözünü tuttuğu gibi, ortakları da sözlerini yerine getirmeli. Ama öncesinde tüm ortakların üzerinde anlaştığı bir teknik seviyede anlaşmaya ihtiyacımız var. Yunan yetkililer sorumluluğunu aldığı gibi biz de sorumluluklarımızı üstlenmeliyiz. Bu da borç meselesini de içeren bir global anlaşmaya doğru bu yılın bitiminden önce ilerlememiz anlamına geliyor. Çünkü, önümüzde bir fırsat penceresi var. Bu yüzden pazartesi (5 Aralık) günkü toplantı çok önemli. Bu yapılabilir, gerçekleştirilebilir"

Moscovici ayrıca, hala memorandum kapsamında olan tek ülkenin Yunanistan olduğuna dikkati çekerek, "Dördüncü bir kurtarma paketini düşünmüyoruz. Şu an üçüncüdeyiz. Bu programın başarıya ulaşmasını istiyoruz ve üç program bence yeterli. Bunu tamamen ihtimal dışında tutamam ama bu kesinlikle istediğimiz bir şey değil." ifadelerini kullandı.

 

- "Anlaşma mümkün"

 

Öte yandan, Yunanistan hükümet sözcüsü Dimitris Canakopoulos düzenlediği basın toplantısında, Yunanistan'ın bu hafta içerisinde gözden geçirme süreciyle ilgili ön anlaşmaya, yıl sonuna kadar da borç meselesine ilişkin mutabakata varabileceğini söyledi.

Kurtarma paketi kapsamındaki müzakerelerde temel sorunu oluşturan iş kanunu reformuna ilişkin ise Canakopoulos, Yunanistan'ın çalışma hakları konusunda Avrupa müktesebatının dışında bir reforma razı olmayacağını sözlerine ekledi.

Canakopoulos, ayrıca Yunanistan'ın borç hafifletme kararlarının alınmasının ardından 2017 yılının ilk çeyreğinde Avrupa Merkez Bankasının parasal genişleme programına dahil olmayı umduğunu belirtti.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER