ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 20 Nisan 2014 Pazar 18:26

Yeni otomobiller Çin’de görücüye çıktı

Yeni otomobiller Çinde görücüye çıktı

Dünyanın en büyük otomobil fuarlarından 2014 Pekin Uluslararası Otomobil Fuarı’nda dünyanın önde gelen otomobil üreticileri, yeni modellerini görücüye çıkardı.


Çin’in başkenti Pekin’deki yeni fuar merkezinde bugün açılan ve 29’una kadar sürecek fuarda çevre dostu ve elektrikli otomobiller ön plana çıktı. Çinlilerin en çok ilgi gösterdiği otomobiller ise ithal ve pahalı otomobiller oldu.

Yabancı otomobil üreticilerinin gözü, ekonomilerinin hızla gelişmesine paralel olarak alım gücü artan ve zenginleşen Çinli müşterilerini cezbetmek. Çin, son beş yıldır dünyanın en büyük otomobil üretilen ülkesi özelliğini bu yıl da korudu. 2013 yılında Çin’de otomobil satışları ilk kez 20 milyonu geçmişti. Satışlar, 2012’ye göre yüzde 13,9 artarak, 21,98 milyon adet gerçekleşmişti.

YENİ MODELLER GÖRÜCÜYE ÇIKTI

230 bin metrekarelik alanda düzenlenen fuarda 14 ülke ve bölgeden 2 bine yakın katılımcı yer aldı. Fuarda bin 134 araç sergilenirken, dünyada 118 yeni araç da ilk kez burada görücüye çıktı. Bunların dışında 71 adet konsept araç ile 79 adet çevre dostu hibritli araç da sergilendi.

Fuarın yıldızlıları arasında yeni Volkswagen Golf R400 konsept araç, Mercedes’in yakında çıkması beklenen MLC görünümlü konsept aracı Mercedes Coupe SUV, BMW’nin yeni nesil 7 serisine benzer yeni konsept aracı BMW Vision Future Luxury ile Audi’nin TT ailesini genişletiyor olduğunun kesin bir kanıtı olarak gösterilen konsept aracı Audi TT offroad yer aldı.

Fuarda Peugeot, yeni salon konsepti Exalt ve Çin pazarı için düşündüğü yeni Peugeot 408 aracını, Citroen ise konsept aracı C-XR ile birlikte yeni görünümlü SUV modelini sergiledi.

SUV’ların temalarının büyük bölümünü oluşturdu. Buna yeni Lexus NX, Ford Everest, Hyundai ix25 ve Jeep’in konsept aracı örneği verilebilir.

MINI’nin yeni Countryman ve Paceman modeleri de Çinli bayanların fuardaki gözdeleri arasında yer aldı.
Japon arabaları da özellikle Çin pazarına yönelik yeni araçlarını tanıttı. Honda, 2016’da özellikle Çin pazarına sürmek için geliştirdiği yeni salon konsept aracı Concept B ile iddiasını sürdürüyor. Pratik ve harika olduğu için bu modelin gençler tarafından tercih edilmesi amaçlanıyor. Honda ayrıca fuarda ilk kez Çinli katılımcılara Vezel SUV ve gelecek nesil Honda Jazz’ı gösteriyor.

Fuarda ayrıca Güney Kore’li film oyuncusu Kim Soo-Hyun, Çinli hayranlarıyla buluştu.

Yeni bir turuncu boya rengiyle Land Rover’ın konsept aracı Discovery de bu fuarda dikkat çeken araçlar arasında yer aldı.

Bugün medya ve katılımcılara açılan fuar, yarın da halka açılıyor.

ÇİN İLE OTOMOBİL İŞBİRLİĞİ ARTIYOR

Çin pazarının cazipliği, dev otomobil firmalarını bu ülkeye yatırıma itiyor.

Alman otomobil devi Daimler, Pekin merkezli Çinli ortağı Beijing Automotive Industry Corporation ile üretimi arttırmak için geçen ay 1,4 milyar dolarlık anlaşma imzalamıştı.

Fransız otomobil devi PSA Peugeot Citroen, mali sıkıntılardan dolayı Çinli Dongfeng Motor şirketiyle 3 milyar Euro (4,1 milyar dolar) sermaye birleştirme anlaşması yapmayı karalaştırmıştı.

Güney Kore’nin otomobil devi Hyundai ise Mart ayında Çin’deki dördüncü fabrikasını kurmayı planladığını duyurmuştu.

Ford ise 2012’den beri Çin’de 3 fabrika açmıştı ve dördüncüsü de yapım aşamasında. Ford’un bu yatırımı, şirketin 50 yılda yaptığı en büyük üretim genişlemesi oluyor.












































































KAYNAK:
CİHAN
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER