ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 13 Kasım 2012 Salı 11:39

Yemen'de Türk izleri


Bir zamanlar kahvesiyle anılan Taiz kenti, Yemen'in başkent Sana'dan sonra ikinci büyük kenti. Tarihinde 3 devlete ev sahipliği yapan Taiz'de bugün kahvecilik yapılmazken, kentin sembolü haline gelen Sabır Dağı'nın etekleri büyük bir Türk varlığını barındırıyor.
    
Selahaddin Eyyubi'nin oğlu Turan Şah tarafından 1173'te fethedilen kent, 1229'dan 1454'e kadar Resuliler tarafından yönetildi. Yavuz Sultan Selim'in 1517 yılında Mısır'ın fethiyle Osmanlı'ya bağlılığını ilan eden Yemen, Sana'dan Taiz'e kadar Türk varlığı ile tanıştı.
    
Ortaçağın en büyük seyyahı olarak gösterilen İbn Battuta, 14. yüzyılda şehri ''zengin ve bayındır şehir'' şeklinde anlatırken, bu zenginlik bugünlerde de hissediliyor. Yemen'de az sayıda bulunan sanayi ve fabrika faaliyetleri, Taiz'de yoğunlukla hissediliyor.
    
1982 depremi, kenti Sabır Dağı'na taşıdı
    
Deprem bölgesinden uzak Yemen, tarihinde irili ufaklı depremlere sahne olurken, 1982 yılında meydana gelen 6 büyüklüğündeki Taiz depremi, halkın hafızasında büyük bir yer ediniyor.
    
Depremin ardından kentin sembolü Sabır Dağı'nın yamaçlarına yerleşen Taiz halkı, bugün 3 bin metrelik rakıma sahip Sabır Dağı'nın dik yamaçlarında ''kartal yuvasını'' andıran evlerde oturuyor.
    
Bir milyonu aşan nüfusuyla giderek genişleyen kent, hamamlardan, camilere, çarşılardan kütüphanelere kadar geniş bir Osmanlı eseri varlığına sahip.
    
Özellikle eski Taiz olarak adlandırılan bölgede Türk mahalleleri harabe duruma gelirken, oturulamaz durumdaki konak ve evler restorasyonlarla hayata döndürülmeyi bekliyor.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER