ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 25 Kasım 2014 Salı 14:35

Yaşlı büyükanne: Avrupa

Yaşlı büyükanne: Avrupa

Katolik aleminin ruhani lideri Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Avrupa'yı yaşlı bir büyükanneye benzetti.



Papa Franciscus, günübirlik resmi ziyarette bulunmak üzere geldiği Strasbourg'da, Avrupa Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada, Avrupa'nın sorunlarından bahsederek başta nüfus yaşlanması olmak üzere, işsizlik, insan hakları, çevre, terör, göç meseleleriyle ilgili sorunlar ve olası çözümlere değindi.

Papa Franciscus, Avrupa'da bugün en önemli sorunun yalnızlık ve yaşlılık olduğuna vurgu yaparak hem gençlerin hem yaşlıların giderek yalnızlaştığını belirtti. Yalnızlığın ve giderek yaygınlaşan bireysel yaşam biçiminin ekonomik krizlerin sonucu olduğunu söyleyen Papa Franciscus, Avrupa nüfusunun hızla yaşlandığı ve verimsizleştiğini ifade etti. "Avrupa bugün tüm enerjisini ve doğurganlığını kaybetmiş bir büyükanne gibi" ifadesini kullanan Papa Franciscus, Avrupa'nın tüm cazibesini kaybederek sadece kurumların teknik işleyişleriyle ilgilenen bürokratik bir yapıya dönüştüğünü kaydetti.

Papa Franciscus, Irak'ta IŞİD teröründen etkilenen Hristiyan azınlıklara da işaret ederek dünyanın çeşitli yerlerinde Hristiyan azınlıkların evlerinden edildiği, zulme ve haksızlığa uğradığı, öldürüldüğünü de dile getirdi.

İşsizlik konusunda da yeni iş imkanları yaratmaya izin verecek yeni politikaların desteklenmesi zamanının geldiğine vurgu yapan Papa Franciscus, bir yandan iş ve iş imkanlarının arttırılması öte yandan iş güvenliğinin tamamen sağlanması gerektiğini söyledi.

Papa Franciscus, özellikle İtalya'da sık sık gündeme gelen Akdeniz'deki mülteci sorunu hakkında da açıklamalarda bulundu. "Akdeniz'in devasa bir mezarlığa dönüşmesine izin veremeyiz" diyen Papa Franciscus, bu meseleye acilen ortak ve etkin çözüm bulunması gerektiği uyarısında bulundu. Göçlerin sadece etkilerine yoğunlaşmak yerine bu soruna ortak çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

Avrupa'nın bilim alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunun altını çizen Papa Franciscus, bilimsel araştırmaların alternatif enerji kaynakları konusuna yoğunlaşması gerektiğini belirtti. Papa, Avrupa'nın ekoloji alanında daima öncü olduğuna vurgu yaparak her bireyin çevreyi koruması konusunda kişisel sorumluluk taşıdığını ifade etti. "Doğa, bizim ondan doğru şekilde yararlanmamız ve ondan keyif almamız için önümüze sunulmuş bir nimet. Biz onun efendisi değil temsilcisiyiz" yorumunda bulunan Papa Franciscus, dünyanın bir kısmı açlıktan ölürken binlerce ton gıdanın da çöpe atıldığını sözlerine ekledi.

Papa Franciscus, Balkan ülkelerinin AB üyeliklerinin, ülkelerin barış ve huzur ihtiyacına bir yanıt olabileceği yorumunda da bulundu.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz tarafından karşılanan Papa Franciscus, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile de görüştü. Papa Franciscus, Avrupa Konseyi'ndeki konuşmasının ardından Fransa'dan ayrılacak.



 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER