ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Ocak 2018 Cuma 14:19

Viyana'da Suriye konulu özel toplantı

Viyanada Suriye konulu özel toplantı

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi sözcülerinden Aridi: "Rusya'nın Suriyeli muhaliflerin Soçi’ye katılması için çabaları var. Bununla beraber, 5’li grubun (ABD, İngiltere, Fransa, Ürdün, Suudi Arabistan) BMGK’nin 2254 sayılı kararının hayata geçirilmesi için önerdiği planın yer aldığı gayri resmi bir belge var"


Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) sözcülerinden Yahya Aridi, muhalefet heyetinin bir yandan Soçi'de yapılacak Ulusal Diyalog Kongresi'ne çağrısını diğer yandan da ABD, İngiltere, Fransa, Ürdün ve Suudi Arabistan'ın ilettiği strateji belgesini değerlendirdiklerini söyledi.

Aridi, Cenevre görüşmelerinin 9. turu kapsamında Avusturya’nın başkenti Viyana’da Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde düzenlenen Suriye konulu özel toplantının BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile ikinci görüşmelerinden önce basına açıklama yaptı.

Toplantı programında yapılan değişikliğe değinen Aridi, dünkü planlamaya göre De Mistura'nın sabah saatlerinde rejim, öğleden sonra ise muhaliflerle görüşeceğini ancak erken çağrılmaları üzerine BM ofisine geldiklerini söyledi.

Aridi, "Bu bizim esnekliğimizi ve halkımızın evlerine dönebilmeleri için Suriye'nin yeniden güvenli hayata döndürülmesindeki kararlığımızı gösteriyor." dedi.

Rusya’nın Soçi'de 29-30 Ocak'ta düzenleyeceği Ulusal Diyalog Kongresi'ne değinen Aridi, "Rusya'nın Suriyeli muhaliflerin Soçi’ye katılması için çabaları var. Bununla beraber, 5’li grubun (ABD, İngiltere, Fransa, Ürdün, Suudi Arabistan) BMGK’nın 2254 sayılı kararının hayata geçirilmesi için önerdiği planın yer aldığı gayri resmi bir belge var." ifadelerini kullandı.

- Muhalefeti "arada bırakan" belgeyi AA duyurmuştu

ABD, İngiltere, Fransa, Ürdün, Suudi Arabistan'ın dün muhaliflere ilettiği belge, AA'nın haberiyle duyurulmuştu.

Belgede yer alan "bölgesel hükümetlere" yetkiler verilmesi ve mültecilerin de oy kullanacağı seçimlerin düzenlenmesi gibi öneriler dikkati çekmişti.

Haberde söz konusu 5 ülkenin muhaliflerin Soçi'de düzenlenecek Ulusal Diyalog Kongresi'ne katılmasına da sıcak bakmadığı, buna karşın Türkiye'nin siyasi çözüm için her platformda yer alınması gerektiği düşüncesiyle Kongre'ye katılmaları için muhalefet heyetini teşvik ettiği bilgisi yer almıştı.

Cenevre'deki 8. tur görüşmeler, Beşşar Esed rejiminin uzlaşmaz tutumu nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Muhalefet heyeti, rejimin "muhatap bulamama" bahanesini ortadan kaldırabilmek için geçen tura ilk defa, geniş kapsamlı tek bir heyet ile katılmıştı. Buna rağmen rejim heyeti, üç hafta süren görüşmelerin yalnızca 9 gününde yer almıştı. Muhalifler, "doğrudan" ve "ön koşulsuz" siyasi geçiş müzakerelerine geçmeyi teklif ederken, rejim heyeti, süreci oyalamak için terörle mücadele başlığına odaklanmayı seçmişti.

Viyana'daki Cenevre 9 görüşmeleri kapsamında yapılan özel toplantının gündemini, Soçi'de 29-30 Ocak'ta yapılacak Ulusal Diyalog Kongresi hazırlıkları oluşturuyor.

Viyana'daki toplantının bugün sona ermesi, tarafların Soçi'deki Kongre'ye katılıp katılmama yönündeki kararlarını toplantının sonunda açıklamaları bekleniyor.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER