ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 01 Mart 2014 Cumartesi 23:56

Ukrayna'dan Rusya'ya savaş tehdidi

Ukraynadan Rusyaya savaş tehdidi

Ukrayna'nın yeni Başbakanı Arseni Yatsenyuk'un "Kırım'a askeri müdahalenin sonu savaş olur. Moskova ile bütün ilişkiler biter." dediği öğrenildi.


Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Ukrayna'nın egemenliği, toprak bütünlüğü ve bağımsızlığının korunmasına saygı gösterilmesi çağrısı yaptı. BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky, düzenlediği basın toplantısında, Genel Sekreter Ban'ın Ukrayna ve özellikle Kırım'daki gelişmeleri yakından takip ettiğini ve durumun kötüleşmesi nedeniyle büyük endişe duyduğunu söyledi.

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI KİEV'E GİDİYOR

İngiltere Başbakanı David Cameron, "Ukrayna'ya dışarıdan askeri müdahale için herhangi bir mazaret olamaz" dedi. Ülkesinin Ukrayna'daki gelişmeleri artan endişeyle takip ettiğini dile getiren Cameron, "Rusya Parlamentosu'nun askeri müdahale için yetki verme kararının ardından, Birleşik Krallık bugün öğleden sonra Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı. Ukrayna'ya dışarıdan askeri müdahale için herhangi bir mazaret olamaz, bu konuyu dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yaptığım görüşmede de dile getirdim" diye konuştu.

AB DIŞİŞLERİ BAKANLARI TOPLANIYOR

Yaşanan gelişmeler üzerine, Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının Pazartesi günü Brüksel'de toplanacakları açıklandı.

TURÇİNOV GÜVENLİK KONSEYİNİ TOPLUYOR

Ukrayna Devlet Başkan Vekili Aleksander Turçinov da güvenlik toplantısı için acil çağrıda bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım'a düzenlenecek askeri operasyon için parlamentodan izin alması üzerine Aleksander Turçinov Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

KREMLİN PUTİN'İN TEKLİFİNİ BÖYLE DUYURDU

Kremlin basın servisinden yapılan açıklamada, "Ukrayna'da yaşanan olağanüstü durum ve Rus vatandaşlarının can güvenliklerinin tehlike altında olması sebebiyle, Rusya Federasyonu Anayasası 102. maddesi gereğince Federal Meclisi Devlet Duması'na Ukrayna'da sosyo-politik durum düzene girinceye kadar bu ülkede Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetleri askeri birliklerinin kullanılması için teklif sunuyorum" cümlelerine yer verildi.

Öte yandan Rusya'nın Kırım'da yaşanan son gelişmeler sonrası Ukrayna'nın görüşme isteğini de reddettiği ifade edildi.

Rusya parlamentosu üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, Rusya'nın, vatandaşlarını korumak için Kırım Özerk Cumhuriyeti'ne sınırlı sayıda asker gönderilebileceğini açıkladı.

Kırım hükümetinin Rusya'dan, güvenlik yardımı çağrısına olumlu cevap verilmesi gerektiğini kaydeden Matviyenko, sınırlı sayıda birliğin Karadeniz Filosu'nu ve Kırım'da bulunan Rusya vatandaşlarının güvenliğini sağlayabileceğini ifade etti. Parlamento Başkanı kararın başkomutan olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ait olduğunu belirtti.

Öte yandan ABD Başkanı Barack Obama'nın açıklamaları üzerine, Washington Büyükelçisi'nin geri çağrılabileceği bildirildi. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER