ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 23 Nisan 2014 Çarşamba 08:49

Ukrayna'dan Rus yanlılarına operasyon

Ukraynadan Rus yanlılarına operasyon

Ukrayna Devlet Başkanı Vekili Turçinov, Rusya yanlısı gruplara karşı askeri operasyonların yeniden başlatılması talimatını verdi.


Ayrılıkçı hareketle gerilimin arttığı Ukrayna’nın doğusunda biri yerel siyasetçi iki kişinin ölü bulunması üzerine Ukrayna Devlet Başkanı Vekili Aleksandr Turçinov, Rusya yanlısı gruplara yönelik askeri operasyonların yeniden başlatılması talimatını verdiğini belirtti.

Turçinov, yaptığı yazılı açıklamada, Slavyansk yakınlarında ölü bulunan Vladimir Ribak adlı siyasetçinin, kendisinin de üyesi bulunduğu Vatan Partisi’ne mensup olduğunu söyledi.

Ölü bulunan kişilere “Vahşice işkence edildiğini” ifade eden Turçinov, “Tüm Donetsk bölgesini rehin alan teröristler bu kez çizgiyi aştı” dedi.

Turçinov, iki kişinin ölü bulunmasının ardından hafta sonunda Paskalya Bayramı nedeniyle ara verilen askeri operasyonların “ülkenin doğusundaki Ukraynalıların savunulması için” yeniden başlatılması talimatını verdiğini aktararak, “Bu suçlar, Rusya Federasyonu’nun desteği ve göz yummasıyla işlenmektedir” diye konuştu.

Vladimir Ribak’ın, Donetsk yakınındaki Gorlovka‘da yerel meclis üyesi olduğu belirtildi. Ölü bulunan diğer kişinin kimliği ise açıklanmadı. İki kişinin bir süredir kayıp oldukları kaydedildi.

Slavyansk bölgesi, hafta sonunda üç kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaya da sahne olmuştu. Çatışma, ABD, AB, Rusya ve Ukrayna arasında geçen hafta Cenevre’de varılan gerilimin düşürülmesine yönelik uzlaşmanın bozulacağı endişelerine yol açmıştı.

Kiev yönetimi ve Batılı ülkeler, Ukrayna’nın doğusundaki gelişmelerden Rusya’yı sorumlu tutuyor. Ukrayna hükümeti, Rusya’nın, bölgeye " Rusya yanlısı militan" kılığında asker gönderdiğini, bunu kanıtlayacak fotoğraflar elde ettiklerini ileri sürüyor.Rusya ise suçlamaları kabul etmiyor.

Timoşenko'nun basın toplantısı yapma zorluğu

Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk kentinde Rusya yanlılarınca işgal altında tutulan yönetim binasının arkasındaki caddede basın toplantısı yapacağı açıklanan devlet başkanı adayı Yulia Timoşenko, tepkiler nedeniyle basın toplantısını başka yerde yapmak zorunda kaldı.

Bir süredir ayrılıkçı hareket nedeniyle gerginliğin hakim olduğu Donetsk kentine geleceğini ve her kesimle görüşmek istediğini açıklayan Timoşenko’nun ekibi, basın mensuplarını arayarak eski Başbakanın yönetim binasının arkasındaki cadde üzerinde basına konuşacağını bildirdi.

Belirtilen yerde toplanan çok sayıda basın mensubu Timoşenko’yu beklemeye başladı. Bu sırada yoldan geçenler de Timoşenko’nun geleceğini öğrenince gazetecilerin bulunduğu yerde toplandı.

Yönetim binasını 6 Nisan’dan beri işgal altında tutan Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplara mensup üniformalı, eli sopalı ve maskeli çok sayıda kişi de bu sırada kalabalığın beklediği yere geldi. Çevredekilerin sayısı 200’ü aştı ve kalabalık arttıkça gerginlik yükseldi. Rusya yanlıları, Donetsk bölgesinin Rusya’ya ait olduğunu belirten sloganlar atıldı.

Ruslar ile Ukraynalılar arasında gerginlik

Bu sırada Ukrayna yanlıları ile Rusya yanlıları arasında da gerginlik çıktı. Rusya yanlıları, Ukrayna lehine konuşan yaşlı bir çifti bölgeden uzaklaştırmak istedi. Bununla yetinmeyen Rusya taraftarları, yaşlı çifti yumurta yağmuruna tuttu. Çifte düzinelerce yumurta isabet etti.

Bu gelişmelerin ardından daha önce bölgedeki ayrılıkçı hareketin temsilcileriyle konuşarak onların taleplerini dinlemek istediğini açıklayan Timoşenko’nun basın toplantısını bir otelde düzenleyeceği haberi geldi.

Timoşenko, Rusya yanlısı kişilerin saldırgan tutumu nedeniyle basın toplantısını yönetim binasının arkasındaki cadde yerine otelde düzenlemek zorunda kaldığını belirtti. Maskeli, eli sopalı kişileri “ayrılıkçı ve parayla satın alınmış kişiler” şeklinde tanımlayan Timoşenko, “Orada olanları siz de gördünüz. Onlar yüzünden basın toplantısını burada yapmaya mecbur kaldık” dedi.

Bir süredir Rusya yanlısı grupların temsilcileriyle müzakereler yürüttüğünü kaydeden Timoşenko, birbirlerine taleplerini ilettiklerini ifade etti. Timoşenko, daha önce Kiev yönetimi tarafından da seslendirilen “Rusçanın bölgede kullanımı konusunda daha geniş haklar verilmesi, kamu binalarının işgaline katılmış fakat ağır suç işlememiş kişilerin affedilmesi” gibi konuların garanti edilmesi için liderliğini yaptığı Vatan partisinin çalışmalar yapacağını söyledi.

Timoşenko, Rusya yanlılarınca dile getirilen federasyon taleplerine ise “ülkenin bölünmesine yol açacağı” gerekçesiyle kesinlikle karşı olduklarını belirtti.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER