ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 05 Mart 2014 Çarşamba 15:39

Ukrayna'dan Kırım ayrılmamalı

Ukraynadan Kırım ayrılmamalı

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Kırım'ın Ukrayna'dan bir parçası olarak kalması gerektiğini ve ayrılmanın kesinlikle doğru olmadığını savundu.


Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, AP haber ajansına yaptığı açıklamada, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin Ukrayna'nın bir parçası olarak kalması gerektiğini ancak daha fazla yerel yetki verilebileceğini belirterek, "Kırım'a ne tür bir fazladan özerlik verilebileceğini ele alacak özel bir çalışma grubu oluşturulabilir" dedi.

"Kırım'da olanların Anayasaya aykırı olduğunu ve Rus hükümeti ve ordusunca desteklenmiş bir darbeyi andırdığını" ifade eden Yatsenyuk, Ukrayna hükümetinin meşru olduğunu da vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "Soğuk Savaş'ın bitiminden bu yana Avrupa'nın en sert uluslararası krizlerinden birine neden olmakla" suçlayan Yatsenyuk, "Rusya Federasyonu'nun bir kısım askeri gücü Kırım'a konuşlandırıldı. Rus postallarının neden Ukrayna toprağında olduğunu anlamıyoruz ama bunun talimatını Putin'in verdiği çok açık. Burası Ukrayna toprağı ve Rusya Kırım üzerinde kontrol sağlamaya çalışıyor" diye konuştu.

Yatsenyuk, "Ukrayna topraklarında kontrolü yeniden ele geçirmek için ellerinden geleni yapacaklarını ve Rus ordusunun kendi kışlasına dönmesi gerektiğini" söyledi.

Ukrayna'nın mali yardım karşılığında ABD ile füze savunma sistemi pazarlığına giriştiğine ilişkin haberlerinse gerçeği yansıtmadığını söyleyen Yatsenyuk, "ABD yönetimi ile herhangi bir askeri gücün konuşlandırılması için herhangi bir görüşmede bulunmadık. Yaptığımız tek görüşme mali destekle ilgili olandı" dedi.

Kırım Özerk Cumhuriyeti Parlamentosu, silahlı grupların işgali altındayken toplanmış, özerkliğin sınırlarının genişletilmesine ilişkin 25 Mayıs'ta referandum kararı almıştı. Tarih daha sonra 30 Mart olarak değiştirilmişti. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER