ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 05 Mayıs 2014 Pazartesi 08:11

Ukrayna'da Rusya yanlıları polis merkezini bastı

Ukraynada Rusya yanlıları polis merkezini bastı

Rusya yanlıları Ukrayna'nın Odessa kentindeki polis merkezini basarak, gözaltındakilerin serbest kalmasını sağladı.


Ukrayna'nın güneyindeki Odessa kentinde Rusya yanlıları polis merkezini bastı ve iki gün önce 40'dan fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların ardından gözaltına alınan çok sayıda kişinin serbest kalmasını sağladı.

Odessa'da iki gün önceki olaylarda Ukrayna'nın bütünlüğünü savunanlarla Rusya yanlıları arasında çatışma çıkmış, ardındanRusya yanlılarının sığındığı sendika binasında çıkan yangın sonucu 40'dan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Rusya yanlıları iki gün önceki olayların ardından gözaltına alınanların tutulduğu polis merkezi önünde toplandı. Gözaltındaki Rusya yanlılarının serbest bırakılması talebiyle olaysız başlayan gösterilerde daha sonra maskeli ve eli sopalı kişiler binaya saldırdı. Pencere ve kapıların kırıldığı saldırının ardından İçişleri Bakanlığının açıklamasına göre Odessa polisi 67 kişiyi serbest bıraktı.

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, Odessa'daki güvenlik güçlerini olayları engelleyemediği için eleştirdi. Yatsenyuk, Odessa'daki kolluk kuvvetlerinin halkı korumak için tedbirler alması halinde "terör örgütlerinin" önlenebileceğini söyledi.

Yatsunyek ayrıca Odessa'daki polis yöneticilerinin görevden alınacağını ve olaylarla ilgisi olan polisler hakkında soruşturma açılacağını belirtti.

Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçı hareketin yol açtığı gerilim iki gün önce Odessa'ya da sıçramış, eski Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'in şubat ayında ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanan olayların ardından bugüne kadarki en çok ölümlü olaylar meydana gelmişti.

Yanukoviç'ten sonra göreve gelen Kiev yönetimi, ülkedeki ayrılıkçı hareketin arkasında Rusya'nın bulunduğunu ileri sürüyor, Rusya suçlamayı reddediyor. Ukrayna ordusunun doğudaki bazı kentlerde Rusya yanlısı silahlı gruplara yönelik başlattığı askeri operasyon ise devam ediyor. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER