ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Nisan 2014 Çarşamba 17:03

Ukrayna'da olaylar giderek büyüyor

Ukraynada olaylar giderek büyüyor

Çok sayıda vatandaş kenti terkediyor.


Rus yanlısı üniformalı ve ağır silahlı kişileri taşıyan, içerisinde 6 tankın da yer aldığı konvoy, Ukrayna'nın doğusundaki Slavyansk kentine girdi. Rus bayrağı taşıyan tankların, üzerlerinde RPG ve kalaşnikof bulunan yaklaşık 150 kişiyi taşıdığını, Rusya yanlısı kişiler tarafından ele geçirilen yerel yönetim binasının önünü kordon altına aldıklarını bildirildi. Rusya yanlısı silahlı üniformalı kişilerin, Slavyansk'ın merkezinden insanları çıkardığı, bu arada 2 Ukrayna helikopterinin kent merkezinin üzerinde uçtuğu belirtildi. Çok sayıda vatandaşın kenti terk ettiği ifade ediliyor. Daha önce Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk iline bağlı Slavyansk ilçesinin etrafı Ukrayna ordusu tarafından sarılmıştı.

Öte yandan Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan da yeni bir açıklama geldi. Bakanlık yaptığı açıklamada, iki Ukraynalı askerin, Rusya yanlısı milisler tarafından kaçırıldığını bildirdi. Ukrayna'nın İnterfaks haber ajansının bildirdigine göre, Ukrayna Savunma Bakanlığı, ülkenin doğusundaki Lugansk bölgesinde iki Ukrayna askerinin kaçırılmasını doğruladı. Bakanlık açıklamasında, Lugansk bölgesindeki Krasnıy Luç şehrinde, Ukrayna ordusunun rutbeli askerlerini taşıyan aracın bozulduğu, yardım için ilçe polis karakoluna giden askerlerin, polislerler tarafından Rusya yanlısı milislere teslim edildiği belirtildi.
 

Donetsk'te valilik binasının ardından belediye binası da silahlı kişilerce ele geçirildi

Yüzleri maskeli, askeri üniforma giymiş silahlı kişiler, kent merkezindeki belediye binasına sabah saatlerinde gelerek, binanın girişini kapattı. Çevresini birkaç gündür Rusya yanlılarının kuşattığı belediye binasına silahlı kişilerin girmesine güvenlik güçlerinin müdahale etmediği belirtiliyor. Belediye binasında rutin çalışmaların sürdürdüğü öğrenildi. Belediyenin halkla ilişkiler bölümünden bir yetkili, gazetecilere yaptığı açıklamada, silahlı ve maskeli kişilerin binanın girişlerini tuttuğunu, üçüncü katta konuşlandıklarını söyledi. Aynı yetkili, binanın tepesindeki Ukrayna bayrağının indirilip yerine Rusya bayrağının çekilmesi konusunda müzakere edeceklerini kaydetti. Donetsk'te bu geleşmeler yaşanırken, şehir merkezi üzerinde Ukrayna Hava Kuvvetleri'ne ait bir savaş uçağının görüldü. Savaş uçağı, kent üzerinde birkaç tur attıktan sonra gözden kayboldu.

Ukrayna Savunma Bakanı Mikhail Koval, Rus yanlılarının protestolar düzenlediği doğu bölgelerine gitti

Ukrayna Başbakan 1. Yardımcısı Vitaliy Yarema yaptığı açıklamada, "Ukrayna Savunma Bakanı Koval'ın, terörle mücadele operasyonu düzenlenen doğu bolgesine gittiğini belirterek, "Bakan Koval bölgedeki durumu yerinde inceleyecek" dedi.

Diğer yandan Rus yanlısı silahlı milislerin Donetsk Valiliği'ndeki işgali sürüyor. Milislerin, sabah saatlerinde kontrolünü ele geçirdikleri Belediye Binası'nda ise tüm çalışmalar normal seyrinde yürüyor. Belediye Meclisi, olağan toplantısını, kapısında silahlı milislerin nöbet tutuğu binada yaptı.

Ukrayna Parlamentosu, ülkenin doğusundaki protestoları görüşmek üzere, güvenlik birimleri temsilcilerinin de katıldığı kapalı oturum yaptı

Oturumda Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı ve Güvenlik Servisi Başkanı doğu kentlerindeki durum hakkında, Devlet Başkanı Aleksandr Turçinov'a ve milletvekillerine bilgi verdi. Toplantı sonrası açıklama yapan Reformlar İttifakı Lideri Vitaliy Kliçko, kapalı oturumda, ülkenin doğuda Rusya yanlılarının başlattığı krizin çözümüne ilişkin plan oluşturulduğunu söyledi.

Rusya yanlısı vatandaşlar, Ukrayna ordusuna ait tank ve zırhlı araçların kente girmesini engelledi

Rusya yanlısı yerel halkın kentin 20 kilometre dışında yola kurduğu barikat nedeniyle Ukrayna ordusuna ait askeri araçlar Slavyansk'a giremedi. Rus yanlısı üniformalı ve ağır silahlı kişileri taşıyan, içerisinde 6 tankın da yer aldığı konvoy ise bu sabah Slavyansk kentine girmişti. Kente giren Rusya yanlısı, kamuflajlı ve üniformalı kişilerin, üzerlerinde rütbelerini ya da milliyetlerini gösteren herhangi bir işaret taşımadıkları, Rus ordusunun kahramanlık sembollerinden turuncu-siyah kurdeleler taktıkları, ayrıca kalaşnikof, tank savarlar, keskin nişancı tüfekleri dahil olmak üzere ağır silahlar taşımaları dikkat çekmişti.
Rusya yanlısı kişiler, sivillerden kentten ayrılmalarını isterken, çok sayıda kişinin Slavyansk'tan kaçtığı belirtilmiş, olay üzerine Ukrayna hava kuvvetlerine ait iki MIG-29 savaş uçağı alçak uçuş yapmıştı.
 

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER