ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 28 Ocak 2014 Salı 08:36

Ukrayna'da anlaşma sağlandı

Ukraynada anlaşma sağlandı

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile muhalefet liderleri, 16 Ocak’ta kabul edilen yasaların iptali ve olaylarda tutuklananlar için af konusunda anlaşmaya vardı.


Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç ile muhalefet liderleri Arseny Yatsenyuk (Batkivşçina), Vitali Kliçko (UDAR) ve Oleg Tyagnibok'un dört saatten fazla süren görüşmelerinin sonunda parlamentoda düzenlenecek olağanüstü oturumda 16 Ocak’ta kabul edilen yasaların iptali ve olaylarda tutuklananlar için af ilanı konusunda anlaşmaya varıldığı bildirildi.

Toplantı sonrası bir açıklama yapan Adalet Bakanı Yelena Lukaş, muhalefet liderlerine, radikal eylemlere destek ile binaların ve yolların işgal edilmesinin kabul edilemez olduğunun bir kez daha aktarıldığını söyledi.

"AF ANCAK BÜTÜN BİNALAR BOŞALTILIRSA SÖZ KONUSU OLUR"

Lukaş, tutuklular için çıkartılması öngörülen affın ancak işgal edilen tüm yolların ve binaların boşaltılması halinde geçerli olacağını kaydetti.

Muhalefetin 16 Ocak’ta kabul edilen yasaların iptal edilmesi talebine de değinen Adalet Bakanı Lukaş, üzerinde bir değişiklik öngörülmeyen yasaların aynen kabul edileceğini, geçerliliğini kaybedecek yasaların ise tüm tarafların katılımıyla Avrupa standartlarında yeniden hazırlanacağını söyledi.

Anayasanın 2004 yılındaki haline geri dönülmesi konusu hakkında açıklamalarda da bulunan Lukaş, tarafların anayasal reformlar üzerinde ortak çalışma yapması ve bu süreçte Avrupalı enstitülerle temasta bulunulması konusunda anlaştığını ifade etti.

Lukaş, bugünkü toplantıda Arseny Yatsenyuk’un başbakanlığı kabul edip etmeyeceği sorusunun da gündeme geldiğini, kendisinin teklifi reddettiğini bildirdi.

ABD'DEN DESTEK

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i arayarak, ülkesinin, Ukrayna'daki mevcut gerilimi sona erdirmek için hükümetle muhalefet arasında devam eden görüşmelere ve krize barışçıl, siyasi bir çözüm getirilmesine yönelik desteğini dile getirdi.

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre Biden görüşmede, ABD'nin herhangi bir tarafça şiddete başvurulmasını kınadığının altını çizerken, olağanüstü hal ilan edilmesi ya da diğer sert güvenlik tedbirlerinin yürürlüğe sokulmasının durumu daha da alevlendireceği ve barışçıl bir çözüm imkanını ortadan kaldıracağı uyarısında bulundu.

Açıklamada, "Başkan Yardımcısı Biden, ABD'nin (Ukrayna'daki) mevcut gerilimi sona erdirmek için hükümetle muhalefet arasında devam eden görüşmelere ve krize barışçıl, siyasi bir çözüm getirilmesine yönelik desteğini dile getirmek için Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç'i aradı" ifadesi kullanıldı.

MUHALEFETLE BİRLİKTE ÇALIŞIN

Biden görüşmede, hiç vakit kaybedilmemesi gerektiğini vurgulayarak, Yanukoviç'i, protestocularla hükümet arasındaki gerilimi azaltmak için çevik kuvvet polisini geri çekmeye ve acil tedbirler üzerinde muhalefetle birlikte çalışmaya çağırdı.

Beyaz Saray açıklamasında, şunlar kaydedildi:

"Biden ayrıca, Ukrayna hükümetine, 16 Ocak'ta geçirilen antidemokratik yasaları iptal etmek de dahil olmak üzere, Ukrayna halkının tam ve meşru kaygılarına yanıt vermek için bugünkü parlamento oturumunda somut adımlar atma çağrısında bulundu.

Başkan Yardımcısı Biden son olarak, ABD'nin, şiddeti reddeden ve vatandaşlarının insan hakları ve haysiyetine, onların Avrupa'ya ve ülkeyi ekonomik sağlığına tekrar kavuşturmaya yönelik arzularıyla uyumlu olarak saygı gösteren bir Ukrayna'ya sarsılmaz desteğini yeniden teyit etti."

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER