ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Mart 2014 Perşembe 07:16

Ukrayna konusunda anlaşamadılar

Ukrayna konusunda anlaşamadılar

ABD Dışişleri Bakanı ile Rusya Dışişleri Bakanı Ukrayna konusunda bir anlaşmaya varamadı.


Kerry, ABD'nin Paris Büyükelçiliğinde düzenlediği basın toplantısında, Lavrov ile bugün Paris'te yaptığı ikili görüşmenin içeriği hakkında bilgi verdi. Herhangi bir ilerleme yaşanmamasına karşın, bugünün oldukça verimli ve yapıcı geçtiğini anlatan Kerry, gerçekçi olmak istediğini, bugün gelinen noktayı dün oldukları noktaya tercih edeceğini dile getirdi.

ABD'nin Ukrayna'daki tansiyonu düşürecek tüm taraflarla işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirten Kerry, Rusya'ya, Kırım'dan askerlerini geri çekmesi çağrısını yineledi.

Kerry, Rusya'nın Kırım'a asker göndermesine işaret ederek "Rusya bir seçim yaptı. Ve biz bu seçimin yanlış olduğunu açıkça söyledik" ifadelerini kullandı.

Tüm tarafların bugünkü görüşmelerde, diyalog yoluyla karar vermenin önemi konusunda hem fikir olduğunun altını çizen Kerry, ABD'nin de tamamıyla bu meseleyi çözmeye yoğunlaştığını ifade etti.

Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması gerektiğine de dikkati çeken Kerry, Lavrov ile yarın tekrar Roma'da biraraya geleceklerini duyurdu.

Kerry, Lavrov'un neden Ukrayna Dışişleri Bakanı Andriy Deşçitsa ile neden görüşmediği yönünde gelen bir soruya ise zaten böyle bir görüşmenin planlanmadığı cevabını verdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanının da Paris'e Lavrov ile görüşmek için gelmediğinin altını çizen Kerry, yine de görüşmeme kararının Deşçitsa'a ait olduğunu ve saygı duymak gerektiğine vurgu yaptı.

Lübnan, Fransa, İngiltere, Almanya, ABD, Rusya dışişleri bakanları, Lübnan İçin Uluslararası Destek Grubu Toplantısı'na katılmak amacıyla bugün Paris'te biraraya gelmişti.

BM’nin himayesinde düzenlenen toplantıda, Suriye’deki iç savaşla zor günler geçiren Lübnan’a yapılacak destek masaya yatırıldı. Toplantıya, Dışişleri Bakanlarının yanı sıra BM, AB, Arap Birliği, Dünya Bankası temsilcileri katıldı. Suudi Arabistan, Lübnan’a yapacağı önemli mali katkı nedeniyle toplantıya özel olarak davet edildi.

Toplantıda yer alan dışişleri bakanları, Lübnan haricinde, Ukrayna'da yaşanan son gelişmeleri de ele alırken, Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Ukraynalı mevkidaşı Andriy Deşçitsa ile gün içinde görüştü. Deşçitsa'nın, toplantıdan sonra Lavrov ile görüşmeden Paris'ten ayrıldığı bildirildi.

Cameron ile Obama Ukrayna'yı görüştü

Öte yandan, İngiltere Başbakanı David Cameron ile ABD Başkanı Barack Obama'nın Ukrayna'daki son durumla ilgili telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.

İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada, Avrupa Konseyi toplantısı öncesi Cameron ile Obama'nın, Ukrayna'daki durumu görüştükleri belirtilerek, "Rusya'nın, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünü açık bir şekilde ihlal etmesiyle ilgili duydukları derin endişeyi yinelediler. Ukrayna'daki durumun şiddetinin azaltılması ve Rusya'nın daha fazla eylemde bulunmasının önlenmesi için uluslararası toplumun birlikte çalışmaya devam etmesi gerektiğini belirttiler" denildi.

Rusya'nın son 48 saatte gerginliği artırma yönünde birşey yapmadığı ancak mevcut durumun kabul edilemez olduğu konusunda iki liderin hem fikir oldukları kaydedildi. Açıklamada ayrıca, şu ifadelere yer verildi:

"Rus yetkililer hala askeri birliklerini üslerine çekmiş değil, hala Kiev'deki geçici hükümeti tanımayı reddediyorlar ve durum gerginliğini koruyor. İki lider de Ukrayna hükümetinin talebi doğrultusunda, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) gözlemci heyet gönderme kararını memnuniyetle karşıladılar. Avrupa Birliği ve ABD'nin Rusya'nın eylemlerini kınamak konusunda birlik içinde hareket etmesi gerektiği ve Putin'e bu tür eylemlerin önemli sonuçlar doğuracağının açıkça iletileceği konularında anlaştılar."

Açıklamada ayrıca, Obama ve Cameron'ın Ukrayna ile Rusya arasında doğrudan görüşmeler yapılmasının nasıl teşvik edilebileceğini görüştükleri belirtilerek, istikrarı sağlamak için Ukrayna hükümetine desteğin sürmesi gerektiğinin de ele alındığı bildirildi.

İngiltere Başbakanı Cameron'ın Brüksel'deki zirve öncesi Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'le ayrı ayrı görüşmesi bekleniyor. 

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER