ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 15 Kasım 2014 Cumartesi 10:56

Türkler Beyaz Saray önünde...

Türkler Beyaz Saray önünde...

ABD’de yaşayan Ahıska Türkleri anayurtlarından sürgün edilişlerinin 70. yıldönümü nedeniyle Beyaz Saray önünde toplanarak anma töreni düzenledi.


1944 yılında dönemin Sovyetler Birliği başkanı Stalin tarafından topraklarından sürgün edilen ve dünyanın çeşitli yerlerine gitmek zorunda kalan Ahıska Türkleri sürgünün 70. yıldönümünde anma töreni düzenledi. Açtıkların pankartlarla ABD’li yetkililerden yardım isteyen Ahıska Türkleri ana topraklarına dönmek için Gürcü yetkilileri göreve davet etti. Konuyla ilgili açıklama yapan Ahıska Türklerinden Mehdi Osmanlı, “70 yıl geçti sürgünün üzerinden. 3 kere sürgün olan bir millete kimse yardım etmiyor. Biz 80-90 yıl beklemeyelim. Bize vatanımız lazım. Vatan candır, kandır, ata toprağıdır. Vatandan vazgeçmek olmaz. Biz Türklüğümüzü, dilimizi, dinimizi, imanımızı yitirmedik, yitirmeyeceğiz ve topraklarımızı alacağız. Politik soykırımın bitmesi gerekir. Türkiye hükümeti bize çok destek oldu Allah onlardan razı olsun” dedi. Bir başka Ahıska Türkü Yaşar Chakhalidze ise, “Benim babam, annem hepsi rahmetli oldu. Vatan diye diye öldüler ve nasip olmadı. Ama benim istediğim bizleri yardımcı olunmasıdır. Vatanımıza gitmek istiyoruz. Türkiye’nin ve Amerika’nın bizlere yardımı çok. Sizden rica ediyorum bize yardım edin” dedi.

ABD’de yaşayan Ahıska Türklerine destek olmak için anma törenine katıldıklarını ifade eden Türk vatandaşı Murat Berk, “70 yıldır sürgünde yaşayan vatanından ayrılan Ahıskalı kardeşlerimizin uluslararası hukuktan doğan haklarının verilerek bir an önce Gürcü yetkililerin Ahıskalı kardeşlerimizin vatanlarına dönmelerini istiyoruz. 200 yıllık bir ayrılık bu. Başka hiçbir topluluk yoktur herhalde bu kadar sürgün yiyen” dedi. Vatansız yaşamanın çok zor olduğunu ifade eden Hakan Karalok, “Vatansızlık çok zor. Vatan sıcak bir ekmek gibidir insanlar için. Kardeşlerimizin bu ayrılıklarının son bulmasını istiyoruz. İnşallah bizim çabalarımız da bir katkı sağlayacaktır diye umuyoruz. New York’tan geldik. Her şey Türkiye için platformunun yöneticileriyiz. Birbirimize destek olarak inşallah bu zorlukların üstesinden geleceğiz” dedi.
 

KAYNAK:
İHA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER