ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 04 Kasım 2014 Salı 11:22

Türkiye'nin izni olmadan geçemezdik

Türkiyenin izni olmadan geçemezdik

IKBY Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Bakır, peşmergenin, Kobani’ye geçişine izin veren Türk yetkililere teşekkür ederek, “Türkiye’nin onayı ve rızası olmadan peşmerge güçlerini Kobani’ye gönderemezdik” dedi.


Irak Kürt Bölgesel Yönetim (IKBY) Dış İlişkiler Dairesi Başkanı Falah Mustafa Bakır, peşmergenin, Kobani’ye (Ayn el Arap) geçişine izin veren Türk yetkililere teşekkür ederek, “Türkiye’nin onayı ve rızası olmadan peşmerge güçlerini Kobani’ye gönderemezdik” dedi.

Bakır, resmi temaslar için geldiği ABD’nin başkenti Washington’da soruları yanıtladı. Terör örgütü IŞİD’e karşı verilen mücadelenin birçok koldan yürütüldüğünü belirten Bakır, bu kapsamda peşmerge güçlerinin Kobani’ye geçmesine müsaade eden Türk yetkililere minnettar olduklarını kaydetti. Bakır, “Türkiye’nin onayı ve rızası olmadan peşmerge güçlerini Kobani’ye gönderemezdik. Dolayısıyla, Türkiye’nin burada üstlendiği rolden memnuniyet duyuyoruz ve işbirliği için teşekkür ediyoruz. Bu, hep birlikte terör örgütü IŞİD’e karşı mücadele ettiğimizi ve müşterek çıkarlara sahip olduğumuzu kanıtlıyor” diye konuştu.

Bakır, IŞİD’in bölgedeki herkese yönelik tehdit olduğunu ve onların yenilgiye uğratılması için birlikte hareket edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, ihtiyaç duyulması halinde ilave peşmerge güçlerinin Kobani’ye gönderilebileceğini söyledi.

IŞİD ile mücadelede kararlı olan peşmergenin “gerçek bir övünç kaynağı” olduğunu anlatan Bakır, “Peşmergemizle gurur duyuyoruz, onlar cesur ve kendilerini adamış durumdalar” dedi.

"IŞİD'e kaybettiğimiz yerlerin çoğunu geri aldık"

Bakır, örgütle mücadele çerçevesinde peşmerge güçlerinin ağır silahlara ihtiyaç duyduğunu kaydetti.  “Şu ana kadar bize gelen destekten memnunuz, uluslararası koalisyonu memnuniyetle karşılıyoruz ve teröristlerle mücadelede uluslararası koalisyonun parçası olmaktan gurur duyuyoruz” diyen Bakır, IŞİD ile mücadelede adım adım ilerleme sağladıklarını dile getirdi. Bakır, “IŞİD’in kontrolü eline geçirdiği her yerde, kaybettiğimiz bu yerlerin büyük bir çoğunluğunu yeniden geri aldık ve bu da Kürt halkının,peşmerge güçlerinin azmini gözler önüne seriyor” değerlendirmesinde bulundu.

Bakır, ağır silahlar konusunda bir takım görüşmeler yaptıklarını, Bağdat yönetimiyle de koordinasyon halinde olduklarını dile getirdi.

KAYNAK:
AA
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER