ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 26 Aralık 2014 Cuma 09:40

Türkiye-Kırgızistan KEK mutabakat zaptı imzalandı

Türkiye-Kırgızistan KEK mutabakat zaptı imzalandı

Türkiye ile Kırgızistan arasında Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı mutabakat zaptı imzalandı.


Mutabakat zaptını, Başbakanı Yardımcısı Numan Kurtulmuş ile Kırgızistan Başbakan Yardımcısı Tayırbek Sarpaşev imzaladı.

Kurtulmuş, Kırgızistan mevkidaşı Sarpaşev ile 8. dönem Türkiye-Kırgızistan KEK Toplantısı çerçevesinde Ala-Arça Devlet Konukevi Kompleksi'nde bir araya geldi.

Başbakanı Yardımcısı Kurtulmuş, toplantıda yaptığı açıklamada, imzalanan protokolün, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 1 milyar dolar düzeyine çıkarılması hedefine ulaşmak için yapılabilecek işbirliklerini içeren bir yol haritası işlevi göreceğini belirtti.

Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticaret hacminin 2013'te önceki yıla göre yüzde 40,5 oranında artarak, 425,3 milyon dolara ulaştığı bildiren Kurtulmuş, bunun 388 milyon 300 bin dolarının Türkiye'nin Kırgızistan'a ihracatı, 37 milyon dolarının ise Kırgızistan'ın Türkiye'ye ihracatı olduğu kaydetti.

Kurtulmuş, toplantının ardından mutabakat zaptı imza töreninde, şunları kaydetti:

"Kırgızistan'a geldiğimizde ata yurdumuza geldiğimizi hissediyoruz, sizlerin de Türkiye'ye geldiğinizde ana yurdunuzda hissettiğinizi biliyoruz. Kırgızistan ve Türkiye'de eş zamanlı olarak güzel şeyler oldu.

Kırgızistan 1990'lı yıllarda bağımsızlığını kazandı, Türkiye de de 2000'li yılların başında güzel şeyler oldu. Bu tarihten itibaren eski Türkiye'den yeni Türkiye'ye doğru hızlı yol almaya başladı. Eski Türkiye içine kapanıktı ve korkularıyla yüzleşemezdi. Kardeşleri ne yapar bilmezdi. 2000'li yıllardan sonra yeni Türkiye, Orta Asya'da, Balkanlar'da ve Kafkaslar'daki dostlarımızın farkına vardı. Sadece farkına varmakla kalmadı ve kültürel, siyası ve ticari ilişkilerimizi düzeltmeye başladı. 2012'den beri süren siyasi istikrarla bu dostluklarımızın artarak sürmesini temenni ederiz."

KEK Sonuç Bildirgesinde, 2014 yılı Ocak-Ekim döneminde, Kırgızistan'a ihracatın önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14,2 artarak 355 milyon dolar, Kırgızistan'dan ithalatın ise yüzde 87,9 artarak 50 milyon 700 bin dolar olarak gerçekleştiği belirtildi.

Ayrıca, Türk müteahhitlik firmalarının, Kırgızistan'da bugüne kadar 689 milyon dolar değerinde 65 proje üstlendiğine yer verilen bildirgede, firmaların, 2013 yılında 38 milyon 800 bin dolar tutarında 12 proje 2014 Aralık ayı itibarıyla 27 milyon 500 bin dolarlık 2 proje üstlendikleri açıklandı.

Yaklaşık 1 saat süren toplantının gündemini, Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ticaret, ekonomi, yatırım, gümrük hizmetleri, bilim, sanayi ve teknoloji, ulaştırma, enerji, çalışma ve sosyal güvenlik, tarım, orman ve su işleri, çevre ve şehircilik, kültür ve turizm, eğitim, sağlık, istatistik ile teknik yardım alanlarında işbirliği konuları oluşturdu.

KAYNAK:
AA
ETİKETLER:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER