ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 16 Ekim 2014 Perşembe 12:50

Türkiye için kritik oylama bugün

Türkiye için kritik oylama bugün

2009-2010 döneminden kısa bir süre sonra tekrar BM Güvenlik Konseyi daimi olmayan üyeliğine yeniden aday olan Türkiye için kritik oylama bugün. Türkiye 2015-2016 BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği seçimlerini kazanırsa 5 yıl içinde ikinci kez seçilen ilk ülke olacak.


Türkiye’nin aday olduğu 2015-2016 dönemi Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi geçici üyeliği seçimleri bugün New York’ta yapılacak.

TÜRKİYE SEÇİLİRSE BU TARİHTE BİR İLK OLACAK

2009-2010’da geçici üye olan Türkiye, yeniden seçilirse 5 yıl içinde ikinci kez geçici üyeliğe seçilen ilk ülke olacak. Türkiye’nin Batı Avrupa ve Diğerleri Grubu’ndaki rakipleri İspanya ve Yeni Zelanda.

KULLANILAN SLOGAN: "DÜNYA LİDERİ, GÜÇLÜ ORTAK"

BM Genel Kurulu’ndaki oylamayı kazanmak için en az 129 ülkenin oyunu almak gerekiyor. BM Güvenlik Konseyi’nin uluslararası krizlere etkisiz kaldığını ve yeni bir yapıya kavuşması gerektiğini savunan Türkiye, adaylık kampanyasında, “Afro-Avrasya’nın merkezinde bulunan Türkiye, konumu ile kendisini BM’nin hedeflerini gerçekleştirecek en iyi aday olarak hissediyor. Siyasi değişim ve türbülansların yaşandığı dönemde, Türkiye küresel barışa ve istikrara ciddi katkıda bulunabilir” mesajı verdi. Kullanılan slogan ise, “Dünya lideri, güçlü ortak” olarak belirlendi.

DIŞİŞLERİ: TÜRKİYE BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDE TEMSİL EDİLMELİ

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, ''Türkiye'nin çevresindeki sorunların aşılması ve bunlara ilişkin çözüm süreçlerine katkıda bulunabilmesi için BM Güvenlik Konseyi'nde temsil edilmesi gerek" dedi.

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi daimi olmayan üyelik adaylığı seçim süreci için bulunduğu New York'ta açıklama yapan Bilgiç, kampanya dönemindeki çalışmalara ve seçilmesi durumunda Türkiye'nin BM ve BM Güvenlik Konseyi'nin çalışmalarına yapacağı katkılara ilişkin bilgiler verdi.

Türkiye'nin 2009-2010 döneminden kısa bir süre sonra tekrar BM Güvenlik Konseyi daimi olmayan üyeliğine aday olduğunu hatırlatan Bilgiç, "Türkiye coğrafi olarak pek çok süregiden krizin hakim olduğu bir bölgenin merkezinde yer alıyor" ifadesini kullandı.

Bilgiç, Türkiye'nin Suriye, Irak, Ukrayna gibi sıcak krizlerin yanı sıra Dağlık Karabağ ve Transdinyester gibi donmuş ihtilaflara yakın bir coğrafyada bulunduğunu kaydederek, "Türkiye'nin, çevresindeki sorunların aşılması ve bunlara ilişkin çözüm süreçlerine katkıda bulunabilmesi için BM Güvenlik Konseyi'nde temsil edilmesi gerek" diye konuştu.

Türkiye'nin halen pek çok ihtilafta proaktif bir şekilde çözüm çabalarına destek verdiğini vurgulayan Bilgiç, aynı zamanda Türkiye'nin bölgesindeki insani krizlere de duyarsız kalmadığını, sadece Suriye'den Türkiye'ye sığınanlar için 4,5 milyar dolar civarında harcama yaptığını, buna karşın uluslararası toplumun Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara toplam katkısının 244 milyon dolarda kaldığını bildirdi.

"Bu kadar ağır bir yük altında olan bir ülkenin BMGK'da temsil edilmesi lazım" diye konuşan Bilgiç, uluslararası toplumun yeterli katkıyı sağlamadığı birçok ihtilafta Türkiye'nin hem maddi destek verdiğini hem de siyasi çabalara katkıda bulunduğunu vurguladı.

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER