ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 27 Temmuz 2013 Cumartesi 23:43

Türkiye büyükelçiliğine bombalı saldırı

Türkiye büyükelçiliğine bombalı saldırı

Bomba yüklü araSomali'de Türk Büyükelçiliği'nin ek binasına bombalı saldırı düzenlendi. 3 intihar bombacısının öldüğü saldırıda, 1 özel harekat polisi de şehit oldu.


Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliği çalışanlarının kaldığı ek bina önüne araçla gelen 3 saldırgandan ikisi çıkan çatışmada öldürüldü, diğerinin üzerindeki bombayı patlatması sonucu saldırgan ve bir polis öldü, biri polis 3 kişi yaralandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Gümrükçü saldırıyla ilgili verdiği bilgide, Mogadişu'daki Türk Büyükelçiliğinin ek binası önüne araçla gelen 3 intihar bombacısının binadaki polisler tarafından fark edildiğini, çıkan çatışmada 2 saldırganın etkisiz hale getirildiğini belirtti. Üçüncü saldırganın üzerindeki bombayı patlattığı bilgisini paylaşan Gümrükçü, olayda binada görevli 1 polisin hayatını kaybettiğini biri polis 3 kişinin yaralandığı söyledi.

Yaralıların binanın yakınındaki hastaneye kaldırıldığını belirten Gümrükçü, Türkiye'den ambulans bir uçağın yola çıktığını ifade etti.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Mogadişu Büyükelçisi Kani Torun'la görüştüğünü söyleyen Gümrükçü, Davutoğlu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da konuyla ilgili bilgi aktardığını kaydetti.

SALDIRIYI EŞ ŞEBAB ÜSTLENDİ

Eş Şebab örgütü adına üstlenilen saldırıda Somali hükümetine desteği sebebiyle Türk diplomatları hedef aldığını duyurdu.

Elçiliğe ait binanın önüne bomba yüklü araçla gelen saldırganların, özel hareket polislerinin açtığı ateşle durdurulduğu, bombanın da bu sırada patlatıldığı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Büyükelçiliğimiz ek binasını korumakla görevli Özel Harekat polis memurlarımızdan biri maalesef yapılan tüm tıbbi çabalara rağmen hayatını kaybetmiş, birisi ağır olmak üzere üçü yaralanmıştır. Yaralı memurlarımızın ilk tedavileri Mogadişu’daki Türk doktorları tarafından yapılmıştır. Yaralılarımız ambulans uçakla ülkemize getirilecektir. Türkiye, Büyükelçiliği çalışanlarını hedef alan bu alçakça saldırıyı en güçlü şekilde lanetlemektedir." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, devamla şöyle denildi: "Saldırıda şehit olan polis memurumuzun ailesi, yakınları ve mesai arkadaşlarına başsağlığı diliyor, yaralanan görevlilerimize acil şifa temenni ediyoruz.

Mogadişu Büyükelçiliğimize karşı yapılan bu hain saldırının faillerinin süratle yakalanıp adalet önüne çıkarılmasını beklemekteyiz.

Ülkemiz, kardeş Somali halkının yanında yer almaya ve Somali halkına yardım etmeye devam edecektir."

İHSANOĞLU SALDIRI KINADI

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu, Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliği ek binasına yapılan ve 1 Türk güvenlik görevlisinin şehit olduğu saldırıyı kınadı.

İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu yaptığı açıklamada, Mogadişu'da meydana gelen ve bir Türk güvenlik görevlisinin şehit olmasıyla sonuçlanan intihar saldırısının büyük üzüntüyle öğrendiğini bildirdi.

Saldırıyı şiddetle kınayan İhsanoğlu, açıklamasında "Somali'ye Türkiye'den büyük bir özveriyle yapılan insani yardımın daha iyi koordinasyonunun yapıldığı ve bu ülkede açılmış olan ender büyükelçiliklerden biri olan Türkiye Cumhuriyeti Somali Büyükelçiliğine yapılan saldırıyı şiddetle kınıyor, şehit polise rahmet ve acılı ailesine de mübarek ramazan günlerinde sabır diliyorum” ifadelerini kullandı.

Saldırıda yaralanan diğer görevliler için acil şifalar dileyen İhsanoğlu, bölgede terör faaliyetlerinin sona ermesi için teşkilat olarak ellerinden gelen tüm yardımı yaptıklarını ve bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini belirtti.

CENAZESİ YARIN GELİYOR

Somali'de gerçekleştirilen hain saldırıda şehit olan özel hareket polisi Sinan Yılmaz'ın cenazesi yarın Türkiye'ye getirilecek.

Şehit özel harekat polisi Sinan Yılmaz, Tokat Erbaalı. Yılmaz, Amasya özel harekette geçici olarak görevliydi. Cenazesi ambulans uçakla yarın ülkeye getirilecek. Yılmaz, Amasya Emniyetindeki törenin ardından Erbaa'da defnedilecek.

AMBULANS UÇAK GİDİYOR

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türk Büyükelçiliği ek binasına bombalı araçla düzenlenen intihar saldırısına ilişkin, "Büyükelçiliğimize bugün bir terör saldırısı gerçekleşti. Bir polisimiz şehit oldu, 2 polisimiz de yaralandı. Şu anda yaralı polislerimizi ve şehit polisimizi almak için bir ambulans uçağı hareket etmek üzere" dedi.

Başakşehir Belediyesi tarafından Sular Vadisi'nde düzenlenen ramazan etkinliğine katılan Bozdağ, etkinlik öncesinde basın mensuplarına, büyükelçiliğe yapılan saldırıyı değerlendirdi.

Gerçekleşen saldırıda bir polisin şehit olduğunu, 2 polisin de yaralandığını belirten Bozdağ, yaralı polisleri ve şehit polisi Türkiye'ye getirmek için bir ambulans uçağın hareket etmek üzere olduğunu söyledi.

"HAYATİ TEHLİKELERİ YOK"

Bozdağ, yaralılara orada bulunan sağlık ekiplerince ilk müdahalenin yapıldığını, sağlık durumlarının iyi olduğunu ve hayati tehlikelerinin bulunmadığını kaydederek, yaptıkları görüşmeler sonucunda yaralı polisleri Nairobi'ye götürttüklerini dile getirdi.

Ambulans uçak gidene kadar yaralıların Nairobi'de olacağını ifade eden Bozdağ, şöyle devam etti:

"Çünkü uçağın oraya gitmesi 6,5 saat sürüyor. Bu nedenle zaman kaybını önlemek için güvenli bir ortamda olmalarını istedik. Oradaki Türk yetkilileri de çalışmalarını sürdürüyor. Şehidimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu bir terör saldırısıdır. Yapanları da failleri de lanetliyoruz. Türkiye, Mogadişu'da insani ve vicdani görevini yapmak için bulunuyor. Oradaki insanların yaşayabilmeleri için uğraş veriyor. Bombalı aracın patlamasından sonra intihar saldırısı gerçekleştirmek isteyen 3 kişi de etkisiz hale getirilmiştir. Bu kişiler içeriye saldırmaya çalıştıkları zamanda gerekli müdahale yapılarak etkisiz hale getirilmişlerdir."

Bozdağ, Somalili makamların da gerekli araştırmaları sürdürdüğünü vurgulayarak, "Orada insani amaçla bulunan çok sayıda vatandaşımız var. Burada bulunan terör grupları zaman zaman bu tür saldırılarda bulunuyorlar. Gerekli detaylar, yapılan araştırmalar sonucunda belirlenecek. Şu ana kadar olayı üstlenen bir terör örgütü yok" ifadelerini kullandı.

BAKAN DAVUTOĞLU'NDAN TWEET

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, twitter'deki hesabından saldırı ile ilgili açıklama yaptı. Davutoğlu attığı tweet'te, "Somali'de tarihi bir görev yapan Büyükelçiliğimize gerçekleştirilen intihar saldırısında bir emniyet görevlimiz şehit oldu" yazdı.

KAYNAK:
Ajanslar
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER