ÖNE ÇIKANLAR :
DÜNYATÜMÜ
  • GÜNCELLEME: 06 Ekim 2013 Pazar 11:49

Türk ve İngilizlerle Somali'de çatıştık

Türk ve İngilizlerle Somalide çatıştık

Kenya’daki geçen ay bir AVM’yi kana bulayarak 67 kişiyi öldüren şeriatçı El Şebab örgütünden müthiş iddia...


Kenya’daki geçen ay bir AVM’yi kana bulayarak 67 kişiyi öldüren şeriatçı El Şebab örgütüne dün şafak vakti Somali’de operasyon düzenlendi.

Örgüt, saldırıya İngiliz ve Türk özel güçlerinin katıldığını öne sürdü. İngiltere ve Türkiye iddiayı doğrulamadı. New York Times ise saldırıyı Bil Ladin’i öldüren Amerikan SEAL komandolarının gerçekleştirdiğini yazdı.

El Kaide bağlantılı radikal İslamcı El Şebab örgütünün Somali’nin güneybatısındaki Barave kasabasındaki yakınlarındaki kritik konumdaki üslerine dün şafak vakti bir baskın yapıldı. Hurriyet'in haberine göre, El Şebab’ın askeri operasyon sözcüsü Şeyh Abdülaziz Ebu Musab, 2009’dan beri örgütün denetimindeki başkent Mogadişu’nun 180 km kadar güneyindeki Barave’de düzenlenen saldırının başarısızlığa uğradığını, çatışmada bir örgüt üyesinin ve bir İngiliz subayının öldüğünü, dört İngiliz SAS gücüyle bir Türk askerinin yaralandığını iddia etti.

HELİKOPTERLE GELDİLER

El Şebab’a göre hedef, bölgede konuşlu Çeçen asıllı bir komutandı. Barave’de El Şebab komutanı Muhammed Ebu Süleyman ise “Allah’ın düşmanları, askeri helikopterle gece saldırarak mücahit komutanların şaşırtmaya çalıştı. Ancak mücahitler bir ders verdiler ve onlar da başarızlığa uğradı. Evimizin içindeki mücahitlerimiz savaştı ve korkaklar kaçtı” dedi. Silah seslerini duyan bir bölge sakini, “Helikopterin sesiyle uyandım, birkaç dakika sonra çatışma çıktı, silah sesleri 10-15 dakika boyunca sürdü. Tam olarak ne yaşandı, bilmiyoruz. Fakat bazı El Şebab komutanlarının olduğu evi hedef alan organize bir saldırıydı” dedi.

4 YIL SONRA OPERASYON

New York Times gazetesi ise adını açıklamadığı yetkililere dayandırdığı haberde operasyonunu ABD’nin SEAL komandoları tarafından düzenlendiğini yazdı. Gazeteye göre, 1 Mayıs 2011’de Pakistan’ın Abbottabad kentinde saklanan El Kaide lideri Usame Bin Ladin’in öldürüldüğü operasyonu gerçekleştiren SEAL komandolarının Somali’deki hedefi Kenya’daki kanlı AVM baskının gerçekleştiren El Şebab örgütünün adı açıklanmayan örgüt liderlerinden biriydi. Habere göre SEAL komandoları hedeflerini öldürdü. ABD komandoları Somali’de en son 4 yıl önce El Şebab komutanlarından Salih Ali Salih Nobhan’ı öldürdükleri bir operasyon düzenlemişlerdi. 

KAYNAK:
ÖNCEKİ HABER

SONRAKİ HABER